Över en tredjedel av alla tak i Sverige behöver bytas


2023-04-21


35 procent av svenska hus har tak som är 30 år eller äldre – vilket brukar anges som åldersgränsen för de flesta tak. Att inte renovera sitt tak i tid kan leda till konsekvenser som kostsamma renoveringar och andra ovälkomna överraskningar.

I Sverige finns strax över två miljoner småhus för permanentboende. Av dessa byggdes nästan en tredjedel under 70- och 80-talet och många av dessa tak har aldrig bytts. Hela 35 procent av taken är över 30 år gamla och sju procent är över 50 år. Det visar en ny undersökning från takrenoveringsföretaget Vesivek.

– Det är överraskande siffror, även om vi visste att behovet var stort. Många av husen som byggdes under 70- och 80-talens husboom har ännu inte bytt sina tak och det börjar verkligen bli på tiden, många spelar redan på övertid, säger Jani Jylhä, vd på Vesivek.

Kostsamt att vänta för länge – täcks inte av försäkringen

Ett taks livslängd varierar beroende på material och kvalitet, men 30 år brukar användas som riktmärke. Att gå över den tiden kan bli en dyr affär då läckande tak kan förstöra en hel del av takkonstruktion och vind. Dessutom täcks inte skador orsakade av läckande tak av hemförsäkringen, vilket de flesta husägare tror att det gör.

– Har du bra takpannor och tätskikt kanske taket håller längre än 30 år men det finns inga garantier. För att vara på säkra sidan bör man alltid underhålla taket på ett korrekt sätt men framför allt regelbundet undersöka takets skick. Särskilt om taket börjar bli lite äldre. När du väl märker att det börjat läcka kan det vara för sent och i värsta fall får du inte tag på någon som kan hjälpa dig när det börjar droppa från taket, säger Jani Jylhä.


Källa: Vesivek