Fler elever startar höstterminen i skolor byggda av trä


2021-09-09

<span data-contrast=\
Bild: Martinsons
Stommen till Herrestaskolan i Barkarby har levererats av Moelven Töreboda AB. Setra Trävaror AB har levererat limträet till Vallaskolan i Sala och Martinsons Byggsystem AB har levererat stommen till skolan som syns på bilden, Lindholmens tekniska gymnasium i Göteborg. 

Under de senaste åren har kunskapen om träets roll för välbefinnandet och hur materialet får oss att trivas och må bra ökat. I dag vet vi att skolor byggda med trästomme och mycket synligt trä kan bidra till att både elever och lärare får större möjligheter att trivas och utvecklas. 

Resultaten från en österrikisk studie visar till exempel att skolmiljöer med mycket inslag av trä bidrar till bättre inlärning genom att sänka pulsen hos eleverna, höja koncentrationen och bidra till antalet konflikter minskar. Studien visar att elever som vistades i klassrum med massiva träväggar hade en puls som i medeltal var 8 600 hjärtslag lägre per dygn än hos elever i klassrum med gipsväggar. Bortsett från det rent visuella fungerar trä även bra för att reglera fukt och värme. Materialet har den fina egenskapen att det fuktbuffrar, det vill säga tar upp fukt ur luften som sedan avges när luften blivit för torr. På så sätt bidrar trä till att skapa ett bra och balanserat inomhusklimat. 

I januari 2016 kunde Herrestaskolans 400 elever flytta in i sin nya skola i Barkarbystaden norr om Stockholm. Det är Sveriges första massivträskola utförd i limträ och massivträ och har sedan dess följts av fler. Prefabricerade KL-träelement utgör väggar och bjälklag och de stora spännvidderna klaras av med limträbalkar och pelare. Stommen gör byggnaden näst intill koldioxidneutral.  

– Herrestaskolan är ett fint exempel på hur marknaden använder våra produkter. Sedan detta projekt har kunskapen om trä och dess tillämpningsområden ökat markant. Trä är i dag förstavalet för många arkitekter och beställare. Det hållbara byggandet har en mycket ljus framtid, säger Carl-Magnus Nordkvist, försäljningschef på Moelven Töreboda AB.   

Ett annat exempel är Vallaskolan i Sala som var inflyttningsklar lagom till höstterminen 2020. Under den vackra tegelfasaden som knyter ihop den nya skolbyggnaden med den gamla, döljer sig en stomme i KL-trä. Utöver Sala kommuns ambitiösa miljövisioner var viljan att skapa goda förutsättningar för lärande en viktig anledning till materialvalet 

Lindholmens tekniska gymnasium i Göteborg fick tidigare i år ta emot priset ”Årets skol- och förskolebyggnad 2021”. Byggnadens koncept kännetecknas av långa spännvidder, höga våningshöjder och hållbara material, vilket gjorde trä till ett självklart material. Stommen innefattar synligt friliggande pelare och höga fackverksbalkar i limträ, tillsammans med en gradängtrappa i KL-trä.  

– I kommunernas vision kring framtidens hållbara byggande ligger valet att bygga skolor i trä nära tillhands. Det är en utveckling som ger utdelning på många plan, från bättre lärandemiljöer till snabbare byggprocesser och en betydligt mindre klimatbelastning, säger Stig Axelsson, försäljningschef på Martinsons Byggsystem AB. 

Ytterligare faktorer som talar för trä i skolor är de korta byggtiderna och materialets flexibilitet. Det underlättar vid eventuella framtida förändringar och om ytorna behöver disponeras annorlunda.

– Skolor i trä skapar trivsamma miljöer som främjar lärande. Dessutom får barnen redan från tidig ålder uppleva vad man kan åstadkomma med skogens starka, vackra och hållbara produkter, säger Johan Fröbel, chef teknik och handel på branschorganisationen Svenskt Trä. 


Källa: Svenskt Trä


Skriv utDunya Jawad och Matija Jurse på MER Arkitekter.
Dunya Jawad och Matija Jurse på MER Arkitekter.

MER Arkitekter rekryterar två arkitekter med internationell bredd

MER Arkitekter stärker upp teamet med arkitekterna Matija Jurse och Dunya Jawad. De nya rekryteringarna kommer med erfarenhet från Slovenien, Danmark, Japan, Irak och Kroatien och ska...

Läs mer
VOLA
Generationernes Hus Nivå, interiör (bilden är en illustration).

C.F. Møller Architects ritar Generationernas hus i Nivå, Danmark – tillsammans med GPP architects, NERD architects och AFRY

Kommunens stora investering i framtidens centrum i Nivå, inklusive en helt ny skola, kommer...

Läs mer
Steni
Gestaltningsmässigt anknyter den nya idrottshallen till omgivningen med sitt röda tegel, men får sitt eget kontemporära uttryck.

Från mentalsjukhus till attraktiv stadsmiljö

Hur bevarar man en gammal institutionsmiljö samtidigt som man gör den relevant för...

Läs mer


Nu öppnar Sara Kulturhus – en av världens högsta träbyggnader

Sara Kulturhus i Skellefteå är ett av världens högsta trähus, gestaltat...

Läs mer
<span data-contrast=\

Fler elever startar höstterminen i skolor byggda av trä

Under de senaste åren har kunskapen om träets roll för välbefinnandet och hur...

Läs mer
LINK Arkitektur har anlitats för att rita det nya kontorsklustret (bilden är en illustration).

LINK Arkitektur vinner avtal med Construction City

LINK Arkitektur har anlitats för att färdigställa Construction City, ett 100 000...

Läs mer
Arkitekturprisets jury uppskattade bland annat hur Tryffelvägens fönsterpartier kopplar samman inne- och utemiljön, vilket bidrar till att skapa en trygg miljö både på gården och på gång- och cykelbanan utanför.

Hus i Norby prisas för sin utformning

Uppsala kommuns arkitekturpris 2021 går till – Tryffelvägen i Norby! Juryn vä...

Läs mer
Inuti Sara Kulturhus.

White ställer ut på Aedes i Berlin

Den 18 september äntrar White Arkitekter den internationella scenen för samtida...

Läs mer
Flygbild över Mälarporten.

White utformar ett de viktigaste stadsutvecklingsprojekten i Västerås historia

I det tidigare industriområdet mellan city och Mälaren pågår ett projekt som...

Läs mer


C.F. Møller Architects ritar Teknologisk Instituts 50 000 m² campusområde i Århus Nord

C.F. Møller Architects ritar Teknologisk Instituts 50 000 m² stora nya campusområ...

Läs mer
Malmö stad delar varje åt ut Stadsbyggnadspriset för arkitektur och stadsbyggnad och Gröna Lansen för ett miljömässigt hållbart byggande. Bläddra för att se årets finalister!

Här är finalisterna till Malmös Stadsbyggnadspris och Gröna Lansen

Varje år delar Malmö stad ut Stadsbyggnadspriset för arkitektur och stadsbyggnad...

Läs mer
Visionsbild över kvarteret Molnet (bilden är en illustration).

Byggmaterial återbrukas i nytt bostadsområde

Arkitektbolaget har tillsammans med Fagnes vunnit markanvisningstävlingen för kvarteret...

Läs mer


Mest lästa


Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se