Grönt ljus för nytt höghus i Århus


2021-08-03

Mindet 6 (bilden är en illustration).
Bild: C.F. Møller Architects
Mindet 6 (bilden är en illustration).

C.F. Møller Architectsoch fastighetsbolaget Ejendomsselskabet Olav de Linde får byggnadslov för ett nytt höghus som kommer att fungera som landmärke och mittpunkt för utveckling av Sydhavnskvarteret, ett nytt kvarter beläget vid ett tidigare industriområde vid stadens hamnstråk.

Mindet 6 är ett ljust, skulpturalt torn och landmärke som kommer att kombinera ny grön stadsutveckling för fritidsliv, stadsliv och kulturhistoria med attraktiv affärspotential och kulturella faciliteter som offentliga restauranger, kontor, matcentra m.m.

– Vi är både glada och stolta över att få detta byggnadslov efter åtta års hårt arbete och en mycket konstruktiv dialog med både Olav de Linde och Århus stad för att få höghuset att passa in i stadens planer på att etablera ett helt nytt och tättbebyggt kultur- och affärsdistrikt i Sydhavnens, gamla industrihamnsområde, säger Michael Kruse, partner och arkitekt på C.F Møller Architects, och fortsätter:

– Vår vision för projektet är att etablera en stark relation mellan den historiska utgångspunkten för Århus stad, det industriella byggnadsarvet i området idag och stadens framtida utveckling. Vårt projekt avspeglar ett lokalt såväl som ett tilltagande internationellt perspektiv och bygger på ett integrerat hållbart förhållningssätt till stadsplanering som ett svar på urbaniseringens globala tendens.


Speglar det industriella arvet
Utgångspunkten för tornet är ett befintligt historiskt industrikomplex med arv från förgångna tiders hamnindustri och kultur. Den imponerande byggnadsstrukturen kommer att bevaras och kompletteras med ett nytt torn. Tornet integreras i det befintliga komplexet, och den grundläggande geometrin hämtas från det. Den befintliga byggnadens historiska kvaliteter fortsätter att vara tydliga och får även nytt liv genom att öppnas upp mot omgivningen för att skapa attraktiva utom- och inomhusrelationer. På den gamla byggnadens tak etableras en ny, offentligt tillgänglig grön takträdgård. Där kommer det att finnas en restaurang, ett orangeri och köksträdgårdar.

– Det har varit viktigt för oss att integrera det industriella arvet i det nya tornet. Det sker genom att använda den befintliga byggnaden som bas och utgångspunkt för tornet och genom att återspegla skalan och formen på den befintliga byggnaden i utformningen av det nya tornet, förklarar Michael Kruse.


Skulpturalt landmärke
Själva tornet är utformat som ett ljust och smalt skulpturalt landmärke, med vertikala gröna foajéer mot både det nära och det bredare urbana sammanhanget. Fasaderna är uppbyggda med en rumslig relief i ljus terrazzo som är anpassad till solens orientering med fokus på att skapa optimala dagsljusförhållanden, god utsikt och hälsosamt inomhusklimat. Byggnadens geometri innebär att den vänder sig åt alla håll vilket skapar en karaktärsfull och textuell effekt på flera olika skalor.

Platsens potential, med sin närhet till staden och havet, gynnsamma dagsljusförhållanden och utsikter, och ett historiskt strukturellt arv, fungerar således som bakgrund för en mycket speciell atmosfär. Det skapar ett unikt projekt som är tydligt förankrat i platsens industriella historia. Mindet 6 kommer att utgöra ett integrerat landmärke i staden och bli en framtida referenspunkt för Århus med en öppen och inbjudande profil.

– Mindet 6 är ett exempel på hur man omvandlar ett slutet och övergivet industriområde till en ny, öppen och levande stadsdel. - Och det är ett exempel på hur man övervinner utmaningarna i förtätade och ständigt växande städer samtidigt som man förbättrar livskvaliteten för invånarna, stöder näringslivet och inkorporerar det industriella arv som staden har sitt ursprung i, säger Michael Kruse, partner och arkitekt på C.F. Møller Architects.

Första spadtaget väntas tas 2022. Huset beräknas vara klart 2025 och kommer att rymma kontorslokaler för cirka 2 000 personer. För närvarande ser det ut som om byggnaden med sina 143 meter kommer att bli den högsta byggnaden i Danmark.


Källa: C.F. Møller Architects


Skriv utDunya Jawad och Matija Jurse på MER Arkitekter.
Dunya Jawad och Matija Jurse på MER Arkitekter.

MER Arkitekter rekryterar två arkitekter med internationell bredd

MER Arkitekter stärker upp teamet med arkitekterna Matija Jurse och Dunya Jawad. De nya rekryteringarna kommer med erfarenhet från Slovenien, Danmark, Japan, Irak och Kroatien och ska...

Läs mer
VOLA
Generationernes Hus Nivå, interiör (bilden är en illustration).

C.F. Møller Architects ritar Generationernas hus i Nivå, Danmark – tillsammans med GPP architects, NERD architects och AFRY

Kommunens stora investering i framtidens centrum i Nivå, inklusive en helt ny skola, kommer...

Läs mer
Steni
Gestaltningsmässigt anknyter den nya idrottshallen till omgivningen med sitt röda tegel, men får sitt eget kontemporära uttryck.

Från mentalsjukhus till attraktiv stadsmiljö

Hur bevarar man en gammal institutionsmiljö samtidigt som man gör den relevant för...

Läs mer


Nu öppnar Sara Kulturhus – en av världens högsta träbyggnader

Sara Kulturhus i Skellefteå är ett av världens högsta trähus, gestaltat...

Läs mer
<span data-contrast=\

Fler elever startar höstterminen i skolor byggda av trä

Under de senaste åren har kunskapen om träets roll för välbefinnandet och hur...

Läs mer
LINK Arkitektur har anlitats för att rita det nya kontorsklustret (bilden är en illustration).

LINK Arkitektur vinner avtal med Construction City

LINK Arkitektur har anlitats för att färdigställa Construction City, ett 100 000...

Läs mer
Arkitekturprisets jury uppskattade bland annat hur Tryffelvägens fönsterpartier kopplar samman inne- och utemiljön, vilket bidrar till att skapa en trygg miljö både på gården och på gång- och cykelbanan utanför.

Hus i Norby prisas för sin utformning

Uppsala kommuns arkitekturpris 2021 går till – Tryffelvägen i Norby! Juryn vä...

Läs mer
Inuti Sara Kulturhus.

White ställer ut på Aedes i Berlin

Den 18 september äntrar White Arkitekter den internationella scenen för samtida...

Läs mer
Flygbild över Mälarporten.

White utformar ett de viktigaste stadsutvecklingsprojekten i Västerås historia

I det tidigare industriområdet mellan city och Mälaren pågår ett projekt som...

Läs mer


C.F. Møller Architects ritar Teknologisk Instituts 50 000 m² campusområde i Århus Nord

C.F. Møller Architects ritar Teknologisk Instituts 50 000 m² stora nya campusområ...

Läs mer
Malmö stad delar varje åt ut Stadsbyggnadspriset för arkitektur och stadsbyggnad och Gröna Lansen för ett miljömässigt hållbart byggande. Bläddra för att se årets finalister!

Här är finalisterna till Malmös Stadsbyggnadspris och Gröna Lansen

Varje år delar Malmö stad ut Stadsbyggnadspriset för arkitektur och stadsbyggnad...

Läs mer
Visionsbild över kvarteret Molnet (bilden är en illustration).

Byggmaterial återbrukas i nytt bostadsområde

Arkitektbolaget har tillsammans med Fagnes vunnit markanvisningstävlingen för kvarteret...

Läs mer


Mest lästa


Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se