Förskolan Hoppet har 70 procent lägre klimatpåverkan


2020-04-06

Förskolan Hoppet (bilden är en illustration).
Bild: LINK arkitektur
Förskolan Hoppet (bilden är en illustration).

LINK arkitektur står bakom gestaltningen av förskolan Hoppet, ett bygg- och innovationsprojekt i Göteborg, som nu visar på enastående siffror på minskad klimatpåverkan.

Den stora skillnaden mot ett konventionellt projekt är att man här har låtit klimatberäkningarna ligga till grund för besluten, snarare än att beräkna resultatet i efterhand. Och visst har det gett resultat. De nuvarande beräkningar visar på en minskad klimatpåverkan med nästan 70 procent för de stora byggdelarna jämfört med en nybyggd och jämförbar förskola i Göteborg.

– Förskolan Hoppet når långt, men visar också på utmaningar med att hitta produkter som är helt fossilfria eller klimatneutrala. Vissa lovande lösningar med låg klimatpåverkan har inte kunnat användas då de inte lever upp till de höga krav som Lokalförvaltningen ställer kring giftfria material och brandkrav. Men om vi trots detta lyckas bygga med låg klimatpåverkan, då kan fler klara det anser Elsa Fahlén, innovationsledare Göteborgs Stad.

Göteborgs Stad vill på sikt bli en helt klimatneutral stad och de lärdomar som nu dras från innovationsprojektet Hoppet är en viktig utgångspunkt. För att nå ännu längre i kommande projekt samarbetar Göteborgs Stad med forskare, leverantörer och innovativa aktörer i ett flertal forsknings- och utvecklingsprojekt. På förskolans tomt finns tre komplementbyggnader där målsättningen är att använda dessa som testbäddar för innovativa lösningar. Exempelvis ska byggande med hampakalk, lera och byggstenar från rivningsavfall utvärderas här.

Klimatpåverkan är det centrala i projektet. Både materialval, byggnadens utformning och placering på tomten har anpassats till just det. Byggnaden har en koljerngrund med isolering av foamglas, ett material som till 60–70 procent består av återbrukat glas. Därtill har massivträ valts till nästan alla byggnadskomponenter. Väggar, tak och bjälklag består av korslimmat trä och reglar, fasaderna förses med naturträ, golvet planeras i kork och kubb, och de flesta interiörerna får ytskikt av trä.

– Det har varit både utmanande och fantastiskt givande att arbeta så fokuserat med projektets klimatpåverkan och låta gestaltningen bli en lösning på de resultat som vi vill uppnå. Huset karakteriseras av flera byggdelar med olika förskjutningar i ett spel av form och relief. Fönstren är inramade och skapar sittplatser som knyter ihop inom- och utomhusmiljön. Byggnadens utskjutande träprofiler ger ett ytterligare djup och ett mjukt intryck genom de skuggningar som uppstår. Med sin hållbara och lekfulla närvaro ska förskolan ge oss hopp om en fossilfri framtid, säger Andreas Lebisch, ansvarig arkitekt på LINK arkitektur.

Bakom projektet står över 50 engagerade projektörer, med Göteborgs Stad som beställare. Under sommaren börjar förskolan byggas och till jubileumsåret 2021 flyttar förskoleverksamheten in.



Källa: Link Arkitektur


Skriv ut





”Arkitektur är vår kärnverksamhet”

Arkitektbolaget lämnar sitt delägarskap i Arketyphus.
– Arbetet med Arketyphus har varit väldigt utvecklande för oss. Nu tar vi med oss all den erfarenhet och kunskap vi...

Läs mer
VOLA
Polishuset i Västerås.

Upplev innerstaden med ny arkitekturguide

En del kanske beskriver byggnaderna i Västerås innerstad som gråa och trista....

Läs mer
Steni


Så kan fastighetsutvecklare maximera återbruk

I en tid av dämpad tillväxttakt och stora klimatutmaningar har återbruk fått...

Läs mer
Visionsbild över det nya området.

FOJAB ritar nytt bostadshus åt PEAB i södra Brunnshög, Lund

På ett attraktivt läge intill Gryningsparken i södra Brunnshög har FOJAB ritat...

Läs mer
Arkitektbolagets Ola Malm håller tillsammans med Tomas Alsmarker en kurs på Linnéuniversitet som bygger på samarbetet mellan arkitekt och konstruktör.

Samarbete skapar hållbara byggnader

De flesta vill idag jobba mot målet hållbarhet vid nybyggnation. Materialvalet är...

Läs mer
Margareta Wilhelmsson, Sveriges Arkitekters samhällspolitiska chef.

Utredning om byggregler missar boendes behov

Utredningen Modernare byggregler – förutsägbart, flexibelt och förenklat tar...

Läs mer
Visionsbild över Veddesta efter omvandlingen till stadsmiljö (bilden är en illustration).

Detaljplaner för Veddesta antagna

På uppdrag av Järfälla kommun har AIX Arkitekter sedan 2016 arbetat med en ny...

Läs mer
Visionsbild över Mörrums nya skola.

Mörrums nya skola – en pedagogisk, inspirerande och trygg lärmiljö i barnens skala

I Mörrum, I Karlshamns kommun, har FOJAB utformat en ny grundskola för 550 elever i...

Läs mer
Visionsillustration över Täppet, Åhus.

Vinst för Krook & Tjäder i markanvisningstävling i Åhus

Arkitekterna Krook & Tjäder har vunnit markanvisningstävling för...

Läs mer


Två nya ledamöter förstärker Whites styrelse

På White arkitekters årsstämma idag valdes Karin O’Connor och Per Berggren...

Läs mer
Kopparlunden Castellum (bilden är en illustration).

Archus får stort inredningsuppdrag – ritar 5 000 kvm kontor åt Castellum

I februari i år blev det känt att Försäkringskassan tecknat ett 6-årigt...

Läs mer
Naturen är viktig i projektet. Här ser vi gården (bilden är en illustration).

Helande arkitektur i fokus när psykiatrin på Södra Älvsborgs sjukhus omvandlas

Sluten psykiatrisk vård leder tankarna till kala, vita rum och starka hierarkier mellan...

Läs mer


Mest lästa












Corroventa












Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)byggnorden.se
Annonsering
annons(at)byggnorden.se