De som inte talar svenska har också rättigheter


2022-11-25

Bild: Byggnads

Byggnadsarbetare kommer till Sverige för att jobba i hopp om ett bättre liv. Men språket är ofta ett hinder för att känna till sina rättigheter och många blir därför grundlurade av kriminella företag. Nu satsar Byggnads Stockholm-Gotland på att berätta om arbetares rättigheter på tio olika språk.

Nya exempel på hur kriminella företag rundar hörnen dyker ständigt upp, alltid på bekostnad av sin personal. Exempel som när arbetare som tillhör den vita arbetskraften på ett företag får swisha en del av sin lön till den som tillhör den svarta arbetskraften är inte nya för oss i branschen. Bidragsfusket däremot där Försäkringskassa betalar ut ersättning till företag för ”skydd mot höga sjuklönekostnader”, samtidigt som arbetarna jobbar på som vanligt är ny för oss. Det är ett nytt kreativt sätt där de kriminella företagen utnyttjar sin personal till fullo och blåser oss skattebetalare. Under tiden växer skuggsamhället och människor far illa.

I väntan på att myndigheter ska ta sitt ansvar har Byggnads Stockholm-Gotland anställt fem byggnadsarbetare som tillsammans talar tio olika språk. Målet är att nå fram till dem som inte talar svenska på byggena.

– Vi är ute och berättar om deras rättigheter, att det finns lagar och avtal som företagen måste följa. Att vi på Byggnads står upp för dem så de inte blir lurade, säger Jesper Ahlstedt, som samordnar projektet som är ute och möter utländska byggnadsarbetare på arbetsplatsern


Källa: Byggnads