Nytt distributionslager med brandsäkerhet och automation i fokus


2020-01-08

Bild: Xella
HEBEL brandväggar, med brandklassificeringen REI-120-M, är en konkurrenskraftig lösning i hela Norden och håller det nya automationslagret brandsäkert och hållbart.

I dagens samhälle är effektivitet A och O och därför går snacket om automation hett. I september 2018 förvärvade företaget Logistic Contractor en tomt utanför Köpenhamn och tecknade ett hyresavtal med Tjellesen Max Jenne (TMJ). Förutom kontorslokaler, har tomten nyttjats till att bygga ett 6500 m2 stort lager, som ska fungera som ett automationslager för apoteksdistribution. Xella har levererat 1500 m2 brandväggar i lättbetong till projektet, för att hålla det automatiserade lagret brandsäkert och hållbart. Själva monteringen och leveransen har svenska Orren Entreprenad stått för.

Automation har aldrig varit ett hetare ämne än nu. Överallt letar företag efter sätt att optimera sina processer och Tjellesen Max Jenne (TMJ), grossist och leverantör inom medicin- och läkemedelsbranschen, är ett av dessa. Målet är, genom att övergå från ett mer manuellt lager till en automatiserad lösning, att få upp effektiviteten. Därför har Logistic Contractor, experter på att utforma och bygga logistikhallar, skapat en lokal perfekt för att göra just detta – nämligen ett automationslager med syfte att sortera och leverera ut beställd medicin till apoteken i Själland, Danmark.


Lätt och kostnadseffektivt
TMJ flyttar sitt huvudkontor till den nya anläggningen, och kommer härifrån att distribuera medicin till danska apotek och sjukhusapotek på en daglig basis. Förutom kontorslokaler har 6500 m2 lager byggts, vilket kommer att utrustas med högmodern teknologi. Detta för att ta ett steg närmare en automatiserad distributionsprocess. För att kunna skydda verksamhetens operationer har mycket tanke gått in i byggmaterialsvalen och Jonas Ganefalk, projekteringsledare hos Logistic Contractor, berättar mer om projektet:

– Botten av väggarna är gjorda av tung betong. Detta för att de ska klara påkörning och andra situationer bättre. Brandväggarna i lättbetong valde vi då de är, som man hör på namnet, brandtåliga och lätta. Lokalen krävde en lösning som gjorde att stålstommen inte skulle behöva bära så mycket. Ju tyngre material i väggarna, desto tyngre blir det för stommen att bära upp. Därför var lättbetong ett bra val. Dessutom är lättbetong otroligt kostnadseffektivt, vilket alltid är en fördel. Anläggningen är utvecklad för att uppfylla TMJ:s behov på lång sikt och kommer att underlätta deras flytt från manuella till mer automatiserade processer.


Högklassig brandsäkerhet
Till det högmoderna automationslagret har Xella, en av världens ledande leverantörer av effektiva och hållbara byggsystem, levererat 1500 m2 brandväggar med REI-120-M brandklass, en klassificering som ofta förskrivs av brandingenjörer. Elementen monterades i sin tur av det svenska entreprenadföretaget Orren Entreprenad. 

– Logistikhallar ska avgränsas med brandväggar, ofta eftersom kontor och lager angränsar till varandra. Och även om regler och lagar kring brandsäkerhet inte är detsamma i hela Norden är HEBEL brandväggar en lika konkurrenskraftig lösning i alla länder. Dessutom är valmöjligheterna när man ska bygga brandväggar med brandklassificeringen REI-120-M inte så många, oavsett land, berättar Roland Bock, VD på Orren Entreprenad, och fortsätter:

 – Dessa brandväggar gör vad de ska, de är hållbara och stabila. Vi kunde dessutom montera dem snabbt, omkring 100–150 m2 om dagen. Men utöver de praktiska detaljerna så kan man även titta på totalkostnaden där HEBEL, med både leverans och väggmontering, ligger bra till rent ekonomiskt.

Bygget är just nu i sitt slutskede och därefter kan TMJ påbörja sin inkörningsperiod och få lära känna sin nya, moderna och brandsäkra anläggning.Källa: Xella


Skriv utDetaljplanen för Skiljebo innebär bland annat 150 till 200 nya bostäder, en ny aktivitetspark för rekreation och idrott, samt nya gröna miljöer (bilden är en illustration).
Detaljplanen för Skiljebo innebär bland annat 150 till 200 nya bostäder, en ny aktivitetspark för rekreation och idrott, samt nya gröna miljöer (bilden är en illustration).

Här utvecklas Västerås – beslut om flera detaljplaner

På torsdagens byggnadsnämnd väntas flera detaljplaner att antas. Planerna möjliggör utveckling med bostäder och verksamheter på Skiljebo, Kristiansborg,...

Läs mer

Skanska tecknar tilläggskontrakt för tillverkningsanläggning USA – värde cirka 430 miljoner kronor

Skanska har tecknat ett tilläggskontrakt med en befintlig kund för att bygga en...

Läs mer

Norrbottens mest digitala byggföretag

Lindbäcks produktionsanläggning på Haraholmen i Piteå.

Byggföretagen i Norrbotten har utsett Lindbäcks till Norrbottens mest digitala byggfö...

Läs mer

Branschskola flyttar till Göteborg

Nya experter under utbildning.

För ett par år sedan startade Golvbranschen en branschskola för att stärka...

Läs mer


Nu växer Sköndal för ungdomar - med 77 nya hyresrätter

Precis intill Sköndals centrum adderar nu Stena Fastigheter ett nytt bostadshus i fem vå...

Läs mer
Fastighetsutbildningen ger arbetslösa rätt verktyg för att lyckas i rollen som husvärd.

Familjebostäder är med och skapar framtidens fastighetsbransch

Efter förra årets framgångsrika pilotprojekt fortsätter nu Familjebostä...

Läs mer
Västra hamnen, Malmö.

Rekordstort internationellt intresse för svenska lösningar inom smarta städer

Svenska lösningar inom smarta och hållbara städer lockar rekordmånga utlä...

Läs mer
Torbjörn Hagelin, Avtalssekreterare, Byggnads.

Byggnads och Glasbranschföreningen växlar avtalsyrkanden

Idag växlar Byggnads och Glasbranschföreningen avtalsyrkanden på Glasmä...

Läs mer
Portkvarten blir en första entré för många som kommer till Brunnshög.

Entrén till centrala Brunnshög börjar ta form

Precis norr om Solbjersvägen i Brunnshög ska varierade kvarter med plats för runt...

Läs mer

Sh bygg blir först i landet – menssäkrar byggbranschen

Sh bygg blir först i landet – menssäkrar byggbranschen. På bilden: Sara Mentzer, Arnold Bergman och Lars Svensson från Sh bygg, samt Terese Lann-Welin från #menssäkrad.

Sh bygg tar ansvar som första byggföretag och menssäkrar alla byggbodar och...

Läs mer

Nya Veidekkebodar för ökad inkludering

Stephanie Olsson och Linnea Johnson, Veidekke.

– Det är inte en dag för tidigt. Även om det redan funnits möjlighet att...

Läs mer


Stort intresse för att bygga nytt boende för äldre i Värmdö

Värmdö kommun har genomfört en markanvisningstävling för att bygga ett...

Läs mer
En nudge var att placera ut synliga stora gula rapporteringsstationer i direkt anslutning till arbetsmomenten ute på arbetsplatsen, likt första hjälpen stationer.

Nudging skapade säkrare byggarbetsplats – fick 87 procent fler att rapportera

Idag är byggarbetsplatsen en av Sveriges farligaste arbetsplatser. Tillbudsrapportering, det...

Läs mer


Första gjutningen för det nya badhuset i Kristianstad

Under tisdagen gjordes den första gjutningen för det nya badhuset på Nä...

Läs mer


Mest lästa

Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)byggnorden.se
Annonsering
annons(at)byggnorden.se