”Framtidens byggnader måste kunna ge
– inte bara ta”


2022-08-03

House of Choice i Solna är Skandinaviens mest energieffektiva hotellbyggnad.
Bild: White Arkitekter
House of Choice i Solna är Skandinaviens mest energieffektiva hotellbyggnad.

Rickard Nygren, arkitekt och hållbarhetsspecialist på White Arkitekter.
Bild: Anders Bobert
Rickard Nygren, arkitekt och hållbarhetsspecialist på White Arkitekter.

För att möta nya hållbarhetskrav krävs smarta och effektiva energisystem som anpassas till byggnaden, både funktionellt och estetiskt. En lösning som har en självklar plats på byggnader med höga visuella och klimatmässiga ambitioner är integrerade solceller.
– Ett byggnadsmaterial som har framtiden för sig – potentialen är enorm, säger Rickard Nygren, arkitekt och hållbarhetsspecialist på White Arkitekter.

I takt med att elpriserna har skjutit i höjden och som i ett steg i utvecklingen mot mer hållbara byggnader installeras solel i allt större utsträckning. Under 2021 ökade antalet installerade solcellsanläggningar med 46 procent jämfört med 2020, enligt statistik från Energimyndigheten. En del av marknaden som är på uppgång är byggnadsintegrerad solel som blir en naturlig del av den arkitektoniska gestaltningen.

Rickard Nygren är arkitekt och hållbarhesspecialist på White och arbetar både med traditionella solpaneler och byggnadsintegrerade solceller i flertalet projekt.

– En utmaning för branschen är att förändra idén om vad fasadmaterial är och framför allt vad det gör. Solceller är ett fasadmaterial som inte bara passivt klär in huset eller ger det färg, utan även bidrar aktivt genom att göra el. För att driva utvecklingen framåt måste vi våga ta nya steg, säger Rickard Nygren.


Byggnader som bidrar
Från 1 januari 2022 har Sverige en ny lag om klimatdeklarationer för byggnader som uppförs och kunskapen om solcellers klimatpåverkan är fortfarande i sin linda. Vid tillverkning och installation finns en viss belastning, men i ett längre perspektiv betalar de tillbaka på sitt fotavtryck. Klimatdeklarationer gör det tydligt vilken roll solcellerna spelar och i vilken utsträckning de kan tillföra en positiv klimatnytta.

– Byggnader ska ge någonting tillbaka till platsen de befinner sig på. I det här fallet sker det genom att solcellerna betalar tillbaka i kilowattimmar och bidrar med förnyelsebar energi till systemet i stort, säger Rickard Nygren.

I samband med rekordhöga elpriser har ytterligare ett argument för att producera egen el vuxit fram. Egenproducerad el ger ökad kontroll och gratis el när solcellerna väl är på plats. Fastighetsägare blir mindre känsliga för strömavbrott och de som dessutom kan ladda elfordon utnyttjar dem allra mest kostnadseffektivt.

– Ju fler byggnader som har sina egna solceller, desto mindre sårbara blir vi som samhälle. Är de dessutom integrerade i byggnaden är chanserna större att de kommer in i fler hus än vad de annars hade gjort. Solceller är en självklar byggsten i det hållbara samhället – potentialen är enorm, säger Rickard Nygren.


Funktion möter form
Ett av de mest uppmärksammade projekten med byggnadsintegrerade solceller är House of Choice i Solna. Huset är Skandinaviens mest energieffektiva hotellbyggnad och är klätt med sammanlagt 2 500 kvadratmeter solceller. Med dessa kan byggnaden producera fler kilowattimmar än vad den använder under ett år – ett så kallat plusenergihotell.

På House of Choice finns tre typer av solceller – standardmoduler på taket, integrerade i ljusgårdarnas glastak och integrerade i entréfasaden. Solcellerna på taket ger upphov till gavlarnas sågtandade profil. I glastaken sitter det varierat glest och tätt för att skugga och minska behovet av kylning, men också i mönster för att följa interiörens karaktär. Fasaden har tre paneltyper. En med frostad yta, en med räfflad yta och en med samma kulör som fönsterkarmar och solskydd. De följer övriga fasaders designidé, där släta respektive räfflade ytor varvas. Hur de olika panelerna reflekterar solljuset gör att fasaden upplevs olika beroende på om det är soligt eller molnigt, vilken tid på dygnet det är, om man ser den gående längs gatan eller står rakt framför den.

– På House of Choice är solcellerna inte bara väl integrerade, utan ger ett mervärde till arkitekturen. Det blir bättre med dem helt enkelt. Utan panelerna hade huset varit mindre uttrycksfullt, säger Rickard Nygren, arkitekt

För att optimera en byggnads soleffektivitet behöver det redan vid de första skisserna finnas en tanke om hur solbelysta ytor kan utnyttjas. White har utvecklat digitala metoder som gör det möjligt att i ett tidigt skede få fram illustrationer och siffror som berättar vilken potential en byggnad har för solceller. Generellt sett är det många faktorer att ta hänsyn till i början av en process, men uppskattningarna som verktygen ger påskyndar interaktionen mellan olika medlemmar i arbetsgruppen och underlättar att få in solceller i projekt.


Källa: White Arkitekter

Tipsa en vän Skriv utHär uppför Nordr 74 stycken moderna, unikt planerade lägenheter, townhouses och penthouses i centrala Lund. 
Här uppför Nordr 74 stycken moderna, unikt planerade lägenheter, townhouses och penthouses i centrala Lund.
 

Succé för VIP-lansering av Teaterkatten i Lund

Nordr planerar för 74 nya bostadsrätter i södra Lund. Projektet går under namnet Teaterkatten och består av bostäder om 1-6 Rok, fördelade på 27-150 kvm....

Läs mer
VOLA


Testa bygga ditt Älvsbyhus på grannens tomt

Ja, det är inte så farligt som det låter men nu kan du faktiskt placera valfri...

Läs mer
Steni


Spektakulära elementfasader ger New Babylon ett ikoniskt utseende

Projektekt med New Babylon omfattade både renovering och tillbyggnad av den redan existerande...

Läs mer
Det vinnande förslaget från White arkitekter AB. Skissen kommer att ligga till grund för hur Sigtuna kommuns kultur- och aktivitetscenter på Valsta torg ska se ut (bilden är en illustration).

Arkitekttävlingen avgjord – så här ser vinnande bidraget ut

Sigtuna kommun ska uppföra ett kultur- och aktivitetscenter på Valsta torg. För att...

Läs mer

Stort intresse för lera som byggmaterial

Svenska institutet för standarder (SIS) och White Arkitekter vill följa Tysklands exempel...

Läs mer


Tengbom prisas för god arkitektur i Jönköping

Jönköping växer och den nya stadsdelen Skeppsbron fylls av bostäder, kontor och...

Läs mer
Anna Hoffman och Kajsa Holmström, arkitekter och kontorschefer på Krook & Tjäder Stockholm.

Delat ledarskap på Krook & Tjäder Stockholm

Sedan ett år tillbaka driver arkitekterna Anna Hoffman och Kajsa Holmström Krook &...

Läs mer


White utvecklar harmoniskt och modernt bostadsområde i Östra Ringstorp

White Arkitekter har tillsammans med Asplunds Fastigheter AB och förslaget Lövsala...

Läs mer


Arkitekttävling avgjord för ny gångbro på Sundsvalls centralstation

En elegant svängd gångbro i limträ och glas med böljande plåttak blev...

Läs mer


Ett nytt landskapskoncept i Danmark förbättrar den biologiska mångfalden

C.F. Møller Architects presenterar det nya landskapskonceptet Aarhus Blueline för den...

Läs mer
Brf Lägerplatsen vinner Landskronas stadsbyggnadspris 2022.

Årets stadsbyggnadspris i Landskrona går till Lägerplatsen

Landskronas stadsbyggnadspris 2022 går till bostadsrättsföreningen Lä...

Läs mer


Träbyggnaden Nodi utsedd till Göteborgs bästa byggnadsverk

Next Step Group, Bygg-Göta och White Arkitekter står bakom Göteborgs bästa...

Läs mer


Mest lästa

imex

Robota Pumpshoppen

Ketherm

swedoor

Leksandsdörren

sordin

Pipefixer

corroventa

Vibratec

Giha

swiss pearl

etra

stoneco

Acticon

piltorps leister

Optiheat
Industrinät

asamuelsson

WiklundsMartinsons

Kamic

Leviat

Alron

Elecosoft

Ledvance

SEK Svensk Elstandard

Lami doors

Schiedel

Lavtox Boracol

ovella

Hyrex

Con-form

Bellalite
Unica Media AB © 2022
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se