Arkitekttävling om konstmuseets tillbyggnad


2022-06-08

Göteborgs konstmuseum
Bild: Higab/Hans Wretling
Göteborgs konstmuseum

Vem ska få hedersuppdraget att rita en tillbyggnad till en av Göteborgs mest kända siluetter? Nu bjuder Higab tillsammans med kulturförvaltningen och Sveriges Arkitekter in arkitektkontor att anmäla intresse att få delta i tävlingen.

Vem ska få hedersuppdraget att rita en tillbyggnad till en av Göteborgs mest kända siluetter? Nu bjuder Higab tillsammans med kulturförvaltningen och Sveriges Arkitekter in arkitektkontor att anmäla intresse att få delta i tävlingen.

Göteborgs konstmuseum från 1923 ska byggas om och till för att möta framtidens museibesökare, kunna ta emot internationella utställningar med högt ställda krav på klimat och säkerhet, samt aktivt kunna förvalta sin unika samling.

– Med sitt läge högst upp på Avenyn är museet en av Göteborgs mest sedda och kända byggnader och vår ambition är att tillbyggnaden ska bli värdig platsen och en stolthet för staden. Tillbyggnaden kommer visserligen inte synas från Götaplatsen men den ska samspela med kulturmiljön och med den ursprungliga byggnaden, och inte minst ska den uppfylla sin funktion för dem som verkar i och besöker konstmuseet, säger Kajsa Wide, arkitekt och projektledare på Higab och den som samordnar arkitekttävlingen.


Tävling i två steg
Det var 2021 som kommunfullmäktige tog beslut om en om- och tillbyggnad av konstmuseet och nu startar den så kallade prekvalificeringen inför tävlingen. Det innebär att arkitektkontor har juni månad på sig att lämna in en intresseanmälan om deltagande. Där får de presentera sina team och beskriva arbetssätt och erfarenheter av jämförbara uppdrag i känsliga kulturmiljöer.

Prekvalificeringen syftar till att välja ut 5-7 deltagare som bjuds in att delta i tävlingens första steg och lämna in förslag. Tävlingsjuryn utser därefter de 2-3 förslag som bedöms ha mest gynnsamma förutsättningar att utvecklas vidare i steg två. I juryn sitter sakkunniga från Sveriges Arkitekter och representanter från Higab och kulturförvaltningen.

– Syftet med tävlingen är att få fram det ur alla perspektiv bästa förslaget för hur Göteborgs konstmuseum ska byggas om och till för att fortsätta vara en fantastisk byggnad som erbjuder besökarna unika konstupplevelser, säger Kajsa Wide


Förslagen ställs ut för göteborgarna
Parallellt med prekvalificeringen pågår stadsbyggnadskontorets arbete kring ny detaljplan för området vilket är en avgörande förutsättning för tävlingsprogrammet som de utvalda arkitektkontoren kommer utgå från när de tar fram sina förslag. Programmet skickas ut när samrådsprocessen är avslutad under hösten 2022 och under våren 2023 kommer förslagen presenteras. Göteborgarna kommer då få möjlighet att se förslagen, som kommer ställas ut under bedömningstiden. Det kommer även att finnas särskilt utsedda referensgrupper som utifrån olika perspektiv får lämna sina inspel kring vilket förslag de bäst fyller sitt syfte – för besökarna, för verksamheten och för stadsmiljön.


Källa: Higab

Skriv utDet tilltänkta trähuset står som en infattad ädelsten mitt i kvarteret och blir det sociala navet för kvartersgemenskapen (bilden är en illustration).
Det tilltänkta trähuset står som en infattad ädelsten mitt i kvarteret och blir det sociala navet för kvartersgemenskapen (bilden är en illustration).

FOJAB vinner tävlingen om Masthusens sista kvarter

Efter parallella uppdrag har FOJAB utsetts att gestalta den sista pusselbiten i Masthusen i Malmö, Nordens första BREEAM-certifierade stadsdel. En del av kvarteret är tänkt att...

Läs mer
VOLA


C.F. Møller Architects utvecklar ny hållbar kuststad i Edinburgh

C.F. Møller Architects har i samarbete med Smith Scott Mullan utvecklat en ny hållbar...

Läs mer
Steni

Nu öppnar arkitekttävlingen för nya gestaltningen av Limhamns silor

De gamla silorna längs Övägen i Limhamn ägs sedan 2020 av Trianon och Lernacken...

Läs mer


Tengbom nomineras i WAF
för Bergs slussar

Tengbom har nominerats i den internationella arkitekturtävlingen World Architecture Festival...

Läs mer
House of Choice i Solna är Skandinaviens mest energieffektiva hotellbyggnad.

”Framtidens byggnader måste kunna ge
– inte bara ta”

För att möta nya hållbarhetskrav krävs smarta och effektiva energisystem som...

Läs mer
Sweco Architects går till final i WAF Awards med projektet Växjö station och kommunhus.

En av Sveriges största träbyggnader finalist i WAF Awards

Nyligen tillkännagavs årets finalister i en av världens mest prestigefyllda tä...

Läs mer
Cirkulär urbanisering med hållbart materialval i fokus. Petra Lindeqvist, Nyréns, tillsammans med Britt Berntsson, Exploateringskontoret, Stockholms stad, båda landskapsarkitekter som är nöjda med hur miljön har kunnat användas för många olika aktiviteter.

Årstabergsparken nomineras till Träskyddspriset 2022

När Årstabergsparken i Årstadal utformades var det cirkulära tänkandet...

Läs mer
Skiss på det vinnande förslaget för byggrätt B i Brunnshög.

Hållbarhet i fokus när Liljewall vinner i Brunnshögs största markanvisningstävling

Två kvartersbyggrätter om totalt 22 500 kvm låg i potten när Lunds kommun i...

Läs mer


Träbyggande ska bidra till att göra Amsterdams hamn till Europas cirkulära knutpunkt – “Svenska hamnar borde inspireras”

Amsterdams hamn ska bli Europas viktigaste och cirkulära knutpunkt. Nautiska...

Läs mer
Visionsbild över Media City Odense.

C.F. Møller Architects ger form åt visionen om en ny mediastad i Danmark

TV 2 Danmark, Jysk Fynske Medier, SDU, TV 2 Fyn och Media City Odense (MCO) har undertecknat en...

Läs mer


Nu tas nästa steg i Stockholms utveckling – multifunktionella kvarteret BAS Barkarby står klart

På ett gammalt flygfält i Järfälla pågår ett av norra Europas...

Läs mer
Nya partners C.F. Møller Architects: Rune Bjerno Nielsen, Ola Jonsson, Franz Ødum, Thue Borgen Hasløv & Jonas Toft Lehmann Toft.

C.F. Møller Architects utökar partnergruppen

C.F. Møller breddar sin partnergrupp med Ola Jonsson, som idag driver ett nyöppnat...

Läs mer


Mest lästa
Geggus

imex

nora-linde-frakt

piltorps

Ketherm

Rental Prop
Industrinät
Unica Media AB © 2022
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se