Här byggs framtidens kontor i Örebro


2020-12-14

Skiss över Kexfabriken.
Bild: White
Skiss över Kexfabriken.

Skiss över Källeruds park.
Bild: White
Skiss över Källeruds park.

I Örebro kommer två nya kontorsbyggnader av modernaste slag att uppföras, Källeruds Park och Kexfabriken 2. Båda byggnaderna är utformade av White Arkitekter med inbyggd flexibilitet och fokus på medarbetarnas behov och välbefinnande – aspekter som blivit allt viktigare i spåren av pandemin.

2008 fick White Arkitekter i Örebro uppdraget av Exact (f.d. Mätcenter) att utforma en ny modern kontorsbyggnad optimalt belägen mellan city och parkområdet vid södra vattentornet. Byggnaden har en triangulär form och arkitekturen präglas av omtanke, flexibilitet och hållbarhet, där människans behov står i centrum.

– När kontorsgränser suddats ut och många människor vant sig vid hemarbete ställer det högre krav på arbetsplatsen. Den ska inte bara fungera ihop med livet, träningen och ärenden. Den ska också ge utrymme för individuella arbetssätt samtidigt som den ska främja socialt samspel och tillfredsställa gruppens behov. Det har vi lyckats bra med i båda projekten genom behovsanpassade utrymmen med både öppna kontorslandskap, individuella kontorsrum, vackra publika ytor och olika typer av konferensrum beroende på syfte, säger Anders Ejdeholt, ansvarig arkitekt på White i Örebro.

Det naturnära läget med få skrymmande byggnader i närheten i kombination med en inglasad ljusgård i byggnadens mitt ger lokalerna flödande dagsljus, oavsett om hyresgästen väljer få eller många kvadratmeter. Byggnadens takterrass ska bli utomhuskontor enligt Castellums WorkOUT-koncept, försedd med stolar, bord, eluttag, vattentillgång och bokningsbar mötesyta. Det blir en gemensam yta för lunch och fika tillgänglig för alla hyresgäster, så att de som hyr en mindre kontorsyta får möjlighet att träffa andra.

– Utöver välbefinnande har flexibilitet varit ett ledord i utformningen. I Källeruds Park går det att ha upp till sex entréer per våningsplan och lokalerna kan göras större eller mindre efter behov. God flexibilitet har blivit allt viktigare i spåren av pandemin, då kontorens betydelse ifrågasatts något och kortare hyreskontrakt blivit vanligare. Flexibiliteten i både Källeruds Park och Kexfabriken 2 gör byggnaderna anpassningsbara och därmed hållbara och robusta över generationer, säger Anders Ejdeholt.


Kexfabriken 
– moderna kontor i kommunikationsnära läge
I området vid resecentrum har Örebroporten nyligen tagit ett investeringsbeslut att bygga ett kontorshus på fastigheten Kexfabriken 2. Tillsammans med Örebroporten har White Arkitekter skapat toppmoderna och hållbara kontor, anpassade efter dagens och morgondagens arbetssätt.

Samtidigt som byggnaden ”skräddarsys” efter hyresgästen Statistiska Centralbyråns behov och önskemål så är det en i grunden generell och flexibel kontorsbyggnad som kommer att kunna leva över tid med varierat innehåll och antal kontorshyresgäster.

– Tillsammans med Örebroporten skapar vi moderna kontorslokaler där hyresgästerna trivs och där stor hänsyn tas till miljön. Byggnaden kommer därför att certifieras minst enligt Miljöbyggnad nivå Silver. Certifieringssystemet tar hänsyn till och ställer krav på byggnadens energiåtgång, inomhusmiljö och byggmaterial. Genom noggrann kontroll av huset säkerställs att byggnaden är bra för både hyresgäster och miljö, säger Anders Ejdeholt.

På taket till Kexfabriken 2, precis som Källeruds Park, placeras solceller som förser byggnaden med el. Takytor förses även med växtlighet som valts utifrån att stödja platsens biologiska mångfald och pollinering. Växtligheten ger en naturlig kylning till solcellerna. Örebroporten har länge arbetat med att sänka energiåtgången i beståndet. Och för White är det självklart att bidra till det arbetet.

SCB:s val av nytt kontor är tänkt att stödja hållbart resande. En trivsam gång- och cykelväg från närliggande resecentrum anläggs och parkeringsplatser för både bilar och elcyklar förses med laddstolpar.

– Med kommunens arbete med att förvandla Östra Bangatan till en stadsgata i kombination med övrig planerad bebyggelse bidrar Kexfabriken 2 till att utveckla området till ett attraktivt kontorsläge. Och inte minst till att säkra SCB:s val av Örebro som lokalisering, säger Anders Edjeholt.

Även vad gäller utformningen av utemiljön skapas lösningar som är miljömässigt hållbara. Det innebär minskade hårdgjorda ytor och att utrymme skapas för växtlighet. Markparkering bekläds med armerat gräs och förses med träd som bidrar till grönska. Mot söder kommer det att skapas en multifunktionell grönyta där människan kan finna lugn och ro och till exempel äta medhavd lunch när vädret tillåter samtidigt som ytan stärker det lokala ekosystemet. Även den yttre miljön utformas av oss på White. Och byggnaden i sig kommer att bli ett landmärke med hög arkitektonisk klass.Källa: White Arkitekter


Skriv utVem vinner priset för årets bästa plan?
Vem vinner priset för årets bästa plan?

Borlänge, Hudiksvall, Jönköping och Skaraborg tävlar om årets Planpris

När kommunerna stadsplanerar sätter de spelreglerna för sitt samhälle: hur gott det är att leva i och att det inte tär för mycket på jordens resurser. Juryn...

Läs mer
VOLA
Område E, som skapas av Krook & Tjäder i samarbete med Erik Larsson Bygg (bilden är en illustration).

Vinst för Krook & Tjäder om två bostadskvarter i Kinna

Arkitekterna Krook & Tjäder tog tillsammans med Erik Larsson Bygg hem vinsten i...

Läs mer
Steni
Genom att skapa fler miljöer än enbart de kliniska skapas ett hus som upplevs just som ett hus snarare än ett sjukhus (bilden är en illustration).

Nu transformeras Bromma sjukhus

På uppdrag av Vectura Fastigheter omvandlar White Arkitekter nu en sluten vårdbyggnad...

Läs mer
Den nya mötesplatsen kommer bland annat att ge plats för stadsbibliotek, konsthall, hörsal, café, bio och ytor för kreativt skapande och studier.

Nyréns och Gävle kommun visar planer på ny märkesbyggnad vid Slottstorget

Gävle kommun går vidare med planerna på ett nytt kultur- och bildningscentrum mitt...

Läs mer
Taket går ut från klubbhuset och skapar ett skydd under regniga dagar (bilden är en illustration).

Nytt klubbhus åt Räppe GOIF

När Räppevallen nu ska lämna plats åt det nya sjukhuset i Växjö...

Läs mer
Nominerade till Kasper Salin-priset 2020: Kunskapshuset i Gällivare, Lindholmens Tekniska Gymnasium, Norra Tornen och Kulturhusets ombyggnad.

Tungviktare tävlar om Kasper Salin-priset

En skola som fått pris för årets bästa arkitektur. Bostadstorn som utnä...

Läs mer


FOJAB vinner Sveriges Arkitekter Hallands Pris 2020

”Falkenberg har fått ett nytt landmärke som andas stadsmässighet och vä...

Läs mer
Bilden är en illustration.

Vinst för Krook & Tjäder om nytt stationshus i Göteborg

Arkitekterna Krook & Tjäder får i uppdrag att rita Göteborgs nya stationshus!...

Läs mer
James Benedict Brown, universitetslektor, tilldelas teknisk-naturvetenskapliga fakultetens pedagogiska pris 2021.

Arkitekt får teknisk-naturvetenskapliga fakultetens pedagogiska pris

James Benedict Brown, universitetslektor vid Arkitekthögskolan, Umeå universitet,...

Läs mer
Nytt möter gammalt när Björkhagaskolan rustas upp (bilden är en illustration).

Hållbar upprustning på skola i Tumba

Björkhagaskolan i Tumba är i behov av omfattande renovering och skolan behöver...

Läs mer
Maibritt Dammann, ny chef för hälso- och sjukvårdsprojekten hos C.F. Møller Architects.

C.F. Møller Architects utser chef för hälso- och sjukvårdsprojekten

Maibritt Dammann har utsetts till Head of Healthcare på C.F. Møller Architects, som...

Läs mer
Lidl-butiken i Visby, ritad av LINK Arkitektur, är nominerad till Årets Bygge.

Lidl-butik nominerad till Årets Bygge

LINK Arkitektur står bakom Lidl-butiken i Visby, som nu står som en av tre finalister i...

Läs mer


Mest lästa


Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se