Tipsa en vän om denna artikel:
Till:
Från:

Fläktväggar hjälper Akademiska Hus i jakten på säker ventilation och energismarta lösningar


2017-10-19

Ingvar Artiles på Akademiska Hus, Uno Nilsson driftingenjör på Akademiska Hus och Jan Sörensen försäljningsingenjör på ebm-papst.
Bild:ebm-papst
Ingvar Artiles på Akademiska Hus, Uno Nilsson driftingenjör på Akademiska Hus och Jan Sörensen försäljningsingenjör på ebm-papst.

Hos Kemicentrum i Lund har stora AC-fläktar ersatts av fyra fläktväggar med ebm-papst stapelbara kubfläktar

Kemicentrum i Lund är ett av Nordens största centrum för utbildning och forskning inom kemi. Här samlas alla kemiämnen inom Lunds Tekniska Högskola och den Naturvetenskapliga fakulteten vid Lunds Universitet. Kemicentrum har över 1 000 anställda och många fler studenter vid de tre gränsöverskridande institutionerna; Kemiska institutionen, Institutionen för kemiteknik och Institutionen för livsmedelsteknik. Kemicentrum byggdes på 1960-talet då arbetsmiljökraven inte var lika höga som idag. Det gäller framförallt ventilationen i laboratorierna. För drygt tio år sedan inleddes dock omfattande ombyggnationer och moderniseringar som genomfördes i flera etapper fram till år 2010.

Nyligen har det genomförts ytterligare moderniseringar med målet att optimera ventilationen men också för att uppnå ännu större energibesparingar. En av åtgärderna har varit att ersätta stora AC-fläktar i en av Kemicentrums byggnader med fyra fläktväggar som byggts enligt ebm-papst fläktväggskoncept. I två av fläktväggarna sitter nio stycken av ebm-papst stapelbara kubfläkt RadiPac MXFG, totalt arton kubfläktar, och två av fläktväggarna har vardera sex stycken kubfläktar. Fläktarna har EC-motorer och är som standard utrustade med inloppsgallret FlowGrid. Genom att EC-motorerna har Modbus-ingång och kan styras med programmet EC-control finns möjlighet till adressering av flera fläktar i en fläktvägg. Möjlighet finns också till andra styrlösningar och i Kemicentrum sker stryrningen från ett centralt styr- och övervakningssystem.

Byggnadskomplexet Kemicentrum består av fem olika byggnader med en sammanlagd yta på cirka
50 000 kvm. Hus 1 stod klart 1965 och var Kemicentrums första byggnad. Med sin längd på 270 meter är Hus 1 den största huskroppen i komplexet och byggnaden fick i samband med ombyggnationerna en extra våning i form av ett mycket stort fläktrum. Det är också här som ebm-papst fläktväggar installerats.

Laboratoriemiljön ställer stora krav på luftflödet
Fläktväggarna med nio kubfläktar vardera har en maximal luftflödeskapacitet på 26 m3/sekund, och hos fläktväggarna med sex kubfläktar är maxkapaciteten 17 m3/sekund. Hus 1 har en yta på cirka 15.000 kvm och här finns bl a forsknings- och utbildningslokaler för kemiteknik, materialkemi och kemisk grundutbildning. Under årens lopp har mycket gjorts för att ge de anställda, studenter och forskare ett behagligt inneklimat och en bra arbetsmiljö, samt för att spara energi. Luftflödet i delar av byggnaden styrs exempelvis av närvarogivare i tilluftsdonen. Byggnadens luftbehandlingssystem har i många år haft två parallellkopplade till- och frånluftsaggregat i fläktrummet. Kraven har varit att ett aggregat ska klara av grundluftflödet samt ett visst forceringsluftflöde för skyddsventilationen av det stora antalet dragskåp och dragbänkar som finns i laboratorierna. Skulle trycket i kanalsystemet sjunka under en minsta tillåtet värde aktiveras ett larm för lågt luftflöde i de skyddsventilerade enheterna och dragskåpen ska då omedelbart stängas av.

De speciella förutsättningarna för ventilationen i Hus 1 har varit en utmaning vid planeringen och konstruktionen av luftbehandlingssystemet. Uno Nilsson på Akademiska Hus arbetade som drifttekniker på Kemicentrum fram till år 2006. Sedan övergick Uno till en roll som teknisk förvaltare innan han våren 2016 tillträdde en tjänst som driftingenjör där fokus ligger på energieffektivisering och energismarta lösningar för bl a ventilationssystemet.

- I aggregaten satt tidigare stora AC-fläktar med fläktmotorer som hade en effekt på 75 kW. I samband med att vi gjorde beräkningar på vilken energispareffekt som skulle uppnås med ett motorbyte började vi titta på alternativa lösningar. En anledning var att energivinsten med ett motorbyte inte skulle bli särskilt stor. Vi ville också undersöka om det fanns alternativa fläktlösningar som både kunde ge bättre energispareffekt och andra fördelar driftmässigt, säger Uno Nilsson.

Akademiska Hus ska minska energiförbrukningen med 50 procent
Kemicentrum ägs och förvaltas av Akademiska Hus som är ett av Sveriges största fastighetsbolag med ett fastighetsvärde på cirka 75 miljarder. Akademiska Hus bygger, utvecklar och förvaltar miljöer för utbildning och forskning. Byggnaderna finns på orter över hela landet och här studerar, forskar och arbetar runt 300 000 personer varje dag. Akademiska Hus har som ambition att ligga i framkanten vad gäller hållbarhetsfrågor och energibesparingar. Målet är att mängden levererad energi ska minska med 50 procent till 2025 (med 2000 års förbrukning som utgångspunkt). Runt om i landet arbetar man för att minska energiförbrukningen och Kemicentrum är inget undantag.

- Vi arbetar kontinuerligt med att försöka spara energi och för att vi ska uppnå de tuffa energisparmål som satts upp för 2025 måste vi ständigt söka efter nya energismarta lösningar. De investeringar vi gjort i ett antal fläktväggar är jag övertygad om kommer att reducera energiförbrukningen, men det har gått för kort tid för att vi ska kunna se hur stor besparingen blir. Vi ser också andra fördelar och hit hör en reducerad ljudnivå och en ökad säkerhet då vi som tidigare inte är beroende av att ett fåtal stora fläktar. Vi har också fått nya möjligheter att optimera fläktdriften efter de krav som ställs på ventilationen vid olika tillfällen under dygnet. När behovet är lägre är det enkelt att från övergripande nivå stänga av några fläktar i fläktväggarna. Vi kommer också att göra besparingar i form av lägre underhållskostnader, förklarar Uno Nilsson.

ebm-papst fläktväggskoncept har blivit en stor marknadsframgång, och det är ebm-papst försäljningsingenjör Jan Sörensen i Hässleholm som hjälpt till med att ta fram fläktväggslösningarna för Kemicentrum.

- Det är både utmanande och roligt att arbeta med Akademiska Hus medarbetare då de har hög kompetens när det gäller energisparlösningar och ett tydligt mål för de besparingar som ska uppnås. Att vi med fläktväggen både kan hjälpa till att spara energi och öka redundansen i en fastighet med stora krav på ventilationen är en styrka. Precis som Uno nämner är säkerhetsaspekten viktig. Den dag en stor fläkt går sönder blir det snabbt problem i miljöer där det ställs krav på ett kontinuerligt luftflöde. Skulle en fläkt i någon av fläktväggarna krångla är det enkelt att kompensera bortfallet genom att tillfälligt öka varvtalet på de övriga fläktarna. Att det är väldigt enkelt att installera en fläktvägg är också ett stort plus. Det är bara att stapla de kompletta fläktkuberna på varandra, ansluta kablaget och koppla in starkströmmen, säger Jan Sörensen.

Vid utvecklingsarbetet med fläktväggen har ebm-papst försökt täcka in ett antal applikationsområden där det ställs krav på mycket stora luftflöden och en hög grad av redundans. Laboratorie- och forskningsmiljöer som de hos Kemicentrum är ett sådant område. Andra exempel är datorhallar, sjukhus, livsmedelsindustrin, kemisk industri och stora kontorsbyggnader.




Källa: ebm-papst


Tipsa en vn Skriv ut





Heidelberg Materials lanserar Configo – ett nytt unikt verktyg för att designa hållbara betongstommar

Byggbranschen står inför stora utmaningar när det gäller att minska klimatpåverkan från byggnation. Nu introducerar vi Configo, ett webbaserat verktyg där vi...

Läs mer
Bygglet
Lindab medverkar i Almedalen

Lindab lyfter hållbarhetsfrågorna i byggindustrin under Almedalsveckan 2025

Lindab medverkar som en av värdarna för Hållbarhetsarenan under Almedalsveckan 2025...

Läs mer
Lindab medverkar i Almedalen

Lindab lyfter hållbarhetsfrågorna i byggindustrin under Almedalsveckan 2025

Lindab medverkar som en av värdarna för Hållbarhetsarenan under Almedalsveckan 2025...

Läs mer
Återbruk toppar listan över fasadtrender enligt svenska arkitekter

Ny arkitektundersökning: Naturlig färg, återbruk och integrerade solceller vinner terräng

Materialets egen naturliga färg är den trendigaste färgen på våra...

Läs mer
<span>evoZero </span>

CCS-betong från Heidelberg Materials – en ny nivå av hållbart byggande

Med två världsunika produkter tar Heidelberg Materials det hållbara byggandet till...

Läs mer
Mötesplatsen där idéer blir verklighet. Elmia Solar är mer än en mässa – det är en plats där innovation, affärer och relationer föds.

Från idé till prisbelönt mässa – Elmia Solar stärker Jönköpings roll i energiomställningen

Elmia fortsätter sätta Jönköping på kartan som en mötesplats fö...

Läs mer


Succé för VVS-mässan 2025

Den 23–24 april samlades hela VVS-Sverige på Kistamässan i Stockholm ...

Läs mer
I januari 2026 lanseras den nya reviderade versionen av branschreglerna Säkra Våtrum. Nu pågår den första remissomgången då GVK-företagen har möjlighet att lämna sina synpunkter.

Branschreglerna Säkra Våtrum uppdateras 2026

I januari 2026 lanseras den nya reviderade versionen av Säkra Våtrum, GVKs branschregler...

Läs mer
Mercedes-Benz Lastbilar presenterar eArocs 400 på bauma 2025.

Robust, kraftfull – och nu helt elektrisk: Mercedes-Benz Lastbilar presenterar nya eArocs 400 för bygg- och anläggning

Tålig, kraftfull och effektiv – både på vägen och i terräng: Med...

Läs mer
Rexel Sverige tar nu ett stort steg framåt i sin satsning på förnybar energi och distribuerar Huaweis megawatt energilager.

Rexel blir första grossisten i Sverige att leverera Huaweis megawattcontainer för energilagring

Rexel Sverige AB tar nu ett stort steg framåt i sin satsning på förnybar energi....

Läs mer
markbaserad solcellsanläggning 

KP Energy storsatsar på markbaserade solcellsanläggningar för Sveriges lantbrukare

Behovet av förnybar energi ökar stadigt, och allt fler lantbrukare och markägare ser...

Läs mer


Byggmässans stjärnparad av branschprofiler – från Ola Serneke till Stefan Ingves

Den 5–6 mars slår Byggmässan upp portarna till Kistamässan i Stockholm –...

Läs mer
<span>LKPs nya parkeringhus med fasad av återbrukade vindkraftsvingar. Visionsbilden är gjord av Lloyds arkitektkontor.</span>

Pressinbjudan: Första spadtaget för Europas första P-hus med fasad av återbrukade vindkraftsvingar

Media hälsas välkomna när det symboliska första spadtaget ska tas för...

Läs mer


Arom-dekor Kemi expanderar, från fordon till bygg och VVS

Arom-dekor Kemi, en av de ledande leverantörerna av AdBlue® och andra kemiprodukter till...

Läs mer
Från vänster på bilden: Emil Löveryd och Stian Hansen.

Om- och tillbyggnad av Jotun Sveriges huvudkontor i Göteborg

Jotun Sverige AB utvecklar sitt huvudkontor och lager beläget på Klangfärgsgatan i...

Läs mer
<h1 class=\

Dammsugare av 45 % återvunnet material – Kärchers nya generation för professionellt bruk

Kärcher lanserar en ny serie professionella dammsugare tillverkade av 45 procent å...

Läs mer


Rexel och SvFF stödjer IFK Motalas gröna initiativ

IFK Motala har tagit ett inspirerande steg mot en mer hållbar framtid genom att installera...

Läs mer
Tre eldrivna maskiner från Volvo CE; två stycken bandgrävare EC230 Electric och en hjullastare L120H Electric Conversion.

Sveriges största fossilfria byggarbetsplats ökar till 50 procent eldrift med stöd av Volvo CE och Swecon

För bara två år sedan var 10 procent eldrift ett ambitiöst mål för...

Läs mer


Thomas Concrete Group forskar vidare på slagg från Boliden

I samarbete med Boliden forskar betongkoncernen Thomas Concrete Group just nu på ett nytt...

Läs mer


Heidelberg Materials och Volvo fortsätter samarbetet för minskade koldioxidutsläpp i byggsektorn

Samarbetet mellan Volvo Construction Equipment (Volvo CE) och Heidelberg Materials Northern Europe...

Läs mer


Sika siktar på hållbara transporter med 97 % lägre utsläpp i samarbete med Samat

Sika, i samarbete med vårt transportföretag Samat, tar vi ytterligare ett steg i vå...

Läs mer


HFAB inspirerar branschkollegor i klimat- och energifrågor

HFAB har minskat sin energianvändning med 27 procent sedan 2007. Nu välkomnar HFAB och...

Läs mer


GARO introducerar ett nytt kabelskåp för belysning och fördelning

Med fokus på hållbarhet och funktionalitet presenterar GARO ett nytt, innovativt...

Läs mer


Energieffektivisering, solceller och stödja elnätet – de mest laddade trenderna för villaägare

Hur kan du spara pengar på din elförbrukning, samtidigt som du får ersättning...

Läs mer
<span>Slitefabriken</span>

Heidelberg Materials inleder projektförberedande insatser för Slite CCS med stöd av Fonden för en rättvis omställning

Heidelberg Materials går vidare med projektförberedande insatser för Slite CCS, en...

Läs mer
Installation av 24 st solpaneler på ett villagarage i Växjö.

Komplett leverans av solcellsanläggning

Efterfrågan på att kunna producera egen el ökar och Elektroskandia kan erbjuda ett...

Läs mer


Flower lanserar Flower Hub – skapar ny passiv inkomstkälla för villaägare

Energitechföretaget Flower breddar utbudet och riktar in sig på villamarknaden. Med nya...

Läs mer


Rockfon släpper 2a generationens Miljövarudeklarationer (EPD) för 160 produktvarianter

Rockfon, en del av ROCKWOOL Group, presenterade idag en ny version av produktspecifika miljö...

Läs mer
ChargeNode Power Bar 

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare...

Läs mer
Muharrem Demirok (C) på rundvandring i Slitefabriken med Matilda Hoffstedt och Karin Comstedt Webb den 17 maj. 

Centerpartiets Muharrem Demirok på besök i Slitefabriken

Muharrem Demirok (C) har besökt oss i Slitefabriken tillsammans med Sofia Persson och Eva...

Läs mer
Heidelberg Materials är först i Sverige med klimatförbättrade håldäck nivå 3 

Först i Sverige med klimatförbättrade håldäck nivå 3 – stora klimatvinster med Heidelberg Materials Biobetong

Heidelberg Materials Precast Contiga tar nu ytterligare ett stort kliv på vägen mot...

Läs mer
Elektrisk grävmasin på projektet Albatross.<div> </div>

Ny studie: Förutsättningar för elektrifierade byggarbetsplatser finns på plats

Förutsättningar att ta steget till elektrifierade byggarbetsplatser finns redan på...

Läs mer
<span>Totalt ska 25 vindkraftverk uppföras i SR Energys nya Vindpark Horshaga i Kronobergs län. Ramirent blir en del i projektet. </span>

Ramirent levererar till Vindpark Horshaga

Ramirent i Växjö har fått uppdraget att leverera maskiner och utrustning till SR...

Läs mer


Mest lästa









imex

Robota Pumpshoppen

Leksandsdörren

stoneco

CH Ståldörrar

Viking Lighting

Hellbergs

Bergsäkra

piltorps leister








Wiklunds



Leviat

Alron

Lami doors

ovella

Con-form

ANM Mättjänster

nils malmgren ab

Team Tejbrant

Tubman

Corroventa

Svebab

Heco

Per Wikstrand

Elecosoft

Lavtox Boracol

Motum Blekinge

Lappset

Zipup dinolift

AF Rör

aircoil

Steelpool

Lightlift

Vieser

Zerxes

Jeven

wettergrens

swescan

Ruukki

EdmoLift

Elmässan 2
Unica Media AB © 2022
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se