Dörrfjäderexpansion i Indien öppnar porten till marknaden i USA


2023-03-06

Bild:Lesjöfors

I USA har nästan alla amerikanska hus ett garage. Därför är denna marknad för överskjutande garageportar enorm. Tillsammans med en ökande efterfrågan på takportar från industribyggnadssektorn är den amerikanska dörrfjädermarknaden omkring fyra gånger större än i Europa. Denna möjlighet utnyttjar Lesjöforsbolaget Alcomex på bästa sätt.

Alcomex-gruppens specialistkompetens är produktion av dörrfjädrar och såväl standardiserade som kundanpassade vrid- och dragfjädrar finns i sortimentet. De skräddarsydda dörrfjädrarna tillverkas i Opmeer, Nederländerna och i Marki, Polen.

Standardiserade dörrfjädrar

Sedan 2008 tillverkar Alcomex standardiserade dörrfjädrar i Pune, Indien, där det indiska dotterbolaget har 10 000 kvadratmeter industrimark. Merparten av den producerade volymen exporteras till Europa. Den indiska fabriken har haft en konstant tillväxt sedan starten och årligen produceras cirka en tredjedel av Alcomex globala volym av dörrfjädrar.

Ny produktionslinje och lager

Tack vare att Alcomex är en del av Lesjöforsgruppen har en storsatsning kunnat göras i Indien i syfte att utöka tillverkning och lagerkapacitet för att ta tillvara potentialen på den amerikanska marknaden. Redan under andra kvartalet 2023 tas en ny produktionslinje i bruk som innebär många nya arbetstillfällen. Några av de nya maskinerna som installeras ska användas för spolning, formning och montering samt utrustning för målning, pulverlackering, tryck och vaxning. I slutet av året står även ett nybyggt lager på 2 500 kvadratmeter redo för dörrfjädrarna innan leverans.

Både Jelle van Vliet och Conrad Hietink från Alcomex ledningsgrupp är nöjda med investeringarna:

”Storleken på investeringen i Indien är cirka 1,9 miljoner euro vilket innebär mer än en fördubbling av vår kapacitet vilket i förlängningen öppnar dörren för ett framgångsrikt inträde på den nordamerikanska marknaden.”

Källa: Lesjöfors