Byggstart för efterfrågade hyresrätter på Björkö i Öckerö kommun


2023-05-15

<span>Första gjutning Björkdungen med Fredrik Lönn, Jan Utbult och Han Andreasson.</span>
Bild:Tornstaden
Första gjutning Björkdungen med Fredrik Lönn, Jan Utbult och Han Andreasson.

Nu har startskottet gått för byggnationen av hyresrättskvarteret Björkdungen på Björkö i Göteborgs norra skärgård. Vid en symbolisk första gjutning deltog bland andra kommunstyrelsens ordförande Jan Utbult (KD) samt Fredrik Lönn och Hans Andreasson, styrelseordförande respektive VD för Öckerö Fastigheter. De 39 lägenheterna beräknas vara inflyttningsklara om ett år.

Förra veckan samlades politiker och tjänstemän från Öckerö kommun samt representanter från Öckerö Fastigheter och Tornstaden för att fira byggstarten av 39 hyresrätter i kvarteret Björkdungen på centrala Björkö. Som en symbolisk handling genomfördes ”en första gjutning” då en tidskapsel, i form av ett skrin, gjöts in i en av betongplattorna.

Som jag ser det så är detta lite av starten på en ny era! Vi har inte byggt några lägenheter sedan 2017 så det här blir ett fint tillskott för bolaget, men framför allt för kommunen och för Björkö som ö. Det är en häftig känsla att få stå här idag och se när de nya bostäderna nu börjar växa fram, berättade Fredrik Lönn som är styrelseordförande i Öckerö Fastigheter, i sitt tal.

Projektet Björkdungen byggs på uppdrag av Öckerö Fastigheter och de 39 hyresrätterna kommer att ägas och förvaltas av dotterbolaget Öckerö Bostads AB.

Utgångspunkten i utformningen har varit att skapa ett öppet och välkomnande kvarter som harmoniserar väl med övriga bebyggelsen på Björkö. Lägenheterna fördelas på tre hus och är i varierande storlekar från 1 till 4 rum och kök med balkong eller uteplats. Husen ligger nära Björkö hamn och i närheten av skola och övrig service.

Under åren har vi på Tornstaden byggt över 10 00 bostäder för våra kunder. För att ta tillvara den kompetens och erfarenhet vi samlat på oss genom åren har vi utvecklat ett koncept för flerbostadshus som är både kostnadseffektivt, kvalitativt och hållbart.

Öckerö Fastigheter blir först ut på marknaden med vårt koncepthus, om än i något modifierad form. Utöver att de får kostnadseffektiva hus med fina kvaliteter så kommer det gå undan i produktionen. Trots att vi står här idag utan gjutna bottenplattor så är planen att de 39 lägenheterna ska vara klara redan under nästa vår. Vi har lagt stor omsorg vid att skapa välplanerade och funktionella lägenheter som vi är övertygade om att de boende kommer att trivas i, sa Erik Olofsson som är affärsutvecklare på Tornstaden och ansvarig för utvecklingen av koncepthuset.


Källa: Tornstaden