OBOS planerar trädgårdsstad i Harplinge – vill bygga cirka 200 bostäder


2022-11-16

Exempelbild på OBOS Trädgårdsstad.
Bild: OBOS
Exempelbild på OBOS Trädgårdsstad.

I sydvästra Harplinge, norr om Halmstad, planerar bostadsutvecklaren OBOS att bygga cirka 200 bostäder. Ambitionen är att skapa en trädgårdsstad med olika boendeformer och stor variation.

De boende i Harplinge har via en enkät från Harplinge kommun tydligt pekat ut fler bostäder i blandade boendeformer som ett av flera önskemål för det framtida Harplinge. OBOS Sveriges vd Joakim Henriksson kan nu berätta att OBOS kommer att möta efterfrågan:

– Jag är jätteglad över att vi har köpt Harplinge. Med sitt fina läge nära hav, skog och Halmstads hela utbud har området stor potential att bli en trädgårdsstad där många, framför allt barnfamiljer kan trivas. Vi planerar för bland annat villor, parhus och kedjehus, säger Joakim Henriksson.

Genom konceptet trädgårdsstad utvecklar OBOS bostäder och områden med stort fokus på blandad bebyggelse, livet mellan husen, hållbar produktion och biologisk mångfald. Harplinge är ett prioriterat utbyggnadsområde för Halmstad kommun som bland annat byggt ny förskola och cykelbanor för att underlätta vardagen för de boende. Här finns även legendariska Börjes konditori, där Gyllene Tider uppges ha skrivit många av sina hits, och ett rikt föreningsliv.

– Vi ser fram emot att vara med och utveckla Harplinge, i god dialog med kommunen. Det är utmanande tider just nu men OBOS har lång erfarenhet av att driva sådana här projekt från start till mål. Vi blickar framåt och bygger där människor kan tänka sig vilja bo för lång tid framöver, säger Frank Sonander, affärsutvecklare på OBOS Sverige.

Harplinge Ridklubb, som tidigare låg på området, kommer att flytta till en ny anläggning och därmed är det nu möjligt att börja planera för nya bostäder – precis i linje med Harplinge kommuns önskemål. OBOS inväntar nu planbesked som förhoppningsvis kan ges under 2023. Därefter hoppas man kunna påbörja detaljsplansarbetet med full kraft.


Källa: OBOS