Nu tar 101 unga plåtslagare sikte på SM-finalen 2023


2023-01-20

Uttagningstävlingarna till \
Bild: Plåt & Ventbyrån
Uttagningstävlingarna till "SM för unga plåtslagare" hålls 24-27 januari i gymnasieskolor runtom i landet.

Nästa vecka, 24–27 januari, hålls uttagningstävlingar till ”SM för unga plåtslagare 2023” på gymnasieskolor runtom i landet. Hela 101 elever som studerar till byggnadsplåtslagare har givit sig in i matchen. På spel står sex åtråvärda finalplatser i SM, där det slutligen ska avgöras vem som är Sveriges bästa unga plåtslagare år 2023.

Uttagningstävlingarna till SM-finalen involverar 17 olika skolor under vecka fyra (24-27 januari 2023). Sammanlagt deltar 101 plåtslagarelever. Varje skola producerar ett vinnande bidrag som de sedan skickar in till den centrala branschjuryn för bedömning. Juryn utser därefter de sex bästa unga plåtslagarna i Sverige, vilka får varsin plats i SM-finalen. Finalisterna tillkännages och publiceras den 16 februari 2023 på smup.se och Mynewsdesk.

– SM för unga plåtslagare 2023 är ett sätt att lyfta unga talanger och belysa vikten av en nästa generation plåtslagare. Juryn kommer att bedöma tävlingsbidragen utifrån helhetsintryck, fackmannamässigt utförande och måttnoggrannhet så en finalplats är verkligen en tung merit, säger Magnus Karlqvist, yrkeslärare på Plåt & Ventbyråns branschskola samt tävlingsledare.


Hemlig tävlingsuppgift genomförs på max sex timmar
Tävlingsuppgiften ändras för varje år och avslöjas i sin helhet först på respektive tävlingsdag för de olika skolorna. Som förhandsinformation har de deltagande eleverna dock fått veta att den ska utföras i färgbelagd stålplåt, vilket är ett vanligt förekommande material inom byggnadsplåtslageri.

De tävlande har också fått förberedande information om att de behöver kunskaper i enklare utbredningar. Till sin hjälp får de en teknisk beskrivning, ritning och ett bedömningsprotokoll. De har sammanlagt sex timmar på sig att genomföra uppgiften.


SM-final på Plåt & Ventbyråns branschskola i Katrineholm
De sex finalisterna får göra upp i SM-finalen som i år hålls på Plåt & Ventbyråns branschskola i Katrineholm den 8-9 mars. Då avgörs det vem som är Sveriges bästa unga plåtslagare 2023.

SM för unga plåtslagare är en av flera satsningar som görs för att öka intresset och rekryteringen till yrkesutbildningar inom plåtslageri. Årets jury består av representanter från Byggnads och Plåt & Ventföretagen. Sponsorer är Plannja och Bevego.


Skolor och tävlingsdagar
Uttagningstävlingarna hålls olika dagar på olika skolor 24-27 januari. Följande skolor genomför uttagningstävlingar:

• 24 januari: Anders Ljungstedts Gymnasium (Linköping)
• 25 januari: Bäckadalsgymnasiet (Jönköping), Viskastrandsgymnasiet (Borås), Bråvallagymnasiet (Norrköping)
• 26 januari: Kattegattgymnasiet (Halmstad), Kungsmadskolan (Växjö), Lugnetgymnasiet (Falun), Rekarnegymnasiet (Eskilstuna), Törnströmska gymnasiet (Karlskrona), Östrabo Yrkes (Uddevalla), Uppsala yrkesgymnasium (Uppsala), Wendesgymnasiet (Kristianstad), Bromangymnasiet (Hudiksvall), Polhemsskolan (Gävle) och Tegelbruksskolan (Klippan)
• 27 januari: Bräckegymnasiet (Göteborg), Nyköpings Gymnasium (Nyköping)


Källa: Plåt & Ventbyrån