C.F. Møller Architects ritar Generationernas hus i Nivå, Danmark – tillsammans med GPP architects, NERD architects och AFRY


2021-09-13

Generationernes Hus Nivå, interiör (bilden är en illustration).
Bild: C.F. Møller Architects
Generationernes Hus Nivå, interiör (bilden är en illustration).

Generationernes Hus Nivå, exteriör (bilden är en illustration).
Bild: C.F. Møller Architects
Generationernes Hus Nivå, exteriör (bilden är en illustration).

Kommunens stora investering i framtidens centrum i Nivå, inklusive en helt ny skola, kommer att ritas av ett team bestående av C.F. Møller Architects (huvudkonsult), GPP architects, NERD architects och AFRY.

Under de kommande åren kommer Fredensborgs kommun att investera upp till en halv miljard danska kronor för att förverkliga visionen om framtidens centrum i Nivå. Det är ett oerhört komplext projekt som kräver stor professionell expertis för att genomföras. Denna expertis erbjuds av C.F. Møller Architects, som tillsammans med GPP Arkitekter, NERD Architects och AFRY vann kontraktet som huvudkonsult för House of Generations.

– Det är viktigt för stadsfullmäktige att den nya stadskärnan förverkligas på ett sätt som uppfyller så många av medborgarnas önskemål som möjligt. Och sedan måste önskemålen integreras i en spännande arkitektonisk ram med maximal hållbarhet. Vi måste ha ett centrum i Nivå som både ses som en stor tillgång för medborgarna i Nivå, men som också lockar människor utifrån. Med detta i åtanke har vi valt C.F. Møller Architects, som har stor erfarenhet av liknande komplexa byggprojekt både i Danmark och internationellt, och som också kan garantera en slående arkitektur, säger borgmästare Thomas Lykke Pedersen.

– Det är med stolthet och stort nöje som vi tar emot denna spännande och viktiga uppgiften att utveckla House of Generations. Det är ett riktigt drömuppdrag där alla våra talanger kommer till sin rätt. Här har vi möjlighet att bidra med sammanhängande arkitektoniska lösningar för de stadsstrategiska, lärandefunktionella, hållbara och säkerhetsskapande aspekterna av det nya området. Sammantaget kommer detta att ge Nivå en ny stadskärna och en ny arkitektonisk identitet, säger Lone Wiggers, arkitekt och partner på C.F. Møller Architects.

Generationernas Hus har en budget på 470 miljoner danska kronor och omfattar en ny skola med idrottshall och SFO, en simbassäng, ett vårdcenter samt renovering och utbyggnad av biblioteket/kulturcentret. Byggnaderna beräknas vara klara i mitten av 2025 och simbassängen 2026.


Om Generationernas Hus i Nivå
Generationernas Hus utmanar de etablerade ramarna för skolbyggnader genom att integrera andra offentliga funktioner för alla invånare. Byggnaden fungerar som en urban markör för Nivås ortskärna, vilket skapar en ny central samhällsidentitet. Genom att viktiga offentliga funktioner samlas i Generationernas Hus skapas liv och möten mellan invånare i alla generationer från morgon till kväll.


Förankrad i samhället och landskapet
Skolans undervisningsområden består av lika delar byggnad och landskap. Här finns utomhusområden som främjar lek, rörelse, naturkunskap och matlagning, och alla dessa är även öppna för övriga invånare. För att skapa liv runt hela Generationernas Hus har byggnaderna ingen fram- eller baksida, och ingångar finns på alla sidor. Byggnaderna ligger som ett kluster med en öppen struktur av torg, mötesplatser och stigar som förbinder alla funktioner. De öppnar upp mot både samhället och den orörda natur som finns nära centrala Nivå där Generationernas Hus ligger.

För att förankra Generationernas Hus i Nivå är det byggt delvis i tegel, vilket skapar en koppling till ortens befintliga byggnader samt till de nedlagda tegelbruk som präglar ortens historia. För att skapa kontraster och ge en viss mjukhet till tegelbyggnaden används trä i övergångar mellan utomhusområden och hus, samt glaspartier på bottenvåningen som förstärker känslan av trygghet när man passerar byggnaderna.


Bästa förslaget av tre
Av totalt 16 team som ansökte om att bli förkvalificerade för uppgiften valdes tre ut för att lämna anbud på lösningen. De tre grupperna som var nominerade:
• C.F. Møller Danmark, med GPP Architects, NERD Architects och AFRY (vinnare)
• Rambøll Danmark, med JJW Architects, COBE och lärandeexperten Malou Juelskjær och Lotte Hviid Dhyrbye, Tænketanken Fremtidens Biblioteker, som konsulter
• Tegnestuen Vandkunsten, med DOMINIA Consulting Engineers, RUM och Kragh & Berglund


Källa: C.F. Møller Architects


Skriv utDunya Jawad och Matija Jurse på MER Arkitekter.
Dunya Jawad och Matija Jurse på MER Arkitekter.

MER Arkitekter rekryterar två arkitekter med internationell bredd

MER Arkitekter stärker upp teamet med arkitekterna Matija Jurse och Dunya Jawad. De nya rekryteringarna kommer med erfarenhet från Slovenien, Danmark, Japan, Irak och Kroatien och ska...

Läs mer
VOLA
Generationernes Hus Nivå, interiör (bilden är en illustration).

C.F. Møller Architects ritar Generationernas hus i Nivå, Danmark – tillsammans med GPP architects, NERD architects och AFRY

Kommunens stora investering i framtidens centrum i Nivå, inklusive en helt ny skola, kommer...

Läs mer
Steni
Gestaltningsmässigt anknyter den nya idrottshallen till omgivningen med sitt röda tegel, men får sitt eget kontemporära uttryck.

Från mentalsjukhus till attraktiv stadsmiljö

Hur bevarar man en gammal institutionsmiljö samtidigt som man gör den relevant för...

Läs mer


Nu öppnar Sara Kulturhus – en av världens högsta träbyggnader

Sara Kulturhus i Skellefteå är ett av världens högsta trähus, gestaltat...

Läs mer
<span data-contrast=\

Fler elever startar höstterminen i skolor byggda av trä

Under de senaste åren har kunskapen om träets roll för välbefinnandet och hur...

Läs mer
LINK Arkitektur har anlitats för att rita det nya kontorsklustret (bilden är en illustration).

LINK Arkitektur vinner avtal med Construction City

LINK Arkitektur har anlitats för att färdigställa Construction City, ett 100 000...

Läs mer
Arkitekturprisets jury uppskattade bland annat hur Tryffelvägens fönsterpartier kopplar samman inne- och utemiljön, vilket bidrar till att skapa en trygg miljö både på gården och på gång- och cykelbanan utanför.

Hus i Norby prisas för sin utformning

Uppsala kommuns arkitekturpris 2021 går till – Tryffelvägen i Norby! Juryn vä...

Läs mer
Inuti Sara Kulturhus.

White ställer ut på Aedes i Berlin

Den 18 september äntrar White Arkitekter den internationella scenen för samtida...

Läs mer
Flygbild över Mälarporten.

White utformar ett de viktigaste stadsutvecklingsprojekten i Västerås historia

I det tidigare industriområdet mellan city och Mälaren pågår ett projekt som...

Läs mer


C.F. Møller Architects ritar Teknologisk Instituts 50 000 m² campusområde i Århus Nord

C.F. Møller Architects ritar Teknologisk Instituts 50 000 m² stora nya campusområ...

Läs mer
Malmö stad delar varje åt ut Stadsbyggnadspriset för arkitektur och stadsbyggnad och Gröna Lansen för ett miljömässigt hållbart byggande. Bläddra för att se årets finalister!

Här är finalisterna till Malmös Stadsbyggnadspris och Gröna Lansen

Varje år delar Malmö stad ut Stadsbyggnadspriset för arkitektur och stadsbyggnad...

Läs mer
Visionsbild över kvarteret Molnet (bilden är en illustration).

Byggmaterial återbrukas i nytt bostadsområde

Arkitektbolaget har tillsammans med Fagnes vunnit markanvisningstävlingen för kvarteret...

Läs mer


Mest lästa


Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se