Ventilationen utmanas av fukt och klor i badhuset


2021-12-22

Kristianstads Badrike (bilden är en illustration).
Bild: Bevego
Kristianstads Badrike (bilden är en illustration).

Här håller bassängen för motionssim på att växa fram.
Bild: Bevego
Här håller bassängen för motionssim på att växa fram.

Mårten Persson kollar in några rektangulära kanaler som nyss levererats från Bevego.
Bild: Bevego
Mårten Persson kollar in några rektangulära kanaler som nyss levererats från Bevego.

För Bevegos medarbetare är det alltid intressant att besöka kundernas spännande projekt.
Bild: Bevego
För Bevegos medarbetare är det alltid intressant att besöka kundernas spännande projekt.

Att vara ventilationsentreprenör vid byggnationen av ett badhus är tidskrävande och mer komplext jämfört med en vanlig fastighet. Här måste man ta hänsyn till luftfuktighet, klor och andra kemikalier som används i ett badhus. Detta är faktorer som har enormt stor inverkan på ventilationssystemet. Jonas Folkesson på JFK AB står med dessa utmaningar just nu då han och kollegorna är mitt i byggnationen av Kristianstads Badrike.

Badhuset som blir på ca 14 000 kvadratmeter delas upp i flera zoner och kommer inrymma 15 ventilationsaggregat. 11 stycken är så kallade våtaggregat som hanterar luften i utrymme där det finns vatten vilket påverkar hela ventilationssystemet. 4 stycken aggregat är vanliga torraggregat som används i utrymmen som till exempel omklädningsrum. Alla kanaler, både rektangulära och cirkulära är levererade av Bevego och de allra flesta är framtagna i motståndskraftiga material för att klara badhusets aggressiva miljö.


Kristianstad Badrike
Kristianstads Badrike blir ett enormt stort badhus med plats för att njuta, leka, simma och motionera. Plan 1 delas upp i flera olika avdelningar med totalt 7 bassänger. En stor yta skapas för familjer där en avgränsad del anpassas för småbarn. Det blir en bassäng för hopp, en för rehab, en för undervisning och en som är extra varm. Det kommer också att finnas en stor bassäng för motionssim, och en ännu större bassäng med tio banor för träning.

På plan 2 byggs en stor relaxavdelning med flera olika bastur, till exempel en IR-bastu och en Aufguss som är en aromaterapeutisk bastuform. Här kommer det även att finnas en mindre bassäng både inne i relaxen och ute på terassen. Från tredje våning når man två vattenrutschbanor som slingrar sig utanför badhuset. Takhöjden ovanför vissa bassänger är så mycket som 15 meter, här var det extra klurigt att montera ventilationen i taket.


JFK AB i Kristianstad och Malmö
Den långa processen det innebär att bygga ett badhus påbörjades av Kristianstads Kommun redan 2011. Efter det genomfördes omfattande förstudier, och i februari 2020 togs äntligen det första spadtaget. Därefter var JFK på plats med montörer för att påbörja monteringen av ventilationssystemet. Badriket ska stå färdigt under hösten 2022 vilket innebär att det återstår ca 8 månaders arbete för montörerna på JFK.

– Vi brukar ha upp till 10 montörer på plats dagligen på Badriket. 2 personer är anställda på JFK, och för detta projektet har vi även hyrt in 8 personer som hjälper oss. Just idag är det 8 montörer ute på arbetsplatsen. Kristianstad Badrike är ett av de största uppdragen vi haft och affären är värd 25 miljoner, säger Jonas Folkesson som är VD på JFK AB.

Idag har JFK AB 20 anställda och kontor i både Malmö och Kristianstad. I över 25 år har de arbetat inom ventilation, värme och kyla. Deras uppdrag innefattar allt från villor till komplexa badhus. Tidigare har de bland annat gjort ventilationen i badhuset i Älmhult. Deras största projekt någonsin var uppdraget på Volvos anläggning i Braås.

Jonas berättar att det har varit viktigt för JFK att vara lokalt förankrade och ha en personlig relation med sina uppdragsgivare, han tror att det varit en viktigt faktor till att det fått vara med och räkna på mycket jobb. Med sina 25 år i branschen är JFK väl inarbetade och har många kontakter inom olika område. På grund av sin kompetens får de ibland åka utomlands på uppdrag inom det marina. Då driftsätter de ventilationssystem på nybyggda fartyg i allt från San Diego till Istanbul.

Ett badhus är bland det svåraste, känsligaste och dyraste man kan bygga. Kristianstads kommun investerar ca 510 miljoner kronor i detta badrike. Det är PEAB som är totalentreprenör och projektet drivs som ett så kallat partneringprojekt där JFK AB har totalansvar över ventilationen. JFK gör allt från ritning och projektering till montering och installation, de arbetar brett och har till exempel egna konstruktörer.Fukten är den stora utmaningen
– Den absolut största utmaningen i ett badhus är fukten. Man vill ju att det ska vara varmt och gött i ett badhus, och tillsammans med vattnet i alla bassänger blir då luftfuktigheten väldigt hög. Idag byggs väldigt täta hus och det kan också vara en utmaning när det kommer till fukt. Förutom att vi som ventilationsentreprenörer måste installera ett optimerat ventilationssystem ligger stort ansvar på byggarna att anpassa fastigheten för den höga luftfuktigheten, säger Jonas som har ett nära samarbete med PEAB.

Förutom fukten i badhuset är klor en stor utmaning för ventilationssystemet. Vattnet i bassängerna innehåller både klor och andra kemikalier för att hålla miljön ren och hälsosam för besökarna. Ett vanligt ventilationssystem med kanaler i galvat stål mår däremot inte bra av dessa ämnen. Både kanaler, don och spjäll måste tillverkas i andra material för att inte vittra sönder av påfrestningarna i den korrosiva miljön.


Motståndskraftiga ventilationskanaler
Alla cirkulära och rektangulära ventilationskanaler i Kristianstads Badrike är levererade av Bevego. Eftersom att galvat stål skulle bli angripet valde JFK att beställa de flesta kanalerna i materialet aluzink för cirkulärt, och Magnelis för rektangulärt. Detta är material som kan stå emot de aggressiva kemikalierna. Ventilationskanaler i ett badhus blir angripna utifrån då de är placerade i en miljö med hög luftfuktighet, men också inifrån då de suger in den fuktiga luften i kanalerna.

Vissa kanaler i projektet är tillverkade i rostfritt stål som också har en hög korrosionshärdighet och är motståndskraftiga mot både fukt och klor. Att man valde rostfritt stål på utvalda platser berodde till viss del på vad som är föreskrivet i projektet. Leveranserna av alla kanaler är i full gång och sker löpande till arbetsplatsen.

– Kristianstads Badrike är en extremt stor satsning här i Kristianstad och det är roligt att vi på Bevego får vara med och leverera både cirkulära och rektangulära kanaler! Vi har ett väldigt bra samarbete med JFK, jag var själv anställd där efter skolan så det blir lite extra kul att arbeta tillsammans med dem. Beställningarna från JFK har ökat stort senaste tiden vilket såklart känns jätteroligt, säger Ted Magnusson som är säljare inom cirkulärt på Bevego.


Bevego är ny huvudleverantör till JFK
– Tidigare handlade vi bara lite grann från Bevego, men vi kom till ett läge då det var dags att se om vi kunde utöka samarbetet. Materialet till Kristianstads Badrike är den första riktigt stora beställningen vi gjort hos Bevego, och vi är verkligen nöjda. Vi fick ett bra pris och jättebra hjälp, säger Jonas och fortsätter.

– För oss är det värdefullt att Bevego är lokalt förankrade, både i Kristianstad och i Malmö. För mig är det också viktigt vilka kontaktpersoner jag har. Jag vill arbeta med bra folk och ha en god relation med de jag behöver ringa för att be om hjälp. Allt detta får vi hos Bevego som leverantör.

– Det är väldigt roligt och tacksamt att leverera till en så kompetent kund som JFK som jobbar oerhört strukturerat. En såhär stor leverans kräver ett gemensamt engagemang och det har varit ett teamwork tillsammans med den lokala filialen och våra egna produktionsenheter som tillverkat de rektangulära kanalerna. Kanalerna är framtagna efter exakta mått och anpassade till badhuset, säger Erik Grune som är KAM inom rektangulärt, och får medhåll av regionchef Anders Bäckström som haft en nära dialog med Jonas och teamet på JFK under hela projektet.


Dags för provbad
– När vi har satt ventilationen i drift har jag hört att man ska provbada, det sätter hela badhuset på prov och då får vi testa ventilationen på riktigt. En lugn vattenyta är ingen utmaning för ventilationen, men när det kommer in ett gäng galna ungar som börjar plaska så yr det vatten får ventilationen arbeta hårdare, säger Jonas som inte alls är orolig över driftsättningen.

Med 20 medarbetare blir det många projekt att hålla koll på och många jobb att räkna på. Jonas arbetar också med energiåtervinning som är en viktig del inom ventilation, och han lägger mycket tid på att göra energiberäkningar. Kristianstads Badrike var ett projekt som Jonas var med och sålde in, och sedan har han lämnat över ett stort ansvar till sin kollega Mårten Persson som nu är projektchef på Badriket.

– Ett sådant här badhus är enormt energikrävande och i vårt uppdrag ingår att återvinna så mycket energi som möjligt. Vi har bland annat monterat stora batterier med värmeväxlare som hjälper till att ta tillvara på energin och använda den för att värma upp både vatten och luft. Det är otroligt mycket att ta hänsyn till i ett så här komplext projekt, avslutar Jonas.


Källa: Bevego


Skriv utAnna-Lena Öberg Högsta, vd WSP Norden och Sverige.

Anna-Lena Öberg Högsta blir ny vd för WSP Sverige

WSP har tillsatt Anna-Lena Öberg Högsta, nuvarande vd för WSP Norden, till vd även för WSP Sverige. Håkan Danielsson som innehaft vd-rollen sedan januari 2020 lä...

Läs mer
svero
Den nästan 200 år gamla dödgrävarbostaden vid Kolerakyrkogården, väster om Gullmarsplan är en av de kulturminnen som måste tas till hänsyn vid omvandlingen av området.

Norconsult utreder kulturmiljövärden för Gullmarsplan

Norconsult har vunnit ett uppdrag kopplat till planprogrammet för Gullmarsplan i Stockholm. Uppdragsgivare är exploateringskontoret och Norconsult kommer göra en kulturmiljö...

Läs mer
Congrid
Det tilltänkta trähuset står som en infattad ädelsten mitt i kvarteret och blir det sociala navet för kvartersgemenskapen (bilden är en illustration).

FOJAB vinner tävlingen om Masthusens sista kvarter

Efter parallella uppdrag har FOJAB utsetts att gestalta den sista pusselbiten i Masthusen i Malmö, Nordens första BREEAM-certifierade stadsdel. En del av kvarteret är tänkt att...

Läs mer
SSF Stöldskyddsföreningen


C.F. Møller Architects utvecklar ny hållbar kuststad i Edinburgh

C.F. Møller Architects har i samarbete med Smith Scott Mullan utvecklat en ny hållbar kuststad med bra transportinfrastruktur vid Granton Waterfront i Edinburgh. Detta har nu nått...

Läs mer
Bygglet Byggrevolution

Skanska rekryterar CIO från Telia

Annette Palinski Vallin, Chief Information Officer, i Skanska Sverige.

Annette Palinski Vallin har utsetts till Chief Information Officer, CIO, i Skanska Sverige. Annette kommer närmast från en roll som CIO inom Telia Sverige AB.

Läs mer
heta-arbeten_550_2022-q2
Illustration över den nya skolan i Järvastaden.

Så här kommer Järvastadens nya skola att se ut

Den 15 augusti beslutade kommunstyrelsens arbetsutskott om upphandlingen av byggnationen av den nya skolan i Järvastaden. Den nya skolan byggs för att möta det växande behovet av...

Läs mer


Nytt EPD-avtal samlar Norden kring klimatdokumentation

Att utveckla och använda miljövarudeklarationer, så kallade EPD:er, har hittills i många fall varit svårt, tidskrävande och kostsamt. Ett nytt avtal som har tecknats...

Läs mer
zmarta


Småhuspriser planar ut

Småhuspriserna är fortsatt högre jämfört med förra året, men ökningen har planat ut.


Enligt affärskonsulterna Navet var genomsnittspriset för en...

Läs mer
Smartdok
\

En självklarhet att auktorisera nya företaget

– Vi insåg redan från början att kunskap är enda sättet att ta sig uppåt i hierarkin i byggbranschen och bli lyssnad på, säger Stefan Sandén,...

Läs mer
CL Specialglas
Flygvy över Valkeavuori campus (bilden är en illustration).

NCC bygger skola i Finland för 380 miljoner

NCC har tecknat avtal med Kaarina stad utanför Åbo för att bygga en ny skola för 1 000 elever. Uppdraget är en totalentreprenad och ordervärdet uppgår till cirka...

Läs mer
Nytec plast
PIR-sandwichpaneler är särskilt väl lämpade för kylförvaring, livsmedels- och logistikhallar och lager.

Borlänge får Skandinaviens första PIR-sandwichpanelproduktion

Ruukki Construction investerar 15 miljoner euro i produktionen av sandwichpaneler i Borlänge. Den nya produktionslinjen blir den första i Skandinavien att producera PIR-sandwichpaneler som...

Läs mer
mcs-hyrsystem-550-1

Global aktör inom försvarsindustrin får nya lokaler i Örnsköldsvik

Jörgen Eriksson, regionchef Peab.

Peab har fått uppdraget att bygga ett nytt kontor samt en ny provhall i Örnsköldsvik. Beställare är BAE Hägglunds AB,  en global aktör inom fö...

Läs mer
Nordic Guarantee

Stockfallets skola i Karlstad ska växa och få nya lokaler

GlasLindberg har av Serneke blivit anlitade för att leverera glas- och metallpartier till nya Stockfallets skola i Karlstad.


Den nya skolan ska byggas för 350 elever, F-6 med två...

Läs mer
Upplands stängsel
Fr v Marino Wallsten, kommunalråd Fagersta, Elin Hasselgren, avdelningschef HMB, Johanna Frelin, vd på Riksbyggen och Mats Engström, föreningssamordnare, Riksbyggen. Konferencier var Mikael Petterson Sjölund, marknadsområdeschef på Riksbyggen Bostad.

Folkfest när första spadtaget togs för nytt trygghetsboende i Fagersta

Den 10 augusti tog Riksbyggen tillsammans med Fagersta kommun och entreprenören HMB det första spadtaget för de 47 bostäder i det nya trygghetsboendet KHF Trygga hem i Fagersta...

Läs mer
EBM Papst
Här införs ett av ställen med batterierna i det specialbyggda teknikrummet som hanterar brand, vätskeläckage, kylning och som även inkapslar elstrålning.

Sex ton batterier ska lagra studenthusets solenergi

På KTH Live-In Lab är det full fart. Ankomsten av de stora batterierna från Northvolt-projektet håller som bäst på att installeras. Att få in de olika delarna,...

Läs mer
Stokvis


Peab bygger ut anstalten Sörbyn söder om Umeå

Peab fått uppdraget att bygga ut anstalten Sörbyn söder om Umeå. Beställare är Specialfastigheter och kontraktssumman uppgår till 364 miljoner svenska kronor.

Läs mer

Nu öppnar arkitekttävlingen för nya gestaltningen av Limhamns silor

De gamla silorna längs Övägen i Limhamn ägs sedan 2020 av Trianon och Lernacken Fastigheter och ett arbete pågår med en ny detaljplan för bostadsbyggande på...

Läs mer

Kvarter Torget påbörjas i Kallebäcks Terrasser

Mitt i hjärtat av Kallebäcks Terrasser påbörjas nu arbetet med kvarter 6, Torget, som blir områdets mest centrala kvarter med cirka 300 lägenheter och fina lokaler i entrévåningarna (bilden är en illustration).

Mitt i hjärtat av Kallebäcks Terrasser har arbetet arbetet med kvarter 6, Torget, påbörjats. Detta blir områdets mest centrala kvarter med cirka 300 lägenheter och...

Läs mer


”Det här med papper, det fattar ju alla att det är förlegat”

Att arbeta som hantverkare och samtidigt ha koll på hur branschen digitaliseras, det är inte helt lätt! Vi fick chansen att träffa Martin Söderqvist, VD på må...

Läs mer


Peab bygger ny grundskola i Balsfjord

Peab har fått uppdraget att bygga en ny grundskola vid Meistervik i Balsfjord i Norge. Beställare är Balsfjord kommun och kontraktssumman uppgår till 139 miljoner norska kronor.

Läs mer


NCC utvecklar nytt kontorsprojekt på Masthuggskajen i Göteborg

Nu startar NCC fastighetsutvecklingsprojektet Habitat 7 i centrala Göteborg. Projektet omfattar cirka 8 000 kvadratmeter kontor på Masthuggskajen och byggs i anslutning till NCC:s projekt...

Läs mer


Serneke bygger hyreslägenheter för Willhem i Karlstad

Serneke har tecknat ett totalentreprenadavtal med Willhem i Värmland om att bygga 78 hyreslägenheter i stadsdelen Wåxnäs, Karlstad. Ordern är värd cirka 95 miljoner...

Läs mer
Den rekordskapande Traktorgrävaren, en Huddig 1260 D Linjemaskin.

Blinto slår slutprisrekord på traktorgrävare

Traktorgrävaren, en Huddig 1260 D Linjemaskin, som såldes för rekordbeloppet 3,6 miljoner klubbades igenom den 2 juni 2022 och är inte bara slutprisrekord för maskinen utan...

Läs mer

Peab förvärvar finskt asfalts- och betongföretag

Peab har förvärvat Asfaltti-System Oy, ett företag i Kouvola i södra Finland med verksamhet inom komponenttillverkning och underhåll till asfalt- och betongindustrin. Fö...

Läs mer
Fridaskolans förskola i Kallebäcks Terrasser välkomnar 120 förskolebarn i åldrarna 0 – 5 år hösten 2023. Förskolan blir nästan 1 300 kvadratmeter och byggs enligt Miljöbyggnad silver. Arkitekt är Liljewall arkitekter (bilden är en illustration).

Ny förskola växer fram
i Göteborgs nyaste stadsdel

I Kallebäcks Terrasser växer nu en ny förskola fram med fasad i cederspån och ett uttryck som hämtat inspiration från skogens träd. Förskolan kommer att...

Läs mer


Skanska bygger sjukhusbyggnad i Åbo för cirka 430 miljoner kronor

Skanska har tecknat avtal med Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt för att bygga en sjukhusbyggnad i Åbo, Finland. Kontraktet är värt 41 miljoner euro, cirka 430 miljoner...

Läs mer

Askim växer med nya, hållbara bostäder

Liselott Bergkvist, regionchef på Peab.

Peab har fått uppdraget att bygga 138 lägenheter i projektet Trägården etapp 2 i Askim i södra Göteborg. Beställare är Stena Fastigheter Göteborg AB och...

Läs mer


Peab bygger om Sturekvarteret i Stockholm

Peab har fått uppdraget att renovera och bygga om södra delen av kvarteret Sperlingens Backe vid Stureplan i centrala Stockholm. Beställare är Sturegallerian AB och...

Läs mer


Ny padelhall och gym byggs i Luleå

På uppdrag av Polargruppen Norr AB ska NCC bygga en padelhall med gym på Porsön i Luleå. Uppdraget är en totalentreprenad och ordervärdet uppgår till cirka 50...

Läs mer
Visionsbild över Masthuggskajen.

Klart för byggstart av hyresrätter
på Masthuggskajen

Snart väntar ännu en byggstart av bostäder på Masthuggskajen. Detta står klart sedan Älvstranden Utveckling AB sålt en byggrätt till Bostads AB Poseidon....

Läs mer
Mats Åkerlind, vice vd och förhandlingschef, Byggföretagen.

Seko skriver under omtvistat avtal

Byggföretagen, Maskinentreprenörerna och Seko har ingått branschvisa avtal om anställnings- och omställningstrygghet.
– Omställningsbehoven inom service och...

Läs mer
Vy över Lyckebacken (bilden är en illustration).

OBOS största Sverigesatsning hittills
görs tillsammans med JM

OBOS kommer tillsammans med JM att bygga totalt 2500 bostäder i utvecklingsområdet Lyckebacken, strax utanför centrala Lund. Förvärvet av byggrätterna är ett av de...

Läs mer


Tengbom nomineras i WAF
för Bergs slussar

Tengbom har nominerats i den internationella arkitekturtävlingen World Architecture Festival (WAF), där flera av världens främsta arkitektkontor är representerade. Det ä...

Läs mer
Mats Åkerlind, vice vd och förhandlingschef, Byggföretagen.

Byggföretagen antar huvudavtal med Seko

Byggföretagen, Maskinentreprenörerna och Seko har ingått branschvisa avtal om anställnings- och omställningstrygghet.
– Omställningsbehoven inom service och...

Läs mer


NCC bygger skola och förskola
i norra Helsingfors

NCC har fått i uppdrag av Helsingfors stad att bygga en förskola och skola i Västra Baggböle, norra Helsingfors, Finland. Byggnationen startar under hösten och ordervä...

Läs mer
Under de första sex månaderna har det kommit in totalt 994 ärenden till bygglovavdelningen i Kungsbacka. Det är ungefär 150 färre ärenden jämfört med samma period förra året.

Coronaeffekten är borta
– bygglov tillbaka på normal nivå

Under de första sex månaderna har det kommit in totalt 994 ärenden till bygglovavdelningen i Kungsbacka. Det är ungefär 150 färre ärenden jämfört med...

Läs mer
Kristian Grönskog, Ulf Bergquist, Ylva Zaring, Niklas Thuresson och Gustaf Larsson Ernefeldt.

Förvärv av Grums Rör

Instalco förvärvar Grums Rör AB som arbetar med installation och service av VVS. Genom förvärvet breddar Instalco sig till ett nytt geografiskt område i Värmland.

Läs mer

Teknikrevolution inom fjärrvärme kan bli ny svensk exportsuccé

Hur ska Europa lösa sin energiförsörjning? Det är en hetare fråga än någonsin. Ny, svensk teknik ökar potentialen för fjärrvärme och...

Läs mer

Peab bygger skola i Åstorp

Olle Olsson, regionchef på Peab.

Peab har fått uppdraget att bygga Haganässkolan i Åstorp nordöst om Helsingborg. Beställare är Björnekulla Fastighets AB och kontraktssumman uppgår till 251...

Läs mer


Bergs växer inom fönster och dörrar genom förvärv i Polen

Bergs Timber AB har förvärvat det polska företaget PPUH PINUS SP.Z O.O. Bolaget tillverkar kundspecifika fönster och dörrar i premiumsegmentet och omsatte under 2021 cirka 80...

Läs mer


Serneke bygger göteborgarnas
nya badplats

Serneke och Göteborgs Stad har tecknat ett totalentreprenadsavtal gällande byggnationen av det hamnbad som ska uppföras i Jubileumsparken i Frihamnen. Projektet genomförs i...

Läs mer


Mest lästa
Geggus

imex

nora-linde-frakt

piltorps

Ketherm

Rental Prop
Industrinät
Unica Media AB © 2022
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se