Satsning på ökad kunskap om mens och graviditet i byggsektorn


2022-11-17

Jonatan Sundelin, huvudskyddsombud och Elin Hedlund, chef för medarbetar- och ledarskapsutveckling på JM har arbetat tillsammans med inkluderingsfrågor vilket bland annat handlat om att göra arbetsplatsen mer inkluderande för menstruerande och gravida.
Bild: Martin Thyr
Jonatan Sundelin, huvudskyddsombud och Elin Hedlund, chef för medarbetar- och ledarskapsutveckling på JM har arbetat tillsammans med inkluderingsfrågor vilket bland annat handlat om att göra arbetsplatsen mer inkluderande för menstruerande och gravida.

Antalet kvinnor i byggsektorn ökar, och därmed även behovet av att lyfta frågor som menshälsa och graviditet. Fräscha toaletter med rinnande vatten och kunskap om hur man undersöker vilka arbetsuppgifter som funkar för gravida är frågor som byggena nu ska få hjälp att lyfta i en satsning från arbetsmarknadens parter och Prevent.

Syftet med projektet är att attrahera fler kvinnor till byggsektorn, men också att få de som arbetar där att stanna kvar i högre utsträckning.

– Vi hoppas ge kunskap och mod att prata om frågorna, så att man inte står handfallen när en kvinna blivit gravid eller när det behövs en fullt utrustad toalett för att byta mensskydd, säger Malin Strömberg, projektledare på Prevent.

Materialen tar upp allt från lagstiftning till arbetsmiljörisker och riskbedömningar för gravida och ammande, till hur personalutrymmen och toaletter behöver se ut. Bakom satsningen står Byggföretagen, Byggnads, Svenska Elektrikerförbundet, Glasbranschföreningen, Installatörsföretagen, Maskinentreprenörerna, Målarna, Måleriföretagen, Plåt & Ventföretagen och Seko. Att så många parter står bakom projektet visar att frågorna är angelägna för hela sektorn.

– Det handlar om att vara en attraktiv bransch och fräscha utrymmen gynnar alla. Alla arbetsgivare vill göra rätt, men eftersom det varit så få kvinnor i sektorn har man inte så stor vana att till exempel prata om menshälsa och graviditet, säger Hanna Magnusson från Byggföretagen.

Ninni Blom från fackförbundet Elektrikerna hoppas att projektet bidrar till att normalisera frågor om graviditet, amning och mens i hela byggsektorn. För det ska inte vara komplicerat att göra arbetsmiljön bra för alla.

– Vi får ofta frågor från medlemmar hur de ska tänka kring riskerna om de blir gravida. Och det är fortfarande tabu, även bland kvinnor, att prata om mens. Samtidigt behöver vi fler kvinnor. Så vi måste göra det enklare för kvinnor att jobba i byggsektorn, säger hon.


Källa: Prevent