Möt de svenska arkitekterna på Archtober


2020-10-19

Sara kulturhus, Strandparken och Trikåfabriken är goda exempel på svensk träarkitektur som visas under Archtober.
Bild: Kollage av: Christoffer Skogsmo
Sara kulturhus, Strandparken och Trikåfabriken är goda exempel på svensk träarkitektur som visas under Archtober.

Under den årliga arkitekturmånaden Archtober i New York presenterar tre svenska arkitekter hur de innovativt arbetar med trä, en tidlös och förnybar råvara som möter den senaste tekniken i svensk träarkitektur. Genom tre unika hus i Sverige visualiseras hur arkitekterna reducerat byggets klimatpåverkan med 50 procent och minskat byggtiden med 70 procent. Men också hur den svenska skogens återväxt kan skapa material för ett åttavåningshus, på en minut.

– Genom att bygga i trä kan klimatpåverkan reduceras med minst 50 procent. Det gör att jag alltid frågar mina kunder om man inte ska välja trä i första hand, säger arkitekt SAR/MSA Gert Wingårdh. Det trämaterial som används i ett av de åtta våningar höga flerfamiljshuset Strandparken motsvarar en minuts växande i svenska skogar.

Höghus i trä är inte längre en fantasi. I Skellefteå i norra Sverige byggs just nu Kulturhuset Sara, som med sina 20 våningar kommer att bli ett av världens högsta trähus när det står klart 2021. I Sundbyberg utanför Stockholm byggdes för sju år sedan Strandparken – två flerfamiljshus om åtta våningar helt i trä – som sedan dess har besökts av delegationer från 150 länder.

Trikåfabriken (Stockholm, 2019) är ett annat exempel på banbrytande träarkitektur; en hundraårig industribyggnad i två våningar har vuxit till ett nio våningar högt kontorshus genom att träkonstruktion adderats ovanpå den befintliga byggnaden. Tre svenska byggnader som i förtid möter det paradigmskifte byggindustrin står inför, där trä i egenskap av det enda förnyelsebara materialet, kommer att spela en nyckelroll.


Träbyggnader – en vinnare
Den 21–23 oktober arrangerar Swedish Design Movement tre seminarier med arkitekterna bakom dessa nyskapande byggnader inom ramarna för Archtober under namnet Woodlife Sweden: Meet the Architects.

Skogen har länge varit Sveriges största exportvara. De enorma tillgångarna syns också tydligt i svenska arkitekters syn på husbyggnad. Idag byggs 90 procent av alla enfamiljshus i Sverige i trä och 14 procent av lägenheterna i flerfamiljshus över två våningar har trästomme som konstruktion. Med grundmaterialet runt husknuten skapas förutsättningar att kraftigt reducera klimatpåverkan genom hela byggprocessen.

Under nästan hela 1900-talet var det förbjudet att bygga högre trähus än två våningar. Tack vare tekniska innovationer och att lagarna ändrades på 90-talet blev det möjligt att bygga högre oavsett konstruktionsmaterial. Sedan dess har utvecklingen gått fort fram och den träbaserade sektorn växt. Parallellt har limträindustrin gjort intåg på marknaden och byggprocessen kan förkortas upp till 70 procent jämfört med platsbyggd betong. 

– Den största fördelen med att bygga i trä är att klimatpåverkan blir minimal. När man använder trä så kan man binda mer koldioxid i byggnaden än vad som släpps ut i atmosfären. Det är en spännande utmaning som arkitekt att göra allt högre byggnader i trä, de får en helt annan symbolverkan och upplevelsen av huset blir unik. Vi har lyckats med 20 våningar, vem vet hur många det blir nästa gång, kanske 102 våningar, säger arkitekt SAR/MSA Oskar Norelius, ansvarig arkitekt tillsammans med arkitekt MSA Robert Schmitz för Sara Kulturhus på White Arkitekter.

De höga husen blir ofta viktiga symbolbyggnader, men det är mängden trähus som gör den stora skillnaden för miljö och klimatpåverkan.   Även träets hälsofrämjande effekter är en faktor som kan få fler att välja trä framöver.

– Jag tycker att det är en helt annan känsla att gå in i en träbyggnad. Man lägger direkt märke till den akustiska skillnaden mellan en trä- och en betongbyggnad. Ett annat sinne som bejakas är via den härliga trädoft som bara sprider sig i ett hus byggt i trä, säger Matthew Eastwood på Tengbom.

I seminarierna visas nyproducerade kortdokumentärer som ger en introduktion till byggnaderna och visionerna bakom dem. De digitala studiebesöken efterföljs av streamade Zoommöten, där arkitekterna och hållbarhetsansvariga kollegor fördjupar idéerna i korta presentationer och kan ta emot frågor från publiken. Seminarierna modereras av journalisten och arkitekturkritikern Mark Isitt.


Källa: Sveriges Arkitetker


Skriv ut<noscript>&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp; &amp;amp;lt;img alt=\
LINK Arkitektur har valts ut för att omvandla den gamla industribyggnaden till kontor och bostäder.

LINK Arkitektur blåser liv i Eslövs gamla spritfabrik

LINK Arkitektur har valt ut som arkitekt för att omvandla stadens gamla tegelbyggnad till attraktiva bostäder och kontorslokaler.


Eslövs kommunala bostadsbolag, EBO, bedömde LINK...

Läs mer
VOLA
LINK Arkitektur stärker sin digitala satsning.

LINK Arkitektur riggar för förstärkt digital satsning

LINK Arkitekturs ambition är att vara en så kallad early adapter av ny teknologi och...

Läs mer
Steni
Den nya Metsäkalteva-skolan i Hyvinkää, är en av fastigheterna som kommer att anslutas till Nuuka molntjänst.

Den finska staden Hyvinkää digitaliserar sina byggnader för att bli koldioxidneutral

Den finska staden Hyvinkää, 50 km norr om Helsingfors, har som mål att minska sina...

Läs mer
Visionsbild över Hernö Gin Hotell (bilden är en illustration).

Krook & Tjäder ritar Hernö Gin Hotell i Härnösand

Arkitekterna Krook & Tjäder utformar det nya destinations- och upplevelsehotellet på...

Läs mer
Förskolan Hoppet, gestaltad av LINK Arkitektur, tar emot pris i WAN Awards 2020 (bilden är en illustration).

Förskolan Hoppet tar brons i WAN Awards

Det prestigefyllda priset WAN Awards annonserar Hoppets förskola som vinnare av bronsplatsen i...

Läs mer
22 000 kilo plåt kommer pryda fasaden på hotellet i Landvetter.

1308 stansade flaggor i plåt täcker hotellets fasad

Kode Plåt har startat ytterligare ett arbetsskift för att 16 timmar om dagen kunna...

Läs mer
Lorents Burman, kommunstyrelsens ordförande (S).

Skellefteå vinner Träskyddspriset 2020

Skellefteå kommun vinner genom sitt genomtänkta arbete med tillgänglighetsanpassade...

Läs mer
Stadsarkitekt Emina Kovacic.

Emina Kovacic föreslås som ny ordförande i Sveriges Arkitekter

Karlshamns stadsarkitekt, arkitekt SAR/MSA Emina Kovacic, är valberedningens förslag till...

Läs mer
Akademiska sjukhusets senaste byggnadstillskott, ingång 100/101, uppmärksammas i den internationella tävlingen Architecture Masterprize. Huset har fått en hedersutmärkelse i klassen vårdarkitektur.

Svensk vårdbyggnad prisas i internationell arkitekttävling

Akademiska sjukhusets senaste byggnadstillskott, ingång 100/101, är ett av nio vå...

Läs mer
Stilla rum är ett icke-konfessionellt rum för stillhet och reflektion.

Ingång 100 prisas internationellt för sin arkitektur

Akademiska sjukhuset i Uppsalas senaste tillskott, Ingång 100 av White Arkitekter, är...

Läs mer


Celsius är världens främsta BIM-projekt

Kontors- och labbhuset Celsius i Uppsala har utsetts till världens främsta BIM-projekt...

Läs mer
En plats för alla att vara på.

Arkitektbolaget vinnare av årets byggnadspris i Växjö

Årets byggnadspris i Växjö 2020 gick till Växjö Energis om- och...

Läs mer


Mest lästa


Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se