Ventilationen utmanas av fukt och klor i badhuset


2021-12-22

Kristianstads Badrike (bilden är en illustration).
Bild: Bevego
Kristianstads Badrike (bilden är en illustration).

Här håller bassängen för motionssim på att växa fram.
Bild: Bevego
Här håller bassängen för motionssim på att växa fram.

Mårten Persson kollar in några rektangulära kanaler som nyss levererats från Bevego.
Bild: Bevego
Mårten Persson kollar in några rektangulära kanaler som nyss levererats från Bevego.

För Bevegos medarbetare är det alltid intressant att besöka kundernas spännande projekt.
Bild: Bevego
För Bevegos medarbetare är det alltid intressant att besöka kundernas spännande projekt.

Att vara ventilationsentreprenör vid byggnationen av ett badhus är tidskrävande och mer komplext jämfört med en vanlig fastighet. Här måste man ta hänsyn till luftfuktighet, klor och andra kemikalier som används i ett badhus. Detta är faktorer som har enormt stor inverkan på ventilationssystemet. Jonas Folkesson på JFK AB står med dessa utmaningar just nu då han och kollegorna är mitt i byggnationen av Kristianstads Badrike.

Badhuset som blir på ca 14 000 kvadratmeter delas upp i flera zoner och kommer inrymma 15 ventilationsaggregat. 11 stycken är så kallade våtaggregat som hanterar luften i utrymme där det finns vatten vilket påverkar hela ventilationssystemet. 4 stycken aggregat är vanliga torraggregat som används i utrymmen som till exempel omklädningsrum. Alla kanaler, både rektangulära och cirkulära är levererade av Bevego och de allra flesta är framtagna i motståndskraftiga material för att klara badhusets aggressiva miljö.


Kristianstad Badrike
Kristianstads Badrike blir ett enormt stort badhus med plats för att njuta, leka, simma och motionera. Plan 1 delas upp i flera olika avdelningar med totalt 7 bassänger. En stor yta skapas för familjer där en avgränsad del anpassas för småbarn. Det blir en bassäng för hopp, en för rehab, en för undervisning och en som är extra varm. Det kommer också att finnas en stor bassäng för motionssim, och en ännu större bassäng med tio banor för träning.

På plan 2 byggs en stor relaxavdelning med flera olika bastur, till exempel en IR-bastu och en Aufguss som är en aromaterapeutisk bastuform. Här kommer det även att finnas en mindre bassäng både inne i relaxen och ute på terassen. Från tredje våning når man två vattenrutschbanor som slingrar sig utanför badhuset. Takhöjden ovanför vissa bassänger är så mycket som 15 meter, här var det extra klurigt att montera ventilationen i taket.


JFK AB i Kristianstad och Malmö
Den långa processen det innebär att bygga ett badhus påbörjades av Kristianstads Kommun redan 2011. Efter det genomfördes omfattande förstudier, och i februari 2020 togs äntligen det första spadtaget. Därefter var JFK på plats med montörer för att påbörja monteringen av ventilationssystemet. Badriket ska stå färdigt under hösten 2022 vilket innebär att det återstår ca 8 månaders arbete för montörerna på JFK.

– Vi brukar ha upp till 10 montörer på plats dagligen på Badriket. 2 personer är anställda på JFK, och för detta projektet har vi även hyrt in 8 personer som hjälper oss. Just idag är det 8 montörer ute på arbetsplatsen. Kristianstad Badrike är ett av de största uppdragen vi haft och affären är värd 25 miljoner, säger Jonas Folkesson som är VD på JFK AB.

Idag har JFK AB 20 anställda och kontor i både Malmö och Kristianstad. I över 25 år har de arbetat inom ventilation, värme och kyla. Deras uppdrag innefattar allt från villor till komplexa badhus. Tidigare har de bland annat gjort ventilationen i badhuset i Älmhult. Deras största projekt någonsin var uppdraget på Volvos anläggning i Braås.

Jonas berättar att det har varit viktigt för JFK att vara lokalt förankrade och ha en personlig relation med sina uppdragsgivare, han tror att det varit en viktigt faktor till att det fått vara med och räkna på mycket jobb. Med sina 25 år i branschen är JFK väl inarbetade och har många kontakter inom olika område. På grund av sin kompetens får de ibland åka utomlands på uppdrag inom det marina. Då driftsätter de ventilationssystem på nybyggda fartyg i allt från San Diego till Istanbul.

Ett badhus är bland det svåraste, känsligaste och dyraste man kan bygga. Kristianstads kommun investerar ca 510 miljoner kronor i detta badrike. Det är PEAB som är totalentreprenör och projektet drivs som ett så kallat partneringprojekt där JFK AB har totalansvar över ventilationen. JFK gör allt från ritning och projektering till montering och installation, de arbetar brett och har till exempel egna konstruktörer.Fukten är den stora utmaningen
– Den absolut största utmaningen i ett badhus är fukten. Man vill ju att det ska vara varmt och gött i ett badhus, och tillsammans med vattnet i alla bassänger blir då luftfuktigheten väldigt hög. Idag byggs väldigt täta hus och det kan också vara en utmaning när det kommer till fukt. Förutom att vi som ventilationsentreprenörer måste installera ett optimerat ventilationssystem ligger stort ansvar på byggarna att anpassa fastigheten för den höga luftfuktigheten, säger Jonas som har ett nära samarbete med PEAB.

Förutom fukten i badhuset är klor en stor utmaning för ventilationssystemet. Vattnet i bassängerna innehåller både klor och andra kemikalier för att hålla miljön ren och hälsosam för besökarna. Ett vanligt ventilationssystem med kanaler i galvat stål mår däremot inte bra av dessa ämnen. Både kanaler, don och spjäll måste tillverkas i andra material för att inte vittra sönder av påfrestningarna i den korrosiva miljön.


Motståndskraftiga ventilationskanaler
Alla cirkulära och rektangulära ventilationskanaler i Kristianstads Badrike är levererade av Bevego. Eftersom att galvat stål skulle bli angripet valde JFK att beställa de flesta kanalerna i materialet aluzink för cirkulärt, och Magnelis för rektangulärt. Detta är material som kan stå emot de aggressiva kemikalierna. Ventilationskanaler i ett badhus blir angripna utifrån då de är placerade i en miljö med hög luftfuktighet, men också inifrån då de suger in den fuktiga luften i kanalerna.

Vissa kanaler i projektet är tillverkade i rostfritt stål som också har en hög korrosionshärdighet och är motståndskraftiga mot både fukt och klor. Att man valde rostfritt stål på utvalda platser berodde till viss del på vad som är föreskrivet i projektet. Leveranserna av alla kanaler är i full gång och sker löpande till arbetsplatsen.

– Kristianstads Badrike är en extremt stor satsning här i Kristianstad och det är roligt att vi på Bevego får vara med och leverera både cirkulära och rektangulära kanaler! Vi har ett väldigt bra samarbete med JFK, jag var själv anställd där efter skolan så det blir lite extra kul att arbeta tillsammans med dem. Beställningarna från JFK har ökat stort senaste tiden vilket såklart känns jätteroligt, säger Ted Magnusson som är säljare inom cirkulärt på Bevego.


Bevego är ny huvudleverantör till JFK
– Tidigare handlade vi bara lite grann från Bevego, men vi kom till ett läge då det var dags att se om vi kunde utöka samarbetet. Materialet till Kristianstads Badrike är den första riktigt stora beställningen vi gjort hos Bevego, och vi är verkligen nöjda. Vi fick ett bra pris och jättebra hjälp, säger Jonas och fortsätter.

– För oss är det värdefullt att Bevego är lokalt förankrade, både i Kristianstad och i Malmö. För mig är det också viktigt vilka kontaktpersoner jag har. Jag vill arbeta med bra folk och ha en god relation med de jag behöver ringa för att be om hjälp. Allt detta får vi hos Bevego som leverantör.

– Det är väldigt roligt och tacksamt att leverera till en så kompetent kund som JFK som jobbar oerhört strukturerat. En såhär stor leverans kräver ett gemensamt engagemang och det har varit ett teamwork tillsammans med den lokala filialen och våra egna produktionsenheter som tillverkat de rektangulära kanalerna. Kanalerna är framtagna efter exakta mått och anpassade till badhuset, säger Erik Grune som är KAM inom rektangulärt, och får medhåll av regionchef Anders Bäckström som haft en nära dialog med Jonas och teamet på JFK under hela projektet.


Dags för provbad
– När vi har satt ventilationen i drift har jag hört att man ska provbada, det sätter hela badhuset på prov och då får vi testa ventilationen på riktigt. En lugn vattenyta är ingen utmaning för ventilationen, men när det kommer in ett gäng galna ungar som börjar plaska så yr det vatten får ventilationen arbeta hårdare, säger Jonas som inte alls är orolig över driftsättningen.

Med 20 medarbetare blir det många projekt att hålla koll på och många jobb att räkna på. Jonas arbetar också med energiåtervinning som är en viktig del inom ventilation, och han lägger mycket tid på att göra energiberäkningar. Kristianstads Badrike var ett projekt som Jonas var med och sålde in, och sedan har han lämnat över ett stort ansvar till sin kollega Mårten Persson som nu är projektchef på Badriket.

– Ett sådant här badhus är enormt energikrävande och i vårt uppdrag ingår att återvinna så mycket energi som möjligt. Vi har bland annat monterat stora batterier med värmeväxlare som hjälper till att ta tillvara på energin och använda den för att värma upp både vatten och luft. Det är otroligt mycket att ta hänsyn till i ett så här komplext projekt, avslutar Jonas.


Källa: Bevego


Skriv ut

Tävlingsvinst – C.F. Møller Architects bidrar till framtidens stad vid vattnet

HafenCity Hamburg är Europas största stadsutvecklingsprojekt i en innerstad och fungerar som prototyp för framtidens europeiska hamnstad. C.F. Møller Architects bidrar till...

Läs mer
Lindinvent 550
Visionsskiss över Tamarinden (bilden är en illustration).

Nya framsteg för Tamarinden - energidelning inom och mellan fastigheter nu lagligt

Den 1 januari 2022 trädde en ny förordning om ändringar i förordningen (2007:215) om undantag från kravet på nätkoncession enligt ellagen (1997:857) i kraft,...

Läs mer
Visionsbild över Bona Terra, Brunnshög (bilden är en illustration).

Livsmedelsföretag och fastighetsjätte bygger nytt kvarter

Serneke och ICA Fastigheter har tecknat totalentreprenadavtal gällande nyproduktion av ett helt nytt kvarter om drygt 22 000 kvadratmeter i Brunnshög i Lund. Ordervärdet uppgår...

Läs mer
Nordtec
Bilden är en illustation.

Peab bygger lägenheter och radhus i Bekkestua

Peab har fått uppdraget att bygga 30 lägenheter och åtta radhus i Bekkestua. Beställare är Hans Haslums vei Utvikling AS och kontraktssumman uppgår till 150 miljoner...

Läs mer
Visionsbild av Bergdalsterrassen i Borås (bilden är en illustration).

Tornstaden bygger bostäder för Järngrinden och Mjöbäcks i Borås

På Bergdalens höjd i Borås har nu två nya bostadsprojekt byggstartats. Bergdalsterrassen som består av 149 hyresrätter utvecklade av Järngrinden och Mjö...

Läs mer
Hags 550
Visionsbild över den nya mötessalen (bilden är en illustration).

Nu börjar bygget av kommunens nya stora mötessal i Vänersborg

Vänersborgs kommun är regionhuvudstad i Västra Götaland och mötessalen blir en stor, flexibel och ändamålsenlig lokal för kommunens och Västra Gö...

Läs mer
Visionsbild över konstorsfastigheten (bilden är en illustration).

Brinova får bygglov för uppförande av kontorshus på Skeppsbrokajen i Karlskrona

Brinova Fastigheter AB har den 12 januari erhållit bygglov för uppförande av en ny byggnad på fastigheten Karlskrona Skeppsbrokajen 4, som ligger på Trossö.

Läs mer
Teknoware
Lisa Thörn, Uppsala Citysamverkan, Rickard Malmström (MP), ordförande i gatu- och samhällsmiljönämnden och Rodina Al Halabi, Uppsala vatten, tar det första spadtaget för ombyggnationen av Stora torget.

Spaden i marken för Stora torgets ombyggnad

Förnyelsen i innerstaden har nyligen inkluderat en uppdatering av gågatan och paradgatan. Nu startar nästa stora ombyggnad i Uppsala stadskärna.

Läs mer
Skiss över spårportalen vid Gerstaberg (bilden är en illustration).

Tyréns och AFRY tilldelas projekteringsuppdrag i Ostlänken

Uppdraget som Tyréns och AFRY tilldelats innefattar att ta fram en bygghandling för järnvägssträckan Gerstaberg – Långsjön i Södertälje....

Läs mer
Smartdok
Enligt Byggchefernas Machoindex 2022 ökar machokulturen i samhällsbyggnadssektorn under pandemin.

Machokulturen i bygg ökar under pandemin

Den skadliga machokulturen i samhällsbyggnad ökar med fyra procentenheter enligt Byggchefernas Machoindex 2022. Alla uttryck för machokultur ökar; mest de sexistiska, homofobiska...

Läs mer

Massor från Norrbotniabanan återanvänds i nytt projekt

Massor av jord, sten och grus som blir över från bygget av Norrbotniabanan kommer att överlåtas till Umeå kommun för bygget av ett sport- och fritidsområde...

Läs mer
Stockholmshems lägenheter i Bromma.

595 nya hyresrätter inflyttade och klara 2021

Under 2021 har allmännyttiga bostadsbolaget Stockholmshem färdigställt 595 lägenheter åt gamla och nya stockholmare. Bostäderna finns i hela Stockholmsområdet,...

Läs mer
Skiss över Lervikskvarteret.

Skanska bygger stadskärna i Stavanger för cirka 775 miljoner kronor

Skanska har tecknat avtal med Stavanger kommun om att bygga en ny stadskärna i stadsdelen Storhaug i Stavanger, Norge. Kontraktet är värt NOK 750M, cirka 775 miljoner kronor, vilket...

Läs mer
Ekeblad Bostad vill skapa ett levande bostadsområde med en stark gemenskap och möjlighet till odling och resursdelning (bilden är en illustration).

Markreservation till Ekeblad Bostad i Gävle

2021 avslutades för Ekeblad Bostad med den glada nyheten att de går vidare för att teckna markanvisningsavtal i Södra Hemlingby, Gävle kommun.

Läs mer
Daniel Olsson, VD på Industrinät.

Industrinät Nordiska Nätlösningar ska öka säkerheten i byggbranschen tillsammans med Sjöson

Industrinät Nordiska Nätlösningar säljer skyddsnät till byggindustrin med målet att minska skaderisken för personer och egendom. Företaget, som drivs av...

Läs mer
Nordicc 550
Bild på delar av teamet i Karlstad.

Norconsult öppnar nytt kontor i Karlstad

Nu öppnar Norconsult sitt första egna kontor i Karlstad. Förhoppningen är att fortsätta attrahera nya medarbetare och växla upp arbetet med olika samhä...

Läs mer
Visionsibild över nya centralplan (bilden är en illustration).

Fördubblad kapacitet:

Så överdäckningen av Stockholms centrals spårområde se ut

Under tisdagen presenterades det vinnande förslaget till utvecklingen av Centralstaden i Stockholm, framtaget av Foster + Partners, Marge Arkitekter, Land Arkitektur, Thornton Tomasetti,...

Läs mer
Roch-services
JSB bygger 37 hyresrätter i populära Stenhagen i Uppsala för Rikshem. Projektet är framtaget i samverkan mellan parterna och ingår i det tioåriga ramavtal som tecknades mellan JSB och Rikshem i slutet av 2019 (bilden är en illustration).

Nya hyresrätter växer fram i Stenhagen

Nybyggnationen omfattar 37 hyresrätter i populära Stenhagen i Uppsala. Projektet är framtaget i samverkan mellan JSB Construction AB och Rikshem och ingår i det tioåriga...

Läs mer
MER Arkitekter stärker upp med arkitekterna Erik Wettervik, Josefin Westman och Lucas Hinnerud.

MER Arkitekter stärker upp med tre nya arkitekter

Med ett starkt år bakom sig inleder MER Arkitekter det nya året med att välkomna tre nya kollegor. De nya arkitekterna Erik Wettervik, Josefin Westman och Lucas Hinnerud kliver in...

Läs mer

Folkhem satsar på värmländskt trä i kommande projekt

Cederhusen

Värmländska träprodukter kommer att utgöra stommen i Folkhems projekt Cederhusen och Tree House. Det står klart sedan avtal tecknats mellan ByggPartner och Stora Enso, som...

Läs mer
Visionsbild över Scandic Sundsvall Central (bilden är en illustration).

Nytt klimatsmart hotell i Sundsvall – konstuerat i trä

Scandic Hotels har tecknat ett långt hyresavtal med Skanska om ett nytt hotell med 210 rum i centrala Sundsvall. Det nya hotellet, som har ett attraktivt läge i stadens hamn kommer att...

Läs mer
Bygglet Byggrevolution
<span style=\

NCC bygger 160 nya förskoleplatser i Nacka

NCC ska tillsammans med Nacka kommun bygga Järlahöjdens förskola, en helt ny förskola med plats för 160 barn i centrala Nacka. Affären är en totalentreprenad och...

Läs mer

Bygglet bland de 5% starkast växande företagen i Sverige

Hanna Konyi, VD på Bygglet.

UC gör årligen en analys av Sveriges företag vad det gäller bland annat tillväxt och lönsamhet. Certifikatet tilldelas företag som växer snabbt och kraftigt,...

Läs mer
Brandskyddsföreningen
HSB brf Skonaren får ett fritt och öppet läge mot Gavleån (bilden är en illustration).

Gävle får unika bostadsrätter med lyxig gemenskap

HSB planerar att bygga 84 bostadsrättslägenheter i centralt läge på Södra Skeppsbron i Gävle. Projektet erbjuder lägenheter om 1-4 rum och kök med tillgå...

Läs mer


Bra fart på byggandet i hela Norden

Enligt NAVET Analytics senaste konjunkturrapport för byggandet i våra nordiska grannländer, kan man konstatera att takten i de påbörjade husbyggnadsinvesteringarna under...

Läs mer
EBM Papst
Fredrik Fehn, utvecklingsansvarig för SIS Bygghandlingar på Svenska institutet för standarder.

Bygghandlingar 90 digitaliseras – blir SIS Bygghandlingar

I närmare fyra år har SIS arbetat på en helt digital version av Bygghandlingar 90. Nu är det omfattande arbetet klart och den nya onlinetjänsten SIS Bygghandlingar lanseras.

Läs mer


Håller branschen måttet i machokulturen?

19 januari lanserar Byggcheferna sitt machoindex för 2022 – en uppföljande mätning av machokulturens utveckling inom samhällsbyggnad enligt 1 800 chefer.

Läs mer
woodsafe
Området som ska bebyggas.

Ny detaljplan öppnar för nya bostäder vid Österplan

Just nu pågår samråd för en ny detaljplan för fastigheten Bensinmotorn 1, ett område längs Rudbecksgatan vid Österplan. Detaljplanen möjliggör...

Läs mer

Hon är Umeås nya stadsarkitekt

Anna Flatholm, Umeås stadsarkitekt från och med 1 mars 2022.

Umeå har fått en ny stadsarkitekt. Det är Anna Flatholm, som idag är projektchef på Umeå kommun, som tillträder tjänsten den 1 mars.
– Jag är...

Läs mer
Klätterservice


Pilotprojekt studerar hur inredning i trä påverkar patienters hälsa

Hur påverkas vår hälsa av att vistas i rum som är inredda i trä? Kan patienter må bättre och vårdtiden förkortas om inredningen består av...

Läs mer
På bilden från höger: Vincent Kaya och Karl Frisell från Micasa Fastigheter, Martin Hagberg NCC, Patrik Bengtsson, Platschef NCC, Louise Schenholm, Affärschef NCC.

Micasa Fastigheter bygger 215 nya seniorbostäder i Enskede

Nu påbörjas bygget med seniorbostäder i Kv. Dalen, Enskede. Det tomställda gamla servicehuset ska bli 215 nya seniorbostäder.

Läs mer
Nordic Guarantee
Visionsbild över fastigheten i Ormbacka (bilden är en illutstration).

Lansa köper hyresrättsprojekt i Järfälla

Lansa Fastigheter köper ett bostadsprojekt av Mac Freeze omfattande 126 hyreslägenheter i Ormbacka i Järfälla kommun. Projektet är ritat av Wingårdh arkitektkontor och...

Läs mer
Visionsbild över Kv Johanna Fredsgatan-Drottninggatan (bilden är en illustration).

Bygglov klart för Hufvudstadens projekt Kvarteret Johanna i Göteborg

I december blev bygglovet klart och nu startar det stora om- och tillbyggnadsprojektet Kvarteret Johanna, beläget Inom Vallgraven i Göteborg. Här kommer Hufvudstaden att tillföra...

Läs mer
Nytec plast
JSB Construction AB har tecknat avtal med Täljehallen AB om förvärv av tre stycken byggrätter i Södertälje för bostäder, kontor och idrottsverksamhet. På bilden: Johan Strömvall, Peter Axelsson, Thomas Andersson, Pether Fredholm, Wilhelm Fredholm

JSB förvärvar byggrätter i Södertälje

JSB Construction AB har tecknat avtal med Täljehallen AB om förvärv av tre stycken byggrätter i Södertälje kommun för bostäder, kontor och idrottsverksamhet.

Läs mer

Bygg­företagen lanserar näringspolitisk reformagenda

Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef, Byggföretagen.

Byggföretagen inleder valåret 2022 med att presentera en ny reformagenda.
– Det behövs en näringspolitik som på ett vassare sätt än i dag balanserar...

Läs mer
Mirka
Visionsbild över bostadsfastigheten i Hervantajärvi i Tammerfors (bilden är en illustration).

Peab bygger bostäder i Tammerfors

Peab har fått i uppdrag att bygga bostäder i Tammerfors. Beställare är Y-Säätiön M2-Kodit och kontraktssumman uppgår till 11 miljoner euro.

Läs mer
Bilden illustrerar volymer och inte tänkt gestaltning.

Stena Fastigheter får markanvisning vid Telefonplan

Stena Fastigheter har fått en direktanvisning för cirka 250 bostäder vid Telefonplan. Utöver markanvisningen planeras cirka 250 bostäder inom egen fastighet.

Läs mer
Stokvis
Visionsbild över Helgerudkvartalet (bilden är en illustration).

Assemblin i Norge i nytt VS-uppdrag till stort projekt i Sandvika

Assemblin i Norge har tecknat ett avtal med Skanska avseende installation av värme- och sanitet i det nya Helgerudkvarteret i Sandvika utanför Oslo.

Läs mer
Solcellsparken i Strängnäs är med sina 35 hektar den näst största i landet och invigdes i september 2020.

Ytterligare en HSB-region investerar i en av Sveriges största solcellsparker

HSB Göteborgs styrelse har beslutat att köpa andelar i HSB Södermanlands solcellspark i Strängnäs. Investeringen är ett viktigt steg i HSB Göteborgs arbete att...

Läs mer
Upplands stängsel
Snart står första projektet klart i Sockerstan i Staffanstorp - Brf Sockerstan.

Snart slutsålt för första projektet i Sockerstan i Staffanstorp

Darlin Fastigheter i Malmö utvecklar det första projektet i det nya bostadsområdet Sockerbruket i Staffanstorp. Området har anor tillbaka till 1800-talet då...

Läs mer
Arkitektskiss över &Ouml;sterledens nya förskola (bilden är en illustration).

På väg mot Österledens nya förskola

Under de närmaste två åren kommer Skolfastigheter att bygga en ny förskola i området i Gamla Uppsala. Den 22 december signerades ett kontrakt med entreprenören EAAB....

Läs mer
CL Specialglas
Thomas Concrete Group förvärvar sju fabriker i Tyskland och USA.

Göteborgsbaserade Thomas Concrete Group expanderar i Tyskland och USA

Den familjeägda svenska koncernen Thomas Concrete Group, med säte i Göteborg, växer stadigt och gör nu tre internationella, offensiva förvärv. Totalt rör det...

Läs mer


Tydlig ökning av antalet påbörjade småhus under 2021

Under de tre första kvartalen 2021 påbörjades det 20 procent fler lägenheter i småhus än under samma period 2020. En av de bidragande orsakerna tros vara att allt fler...

Läs mer
Svelag


Mest lästaUnica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se