LKF bygger 129 nya lägenheter med hyresrätt och ett nytt underjordiskt garage


2023-01-13

Visionsbild över kvarteret Ornitologen (bilden är en illustration).
Bild: LKF AB
Visionsbild över kvarteret Ornitologen (bilden är en illustration).

Under första kvartalet 2023 startar arbetet med det nya kvarteret Ornitologen på Örnvägen. Första steget är att riva det nuvarande slitna parkeringshuset och servicebyggnaden i östra delen av området Lövsångaren 5. Med den nya bebyggelsen tillför LKF området med 129 nya bostäder med hyresrätt och ett underjordiskt garage som ersätter det nuvarande parkeringshuset. I ett av de totalt sju husen kommer LKF även bygga en lokal för livsmedelsbutiken Willys Hemma. Butiken kommer få en yta på drygt 800 kvadratmeter. Entreprenör är Serneke Sverige AB.

– Trots det ekonomiska läget som vi upplever idag i samhället, är vi glada att LKF har en stabil grund som gör det möjligt för oss att kunna fortsätta att utveckla nya och bättre hem i Lund, säger Fredrik Millertson, vd för LKF AB.

– Vi är mycket glada för uppdraget kvarteret Ornitologen, där vi ska utveckla ett helt nytt stadsdelscentrum åt LKF. Projektet byggs mellan omliggande fastigheter och det nya underjordiska garaget täcker större delar av tomten. Vi har en klar plan kring genomförandet och ser fram emot att få starta arbetet, säger Anders Gullberg, arbetschef på Serneke.


Efterfrågan på större lägenheter i området
De nya bostäderna kommer vara från 1 rum och kök upp till 6 rum och kök. Efterfrågan på större lägenheter i området är stort vilket gör att en större andel av lägenheterna blir 3 rum och kök. Inflyttningen är preliminärt planerad till våren 2026.


Utökad service och fler mötesplatser
Arkitekturen och placeringen av de nya husen tar hänsyn till den omgivande miljön och den befintliga bebyggelsen. I det nya kvarterets grönskande innergård skapar LKF flera nya mötesplatser. Den nya kvartersbutiken Willys Hemma och lokal för en kvarterskrog, bidrar till rörelse och ett rikt stadsliv som bidrar till en ökad trygghet i området, från tidig morgon till sen kväll .

LKF arbetar aktivt med hållbarhet i fokus. På Ornitologen kommer bland annat teglet från rivningen att tas om hand och rensas för att återanvändas i andra byggen. Solceller installeras på taken och regnvatten kommer samlas in för bevattning av grönskan på innergården. Till och med den överskottsvärmen som avges från kyl- och frysrum på Willys Hemma-butik återanvänds för uppvärmning i byggnaderna.


Enkelt att leva hållbart på Ornitologen
LKF bygger också in lösningar som gör det möjligt för hyresgästerna att enkelt kunna välja att leva mer hållbart. I mobilitetshuset har hyresgästerna tillgång till en elbils-pool där månadsavgiften ingår i hyran de första fem åren. Det kommer också finnas en cykelpool med bland annat en lådcykel och ett cykelkök där hyresgästerna kan låna verktyg för att serva och reparera sin egen cykel. Kök utrustat med källsortering och vi bygger underjordiska behållare för sophanteringen, så kallade UWS:er.


Källa: LKF