Flexibilitet och funktionalitet med WICONAs glasfasader på Park Avenue i Warszawa


2020-02-10

Bild: Leszek Ogrodnik

Bild: Leszek Ogrodnik

Bild: Leszek Ogrodnik

Kontorsbyggnaden Park Avenue är en ny plats på Warszawakartan. Det fina läget, den unika arkitektoniska formen och LEED Gold-certifieringen har gett den en plats på listan över huvudstadens mest attraktiva byggnader.

Park Avenue ligger på en av de bästa platserna i Warszawa. Att skapa en byggnad i ett så perfekt och exklusivt område kräver ett speciellt grepp, inte bara när det gäller designen och den rumsliga utvecklingen utan framförallt i de strukturlösningar som används. Därför valde man en skräddarsydd WICTEC 50-fasad från WICONA och anpassade denna efter arkitektens vision för olika fasadtyper.

WICTEC 50 – en fasad för morgondagen
Park Avenue har 15 våningsplan över- och 3 plan under marknivå, och rymmer 12 500 m2 moderna kontorslokaler med ett utvecklat och modernt styrsystem. De stora fönstren ger utmärkt tillgång till dagsljus och naturlig ventilation, medan glasfasaden isolerar mot buller utifrån. Byggnadens höga standard återspeglar användningen av moderna material och bidrar till en energieffektiv byggnad som står för en hållbar arkitektur.

Den projektanpassade fasaden WICTEC 50, i kombination med WICTWC 60,som används i Park Avenue ger en hög flexibilitet och funktionalitet som gör det möjligt att optimera energieffektiviteten, ljudisoleringen och säkerheten. WICTEC är testat enligt EN13830-standarden för glasfasader.

Tack vare möjligheten att välja olika typer av profiler kan systemet enkelt anpassas för i stort sett vilken arkitektonisk stil som helst. En speciallösning med vertikala och horisontella spröjs användes i Park Avenue för att uppväga stora plandeformationer.

Byggnadens huvudfasad domineras av pelare framför fasaden som framhäver fasadernas vertikala design. De är utformade av profiler med ett tvärsnitt på 100 × 450 mm (B × D) som ”tränger in” i fasaden och döljer vridfönstren i öppet läge. Det gör att fasaden upplevs som en enhet. På gaveln har fasaden stora glasytor som reflekterar omgivningen.

På baksidan används ett spröjsat fasadsystem med smala ventilationsluckor. Och fasaden från Wspólna-gatan fram till stenfasaden är försedd med höga vridfönster.


Naturlig ventilation
En av de viktigaste faktorerna för ett välbefinnande är bra luftkvalitet och rätt inomhustemperatur och för detta krävs en väl fungerande ventilation i byggnaden. Därför omfattar kraven för en hållbar konstruktion även användningen av naturlig ventilation. Just för det här projektet utvecklade WICONA en kundanpassad lösning som kombinerar modern design med naturlig ventilation. Den stenbeklädda fasaden på Park Avenues södersida har därför stora inåtgående fönster som säkerställer naturlig luftväxling och på så sätt höjer komforten för kontorens användare. På baksidan sitter ett spröjsat fasadsystem med helintegrerade smala WICLINE 75-ventilationsluckor.

Park Avenue är LEED Gold-certifierat. Miljöcertifieringssystemet LEED ger ett ramverk för att skapa sunda, mycket effektiva och miljövänliga byggnader. LEED-certifierade byggnader sparar energi, vatten och andra resurser och genererar mindre avfall. Byggnaderna har därmed en positiv inverkan på människors hälsa och den miljö vi lever i. LEED-certifierade kontorsbyggnader är billigare i drift och ökar de anställdas produktivitet genom hög kvalitet på inomhusmiljön. Park Avenue är ett projekt som följer detta.


Källa: WICONA


Skriv utNordfløjen, Rigshospitalet.
Nordfløjen, Rigshospitalet.

Nordflygeln vinner European Healthcare Design Award 2021

Den nya tillbyggnaden på Rigshospitalet, Nordflygeln, utsågs som vinnare av European Healthcare Design Awards i kategorin Healthcare Design över 25 000 kvm. Bakom projektet stå...

Läs mer
VOLA
Visionsbild över kvarteret Kimmel i Riga (bilden är en illustration).

White och ARHIS utsedda till vinnare av arkitekttävling för kvarteret Kimmel

White arkitekter och ARHIS arhitekti har utsetts till vinnare i Eastnines arkitekttävling om...

Läs mer
Steni
Visionsbild över Örebros nya kontorshus – som kan bli Sveriges första klimatneutrala av sitt slag (bilden är en illustration).

Pilotprojekt ruckade roller och ökade arkitektens inflytande

Tanken med projektet "Vi ger arkitekten makten" var att provocera fram en diskussion om roller,...

Läs mer
KUB blir Arkitemas tredje kontor i Sverige. Här Stockholmskontoret.

Danskt arkitektkontor förvärvar KUB arkitekter

Den Göteborgsbaserade arkitektfirman KUB arkitekter blir en del av Arkitema. Det danska...

Läs mer
Utklippan i Karlskrona skärgård.

FOJAB utvecklar kulturarv i Blekinge skärgård

Statens fastighetsverk har utsett Mattias Hedberg Ek, arkitekt på FOJAB, till husarkitekt...

Läs mer
Exteriören till brf Maria Magle (bilden är en illustration).

Kulturhistorisk institution ska omvandlas till bostäder

Från 1800-talslaboratorium till bostäder för 2000-talet – en av Lunds ä...

Läs mer
Montering pågår av de färgglada solcellsmodulerna för garaget i Mölnlycke Fabriker.

Färgglad solcellsfasad tar plats i Mölnlycke Fabriker

Nu har Wallenstams garage med 1 500 solcellsmoduler i fasaden börjat växa fram i...

Läs mer
Strategisk Arkitekturs rekrytering av Kajsa Sundqvist stärker kunderbjudandet med ökad kapacitet och styrka i att skapa byggbara, kvalitativa bostäder.

Strategisk Arkitektur satsar inom bostadssegmentet

Strategisk Arkitektur ser nya möjligheter inom bostad och expanderar därför ett av...

Läs mer
Bostads- och kontorsprojektet Kv. Fabriken av MAF Arkitektkontor (bilden är en illustration).

Tengbom förvärvar MAF Arkitektkontor

Tengbom förvärvar MAF Arkitektkontor, ett arkitektkontor med starka rötter i norra...

Läs mer
Visionsbild över nya Mountbatten House (bilden är en illustration). Bläddra för att se fler bilder på hur fastigheten kommer att se ut i framtiden och hur den ser ut idag!

Grönt ljus för omvandling av ikonisk kontorsbyggnad

C.F. Møller Architects och Lyall Bills & Young Architects planerar för omvandlingen...

Läs mer
Landskapsarkitekten Anna Wyn-Jones Frank tillträder rollen som Affärsområdesansvarig för Landskap på Strategisk Arkitektur i augusti 2021.

Strategisk Arkitektur breddar sitt erbjudande med Landskap

Genom rekryteringen av Anna Wyn-Jones Frank breddar Strategisk Arkitektur sin affär med...

Läs mer
Förslaget KUNSKAPENS FYR till arkitekttävlingen om utformningen av Göteborgs nya universitetsbiblioteket (bilden är en illustration).

Vinnaren utsedd i projekttävling om nytt universitetsbibliotek i Göteborg

Det danska arkitektkontoret Cobe och deras förslag Kunskapens Fyr kammar hem vinsten i den...

Läs mer


Mest lästa


Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se