C.F. Møller Architects förvandlar en grå industrihamn till en levande hamn


2021-09-24

Hamnområdet (bilden är en illustration).
Bild: C.F. Møller Architects
Hamnområdet (bilden är en illustration).

Med respekt för stadens historia och för att bevara hamnens byggnader har C.F. Møller Architects omvandlat industrihamnen i Guldborgsund i Nykøbing Falster till ett attraktivt område med bostäder, en aktiv hamnmiljö och gröna stadsrum med integrerat klimatskydd.


Planen för utveckling av Guldborgsunds hamn i Nykøbing Falster omfattar hela den befintliga industrihamnen och 1,4 kilometer kaj mot sundet. I översiktsplanen för Guldborgsunds hamn används klimatskyddet för den långa kustlinjen från norr till söder för att aktivt stödja stadsrummen och hamnmiljön.

– Klimatskyddet är integrerat i landskapslösningen med upphöjda terrängplattor och platåer med integrerade parkeringslösningar som stöder rekreativa stadsrum och en aktiv hamnmiljö. Liksom i andra kuststäder är klimatskydd viktigt, eftersom havsnivån stiger i Nykøbing Falster. Med den här landskapslösningen används klimatskyddet aktivt för andra syften än just klimatskydd, så att det inte uppfattas som en barriär i omgivningen, utan i stället som ett positivt bidrag till bostäder och stadsrum, säger Lasse Palm, associerad partner och chef för landskap och stadsbyggnad på C.F. Møller Architects.


Unik hamnmiljö anpassad till Nykøbing Falster
Huvudplanen för hamnutvecklingen är inriktad på att stärka Nykøbing Falster som helhet genom att bygga vidare på stadens starka sidor. Detta innebär bland annat att man behåller detaljhandeln i centrum och öppnar upp alla gator i centrum mot sundet, vilket skapar en länk mellan staden och hamnen. Dessutom kommer några av de historiska och karakteristiska byggnaderna i hamnområdet att bevaras.

Utvecklingen av hamnen kommer att ske i nära samarbete med medborgarna och Guldborgsunds kommun samt C.F. Møller Architects, som fokuserar på att skapa synergier mellan olika delar av staden och befintliga verksamheter:

– Vi har tagit oss an uppgiften med stor ödmjukhet och respekt för hamnens historia och de många synpunkterna från medborgare och andra intressenter och aktörer. Vi har kombinerat detta med många besök i handelshamnen och våra bästa erfarenheter från liknande uppdrag i Danmark och utomlands. Hamnen i Nykøbing F. kommer därför att bli en unik plats, anpassad till Nykøbing Falster och som inte finns någon annanstans i världen, säger Julian Weyer, partner och arkitekt på C.F. Møller Architects.


Om Guldborgsunds hamn
I och med utvecklingen av Guldborgsunds hamn kommer Nykøbing Falster att få gröna omgivningar och en rekreativ hamnatmosfär som är nära knuten till stadens centrum. Stadslivet öppnar sig mot sundet och den gamla industrihamnen blir tillgänglig och attraktiv. Förutom att det nya hamnområdet innehåller affärsverksamhet och bostäder, består det också av offentliga funktioner och stadsrum för stadens övriga invånare och besökare.

Hamnens historia bevaras och omtolkas genom de gamla silos, lagerlokaler och hamnbyggnader som stadsrummen är centrerade kring. Med respekt för originalet omvandlas byggnaderna till utrymmen för kulturinstitutioner, restauranger och offentliga funktioner, som kombineras med en mängd olika bostäder för att säkerställa en varierad blandning av invånare.

Promenaden, tillgången till vattnet och grönområdena gör hamnen till ett attraktivt område för besökare. Samtidigt finns det kulturinstitutioner, kommersiella områden och olika typer av bostäder som garanterar ett liv året runt.

Bland fem framstående arkitektbyråer valdes C.F. Møller Architects ut för att leda utvecklingen av en översiktsplan för hamnen i Guldborgsund i Nykøbing Falster. Utvecklingen av hamnområdet kommer att ta 10-15 år. Guldborgsunds kommun har öronmärkt 100 miljoner danska kronor för projektet. Dessutom kommer det att finnas investeringar från investerare.

Förutom hamnutvecklingen i Guldborgsund i Nykøbing Falster står C.F. Møller Architects också bakom de aktuella projekten Stigsborg Brygge i Nørresundby, Haderslev Havn och Flodbyen i Randers, med samma strategi för integrerat klimatskydd i landskapet och omvandling av nedlagda industriområden till nya levande stadsdelar. Det mest välkända och genomförda projektet är utvecklingen av Aalborgs hamnområde, som placerade Aalborg på New York Times topp tio-lista över städer att besöka 2019.


Källa: C.F. Møller Architects


Skriv ut

Krook & Tjäder ritar ortopediskt centrum i Hässleholm

FORTH är en nybyggnad för ortopediskt centrum i Hässleholm. Tillsammans med Region Skåne har arkitekter från Krook & Tjäder, landskapsarkitekter från Lava...

Läs mer
VOLA
Mejeritorget i Örebro.

Örebro får topplacering som Årets Arkitekturkommun - femte året i rad

Återigen tilldelas Örebro kommun en topplacering som Årets Arkitekturkommun. I...

Läs mer
Steni
Den nya stadsdelen knyts närmare omkringliggande områden med starka stråk och mycket grönska.

FOJAB utformar nya Malmöstadsdelen på Jägersro

FOJAB har utsetts att gestalta den nya stadsdelen på Jägersro i Malmö. På...

Läs mer
Svenska paviljongen vid Expo2020.

Svenska paviljongen vid Expo2020 har öppnat

Den 1 oktober öppnade världsutställningen Expo2020 i Dubai och den svenska...

Läs mer


Dreem arkitekter ritar nytt kvarter i Torslanda

För Cernera Fastigheter ritar Dreem ett nytt kvarter i Amhult, en av Torslandas mest expansiva...

Läs mer
Frida Westlin och Sofie Hedin tar över som ansvariga för kompetensområdet hotell inom Krook & Tjäder.

Krook & Tjäder utvecklar inom hotell

Frida Westlin och Sofie Hedin tar över som ansvariga för kompetensområdet hotell...

Läs mer
Nu är samtliga kandidater till årets Träskyddspris presenterade. Nu väntar ett tufft arbete för juryn att kora en vinnare, konstaterar Fredrik Westin, VD i Träskyddsföreningen.

Här är de nominerade till Träskyddspris – nu ska vinnare koras

Nu har samtliga sex kandidater i Träskyddspriset 2021 presenterats. Det är nu upp till...

Läs mer
Tio kommuner slåss om förstaplatsen i \

De kan bli ”Årets Arkitekturkommun”

Tisdagen den 12 oktober tillkännages vilken kommun som blir Årets Arkitekturkommun 2021....

Läs mer
Den tidstypiska byggnaden från förra sekelskiftet i korsningen Karlavägen/Grevgatan.

Hörnhus på Östermalm nominerat till Årets Fasad

AIX Arkitekter är en av tre nominerade till Årets Fasad 2021 för sin restaurering...

Läs mer
Mårten Bäckman och Mari Johansson ta över som Ansvarig Arkitektur Stockholm.

Archus expanderar – välkomnar åtta nya medarbetare

För att möta en ökad efterfrågan från våra uppdragsgivare...

Läs mer


Malmö med fingertopparna – taktila Malmöbyggnader ställs ut på Malmö Museer

Malmö med fingertopparna är en utställning med taktila Malmöbyggnader som visar...

Läs mer
Jens Larsson blir marknadsområdeschef för FOJABs Stockholmskontor.

FOJAB växer i Stockholm – ny strategisk tjänst inrättas

Arkitektkontoret FOJAB tar allt större plats på Stockholmsmarknaden. För att bä...

Läs mer


Mest lästa


Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se