Ny typ av infästning för solpaneler bevarar takets täthet och garanti


2023-04-14

Bender Sunlight 
Bild:Benders Sverige AB
Bender Sunlight
 


Marknadsledande takpannetillverkaren Benders lanserar nu en helt ny typ av infästning för solpaneler som förenklar installationen betydligt. Montering på taket kan nu göras helt utan håltagning i underlagstaket, så att takets täthet inte riskerar att påverkas.

Den nya infästningen, som fått namnet Sunlight, har tillkommit efter önskemål från såväl konsumenter som montörer.

– Vi får mängder av telefonsamtal från oroliga husägare som undrar om taket håller tätt efter montering av solpaneler, och hur det går med garantin. Så vi tänkte att det här får vi göra något åt, berättar Per Herrmansson som är produktansvarig för Benders taksortiment.

Takpanna med i inbyggda fästelement eliminerar håltagning

Lösningen blev infästningar som integrerats i förstärkta 2-kupiga takpannor, som antingen kan ersätta enstaka befintliga pannor direkt, eller användas vid nyläggning för den som vill passa på att byta tak i samband med solpanelinstallationen.

Passar de flesta tak – bevarar 30-årig garanti

– Under takpannorna låser sig infästningen över två rader läkt och det blir ingen åverkan alls på underlagstaket. Det blir inga glipor och eftersom monteringen sker med klickfäste utan verktyg elimineras risken att ta hål i takets tätskikt. Med Sunlight på ett Benderstak bevaras vår 30-åriga takgaranti, fortsätter Per Herrmansson.

Sunlight finns i Benders standardkulörer och passar alla tvåkupiga Palematak, som är den mest sålda takpannemodellen i Sverige sedan många decennier. Panelklämmorna passar alla solpaneler med ramtjocklek mellan 30 och 40 mm, vilket gäller för så gott som alla solpaneler på marknaden.

Stärkt konkurrens

Med introduktionen av Sunlight hoppas Benders att konsumenterna i betydligt större utsträckning kommer att kunna anlita väletablerade lokala snickare och elektriker.

– Många har tvekat att åta sig denna typ av jobb, då man inte vågat garantera att taket förblir tätt. Med Sunlight kan de göra var sin del av en solpanelinstallation utan oro för ansvarsfrågan. Systemet underlättar givetvis också mycket för de husägare som vill göra
det mesta av jobbet själva, avslutar Per Herrmansson.


Källa: Benders Sverige AB