Hållbara bostadsrätter byggs i Varberg


2023-01-16

Hus med omsorgsfulla detaljer i trä snart färdigställda i Varberg (bilden är en illustration).
Bild: Liljewall arkitekter
Hus med omsorgsfulla detaljer i trä snart färdigställda i Varberg (bilden är en illustration).

Bild: Liljewall arkitekter

Bild: Liljewall arkitekter

Bild: Liljewall arkitekter

Med närhet till naturen och en cykeltur från Varbergs sandstrand fortsätter Träslövs Trädgårdsstad att växa med 30 nya bostadsrätter i tre imponerande sluttningshus.

På uppdrag av Derome har vi ritat Rosenapeln, som är beläget ett par kilometer öster om stadskärnan. Husen får en modern arkitektur och ett sobert utseende med en matt mörk träpanel, där det strikta formspråket mjukas upp av omsorgsfulla trädetaljer. Den mörka, matta träfasaden är en modern tolkning av en traditionell locklistpanel. På långsidorna ramar locklisterna in fönsteröppningar och skapar djupverkan i fasaden. Träpanelen som omger balkongerna och terrasserna är ytbehandlad så att träets naturliga ådring framhävs.

Med lägenheter i varierande storlekar kommer det här att finnas hem för alla. Samtliga lägenheter har ljus från minst två håll och tillgång till balkong, uteplats eller terrass i goda sollägen. Lägenheterna har rena indelningar i plan vilket skapar rymliga och öppna gemensamhetsytor, bra förvaring och tydliga siktlinjer. De större lägenheterna har både en öppen och en inglasad terrass som blir en förlängning av lägenheternas vardagsrum. Lägenheterna på översta plan är extra rymliga med rundgång och ljus från tre håll samt stora terrasser. Terrassernas pergolor skapar skuggspel och ger känslan av ett öppet uterum.

Rosenapeln har generösa gemensamhetsytor. Förutom den välkomnande gemensamhetslokalen som kan nyttjas till kontor, fest eller större middagar finns även en övernattningslägenhet som går att hyra. Lägenhetsförråden och cykelförråden är väl tilltagna och varje huskropp har fyra garageplatser att tillgå.

På taken placeras solceller och vissa partier får växtbeklädda delar av sedum. I väster vetter husen mot ett grönstråk som sträcker sig genom hela bostadsområdet. Mellan husen skapas gemensamma gårdar som kopplar ihop de tre huskropparna.

Träslövs Trädgårdsstad erbjuder en hållbar livsstil och ger de boende förutsättningar att växa och utvecklas i nära kontakt med naturen. Bostäderna står redo för inflytt våren 2023.


Källa: Fredblad