Arkitektstudenter gör skillnad för flyktingar i Izmir och Lesvos


2020-12-17

Lesvos stränder vid östra medelhavsgränsen.
Bild: Robert Mull
Lesvos stränder vid östra medelhavsgränsen.

Flyktingkrisen är en av de största utmaningarna för det globala samhället och med effekterna av klimatförändringar kommer den att fortsätta växa i omfattning och betydelse. Det är därför Arkitekthögskolan vid Umeå universitet satte igång ett projekt som i år engagerar 40 hängivna mastersstudenter i att göra konkret skillnad för människor som befinner sig på flykt. Projekten redovisas denna vecka.

– Våra mastersstudenter behöver inte längre oroa sig för att deras roll som arkitekter är något abstrakt; här finns ett tydligt behov där studenternas kunskaper är värdefulla och lösningar brådskande, säger Amalia Katopodis, universitetsadjunkt och ansvarig för Studio 10 på Arkitekthögskolan vid Umeå universitet.

Formen för Arkitekthögskolans arbete med flyktingkrisen är att en undervisningsstudio i årskurs 4–5 skapats med fokus på att utföra verkliga projekt i kontexten av östra Medelhavsgränsen till EU med fokus på Izmir i Turkiet och Lesvos i Grekland. I samarbete med globala forskningskluster, lokala akademiska institutioner, icke-statliga organisationer, aktivister och flyktingar är målet att minska det avstånd som ofta finns mellan arkitektutbildningarna och utövandet av arkitektur i verkliga sammanhang.

Ett exempel på detta har varit ett samarbete med mötesplatsen TIAFI Community Center som hjälper mer än 2 000 syriska flyktingar som lever som internflyktingar i den turkiska staden Izmir till konsekvens av det avtal som upprättats mellan EU och Turkiet. TIAFI stödjer utöver syriska flyktingar också ett stort antal lokala turkiska familjer som drivits på flykt till följd av en jordbävning som drabbade staden i närtid.

– Jag har haft nöjet att arbeta med några av de fantastiska unga arkitektstudenterna de senaste månaderna, säger Anne O’Rorke vid TIAFI Community Center. Studenterna gick in i arbetet med stor entusiasm, energi och kreativitet och gav oss hopp om en bättre framtid för de flyktingar vi stödjer och för TIAFI som nu formas till en välfungerande mötesplats.

Ett annat exempel på arbetet inom ramarna för studion har varit ett nära samarbete med studenter från Yaşar Universityi Izmir där man tillsammans utvecklat en atlas över den fysiska och sociala verkligheten i staden som därefter kommit att utgöra kontexten för de specifika studentprojekten.

Studenternas resultat blir också del i ett större pågående forskningsprojekt, WHIT: Wellbeing, Housing and Infrastructure in Turkey under ledning av Institute of Development Studies i University of Sussex, där Umeåprofessor Robert Mull är medarbetare tillsammans med forskare, icke-statliga organisationer och ingenjörer från Storbritannien och Turkiet.

Mastersstudenterna har arbetat med att koppla estetiska, etiska och politiska värderingar till arkitektoniska, urbana, sociala, materiella och miljömässiga strategier som resulterat i allt ifrån prototyper och ritningar till interventioner i samhället – vilka kan förbättra situationen för människor på flykt i Izmir och Lesvos.

Till exempel utforskar några av studenterna föreställningar om att skapa ett hem och identitet som manifesteras genom bostadsstrategier som behandlar integritet, välbefinnande och ägande. De tar fram 1: 1 materialprototyper, detaljerade byggnadskomponenter samt steg för steg riktlinjer för större strategier relaterade till kommunens planer.

Andra har tagit itu med frågor om genus och barn och utforskar dessa områden genom hantverk, utbildning och sysselsättning i nära diskussion med befintliga icke-statliga organisationer och planerar evenemang och aktiviteter i syfte att stärka människorna som är på flykt. Några studenter har fokuserat på brådskande frågor med 1: 1 insatser i form av prototyper för att ge dricksvatten, isoleringoch möta behovet av sanitära lösningar.

– Vi ser fram emot studenternas digitala projektredovisningar och även att fortsätta vårt arbete under resten av läsåret med detaljerade stads-, bostads- och materialförslag som kommer att förbättra välbefinnandet och vardagen för de familjer på flykt som bor i Izmir och Lesbos. Vår förhoppning är att några av idéerna i slutändan kan förverkligas, säger Sangram Shirke, universitetsadjunkt och programansvarig på Arkitekthögskolan vid Umeå universitet.


Om Studio 10:
Making the Difference: Architecture for displaced populations in Greece and Turkey är en studio på mastersnivå på Arkitekthögskolan vid Umeå universitet. Lärare är Robert Mull, Amalia Katopodis och Sangram Shirke. I studion deltar arkitektstudenter från Umeå universitet och Yasar University i Izmir.

Samarbetspartners: Prof. Meltem Gürel och the Department of Architecture of Yasar University in Izmir, the WHIT consortium, Anne O’Rorke och Elisabeth Cunningham från the TIAFI Community Center in Izmir, Shareen Elnaschie från the Office of Displaced Designers i Lesvos.

Källa: Umeå Universitet


Skriv utVem vinner priset för årets bästa plan?
Vem vinner priset för årets bästa plan?

Borlänge, Hudiksvall, Jönköping och Skaraborg tävlar om årets Planpris

När kommunerna stadsplanerar sätter de spelreglerna för sitt samhälle: hur gott det är att leva i och att det inte tär för mycket på jordens resurser. Juryn...

Läs mer
VOLA
Område E, som skapas av Krook & Tjäder i samarbete med Erik Larsson Bygg (bilden är en illustration).

Vinst för Krook & Tjäder om två bostadskvarter i Kinna

Arkitekterna Krook & Tjäder tog tillsammans med Erik Larsson Bygg hem vinsten i...

Läs mer
Steni
Genom att skapa fler miljöer än enbart de kliniska skapas ett hus som upplevs just som ett hus snarare än ett sjukhus (bilden är en illustration).

Nu transformeras Bromma sjukhus

På uppdrag av Vectura Fastigheter omvandlar White Arkitekter nu en sluten vårdbyggnad...

Läs mer
Den nya mötesplatsen kommer bland annat att ge plats för stadsbibliotek, konsthall, hörsal, café, bio och ytor för kreativt skapande och studier.

Nyréns och Gävle kommun visar planer på ny märkesbyggnad vid Slottstorget

Gävle kommun går vidare med planerna på ett nytt kultur- och bildningscentrum mitt...

Läs mer
Taket går ut från klubbhuset och skapar ett skydd under regniga dagar (bilden är en illustration).

Nytt klubbhus åt Räppe GOIF

När Räppevallen nu ska lämna plats åt det nya sjukhuset i Växjö...

Läs mer
Nominerade till Kasper Salin-priset 2020: Kunskapshuset i Gällivare, Lindholmens Tekniska Gymnasium, Norra Tornen och Kulturhusets ombyggnad.

Tungviktare tävlar om Kasper Salin-priset

En skola som fått pris för årets bästa arkitektur. Bostadstorn som utnä...

Läs mer


FOJAB vinner Sveriges Arkitekter Hallands Pris 2020

”Falkenberg har fått ett nytt landmärke som andas stadsmässighet och vä...

Läs mer
Bilden är en illustration.

Vinst för Krook & Tjäder om nytt stationshus i Göteborg

Arkitekterna Krook & Tjäder får i uppdrag att rita Göteborgs nya stationshus!...

Läs mer
James Benedict Brown, universitetslektor, tilldelas teknisk-naturvetenskapliga fakultetens pedagogiska pris 2021.

Arkitekt får teknisk-naturvetenskapliga fakultetens pedagogiska pris

James Benedict Brown, universitetslektor vid Arkitekthögskolan, Umeå universitet,...

Läs mer
Nytt möter gammalt när Björkhagaskolan rustas upp (bilden är en illustration).

Hållbar upprustning på skola i Tumba

Björkhagaskolan i Tumba är i behov av omfattande renovering och skolan behöver...

Läs mer
Maibritt Dammann, ny chef för hälso- och sjukvårdsprojekten hos C.F. Møller Architects.

C.F. Møller Architects utser chef för hälso- och sjukvårdsprojekten

Maibritt Dammann har utsetts till Head of Healthcare på C.F. Møller Architects, som...

Läs mer
Lidl-butiken i Visby, ritad av LINK Arkitektur, är nominerad till Årets Bygge.

Lidl-butik nominerad till Årets Bygge

LINK Arkitektur står bakom Lidl-butiken i Visby, som nu står som en av tre finalister i...

Läs mer


Mest lästa


Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se