Sika slutför förvärvet av MBCC och stärker positionen som en ledare inom hållbarhet i den globala byggbranschen


2023-05-04


Sika har slutfört förvärvet av MBCC Group efter att ha erhållit alla nödvändiga myndighetsgodkännanden. Med detta förvärv stärker Sika sin närvaro i alla regioner, sitt utbud av produkter och tjänster under hela bygglivscykeln och driver hållbarhetsomvandlingen av byggbranschen längre och snabbare.

MBCC Group, med huvudkontor i Mannheim, Tyskland, och tidigare ägt av ett dotterbolag till Lone Star Funds, är verksamt inom byggsystem och tillsatsmedel. För att slutföra transaktionen och uppfylla regulatoriska krav sålde Sika MBCC Groups delen för kemiska tillsatsmedel i Storbritannien, USA, Kanada, Europa, Australien och Nya Zeeland till det internationella private equity företaget, Cinven. Sika förvärvade all återstående verksamhet i MBCC Group, med 6 200 anställda, verksamhet i över 60 länder och 95 produktionsanläggningar. Verksamheten genererade en nettoomsättning på 2,1 miljarder CHF under 2022.

Thomas Hasler, CEO:"Idag är en historisk dag för Sika. Vi är glada att välkomna MBCCs medarbetare till Sika-familjen. Tillsammans påbörjar vi nästa del av vår resa och driver Sika framåt på vår tillväxtväg. Vi har stor erfarenhet av att integrera företag och ser fram emot att framgångsrikt föra samman Sika och MBCC. Vi kommer att kombinera våra styrkor för att skapa den nya referensen inom byggkemikalieindustrin. Tillsammans kommer vi att skapa innovationer i världsklass och hållbara lösningar för våra kunder."

I och med förvärvet kommer Sika att stärka sin ambition att driva den hållbara omvandlingen av byggbranschen längre och snabbare. Sika kommer att erbjuda ett bredare och mer omfattande utbud av hållbara lösningar till sina kunder som hjälper till att minska deras och byggbranschens koldioxidavtryck. Till exempel kan Sikas hållbara produktportfölj nu förbättras ytterligare med MBCCs innovativa teknologier.

Sika har genom förvärvet breddat sitt utbud av produkter och lösningar inom fyra av fem kärnteknologier och sju av åtta affärsområden. Kunderna kommer kunna dra nytta av ett förbättrat och effektivare distributionsnät. Sika förväntar sig att generera årliga synergier i intervallet 160 – 180 miljoner CHF till år 2026. Den sammanslagna koncernen förväntas nå en omsättning på över 12 miljarder CHF år 2023.


Källa: Sika