Tipsa en vän om denna artikel:
Till:
Från:

White och HPP Architekten får uppdraget att utforma den nya kliniken i Tübingen


2022-11-15

Bild: White Arkitekter

På uppdrag av Amt Tübingen des Landesbetriebs Vermögen und Bau Baden-Württemberg och i samarbete med HPP Architekten utformar White Arkitekter den nya kliniken vid universitetssjukhuset i Tübingen, Tyskland. Byggnaden har ett holistiskt hållbarhetskoncept och fokus ligger på att erbjuda en läkande miljö för patienterna samt en effektiv arbetsmiljö för personalen.


White Arkitekter har i samarbete med HPP Architekten fått förtroendet att utforma den nya kliniken, NMK, i Tübingen. Amt Tübingen des Landesbetriebs Vermögen und Bau Baden-Württemberg valde förslaget eftersom det erbjuder bästa möjlighet till utveckling och uppfyller kraven på ett föredömligt sätt.

Den nya kliniken i universitetsstaden Tübingen har ett omfattande hållbarhetskoncept och ett byggnadskoncept som bygger på en resurssparande och koldioxidreducerande byggmetod. Tack vare kombinationen av trä som ett viktigt konstruktionsmaterial i de tre översta våningarna och förnybart råmaterial i utbyggnaden samt fasaden är det möjligt att spara på utsläppen av växthusgaser samtidigt som det lagrade kolet förblir långsiktigt bundet i komponenterna. Genom att konstruktionen består av separerbara delar är det möjligt att återanvända samtliga beståndsdelar som ett helt element eller återvinna dem i sina respektive återvinningsprocesser.

Byggnaden är utformad med autogena aspekter av arkitektur och landskap. Basen följer sluttningen och bäddar in det böljande landskapet. Ovanpå basen står byggnadsvolymer utformade som vingar för att maximera utsikten och intaget av dagsljus. För att säkerställa en läkande miljö har de tre översta våningarna som huvudsakligen består av individuella vårdutrymmen utsikt över Tübingen och bergskedjan schwabiska alben. Träinteriören skapar en varm atmosfär och samtliga patientrum har alla ett stort intag av dagsljus. White Arkitekters landskapsarkitekter har designat utemiljöerna som terrasser och trädgårdar vilka erbjuder en grön och frodig miljö som ger personal, patienter och besökare tillgång till naturen.

– Vi är väldigt stolta över att ha fått förtroendet att utforma den nya kliniken vid universitetssjukhuset i Tübingen. Vi är också glada över att kunna bidra med vår erfarenhet av komplexa vårdbyggnadsprojekt och kunskap om skandinavisk träarkitektur. Nu ser vi fram emot ett gott samarbete med HPP Architekten och Amt Tübingen des Landesbetriebs Vermögen und Bau Baden-Württemberg, säger Kristin Schmitt, ansvarig arkitekt på White Arkitekter.

– Vi är mycket glada över att få möjlighet att utforma detta extraordinära projekt tillsammans med våra kollegor från White Arkitekter och kunden Amt Tübingen des Landesbetriebs Vermögen und Bau Baden-Württemberg. Målet är att förverkliga framtidens vårdprojekt där förutom aspekterna av läkande arkitektur och en funktionell och optimerad organisation spelar även aspekterna av ett integrerat, hållbart helhetskoncept en framstående roll. Det nära och förtroendefulla samarbetet mellan White Arkitekter och HPP Architekten samlar den kreativa och professionella kompetensen för att uppnå målen, säger Volker Biermann, partner och ansvarig för genomförandet av tävlingar på HPP Architekten.

För att säkerställa optimala driftsrutiner ligger fokus på funktionella och effektiva personalområden samt korta avstånd till stationerna. Genom lättnavigerade gångar är det lätt att ta sig runt och hitta rätt i byggnaden.

– Vi är mycket stolta över detta prestigefyllda projekt. Vårt och HPP Architektens förslag har utformats i samarbete med flera specialister inom bygg, miljö och teknik. Tillsammans har vi arbetat som ett integrerat team, vilket har varit nyckeln till att utveckla en klinik med ett så starkt hållbarhetskoncept, säger Cristiana Caira, ansvarig arkitekt för tävlingsförslaget på White Arkitekter.

Tävlingsteamet bestod av White Arkitekter, HPP Architekten GmbH, knippershelbig GmbH, Werner Sobek AG, PGMM Planungsgruppe M+M AG, SINFIRO GMBH & CO. KG vormals Ingenieurbüro Riesener GbR, GREENBOX Landschaftsarchitekten.


Källa: White Arkitekter

Tipsa en vän Skriv ut

Spektakulära elementfasader ger New Babylon ett ikoniskt utseende

Projektekt med New Babylon omfattade både renovering och tillbyggnad av den redan existerande byggnaden ritad av J.A. Lucas och W.Th. Ellerman (1978). Mellan 2007 och 2012 anpassades det fö...

Läs mer
VOLA
Det vinnande förslaget från White arkitekter AB. Skissen kommer att ligga till grund för hur Sigtuna kommuns kultur- och aktivitetscenter på Valsta torg ska se ut (bilden är en illustration).

Arkitekttävlingen avgjord – så här ser vinnande bidraget ut

Sigtuna kommun ska uppföra ett kultur- och aktivitetscenter på Valsta torg. För att...

Läs mer
Steni

Stort intresse för lera som byggmaterial

Svenska institutet för standarder (SIS) och White Arkitekter vill följa Tysklands exempel...

Läs mer


Tengbom prisas för god arkitektur i Jönköping

Jönköping växer och den nya stadsdelen Skeppsbron fylls av bostäder, kontor och...

Läs mer
Anna Hoffman och Kajsa Holmström, arkitekter och kontorschefer på Krook & Tjäder Stockholm.

Delat ledarskap på Krook & Tjäder Stockholm

Sedan ett år tillbaka driver arkitekterna Anna Hoffman och Kajsa Holmström Krook &...

Läs mer


White utvecklar harmoniskt och modernt bostadsområde i Östra Ringstorp

White Arkitekter har tillsammans med Asplunds Fastigheter AB och förslaget Lövsala...

Läs mer


Arkitekttävling avgjord för ny gångbro på Sundsvalls centralstation

En elegant svängd gångbro i limträ och glas med böljande plåttak blev...

Läs mer


Ett nytt landskapskoncept i Danmark förbättrar den biologiska mångfalden

C.F. Møller Architects presenterar det nya landskapskonceptet Aarhus Blueline för den...

Läs mer
Brf Lägerplatsen vinner Landskronas stadsbyggnadspris 2022.

Årets stadsbyggnadspris i Landskrona går till Lägerplatsen

Landskronas stadsbyggnadspris 2022 går till bostadsrättsföreningen Lä...

Läs mer


Träbyggnaden Nodi utsedd till Göteborgs bästa byggnadsverk

Next Step Group, Bygg-Göta och White Arkitekter står bakom Göteborgs bästa...

Läs mer
Att skydda kulturarvet är en del i motståndet mot det ryska anfallskriget.

Sveriges Arkitekter kräver akut skydd för Ukrainas kulturarv

När vintern drar in hotas Ukrainas kulturhistoriskt värdefulla byggnader och monument av...

Läs mer


Byggstart för Kvarteret Kölden

Förra veckan togs första spadtaget för Kvarteret Kölden på...

Läs mer


Mest lästa

imex

Robota Pumpshoppen

Ketherm

swedoor

Leksandsdörren

sordin

Pipefixer

zarges
Industrinät

asamuelsson

Dimtek

Akustikmiljö 250

Wiklunds


Alron
Unica Media AB © 2022
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se