Skandinavisk design möter hållbart byggande i den innovativa trähybridbyggnaden ”i8”


2021-04-16

Visionsbild över atrium i i8 på iCampus Werksviertel (bilden är en illustration).
Bild: C.F. Møller Architects
Visionsbild över atrium i i8 på iCampus Werksviertel (bilden är en illustration).

i8, sedd från August-Everding Straße (bilden är en illustration).
Bild: C.F. Møller Architects
i8, sedd från August-Everding Straße (bilden är en illustration).

Visionsbilv över i8, sedd från Hanne-Hiob-Straße (bilden är en illustration).
Bild: C.F. Møller Architects
Visionsbilv över i8, sedd från Hanne-Hiob-Straße (bilden är en illustration).

Stephan Georg Kahl, Verkställande direktör på R & S Immobilienmanagement GmbH.
Bild: C.F. Møller Architects
Stephan Georg Kahl, Verkställande direktör på R & S Immobilienmanagement GmbH.

Moritz Eulberg, Projektutveckling på R & S Immobilienmanagement GmbH.
Bild: C.F. Møller Architects
Moritz Eulberg, Projektutveckling på R & S Immobilienmanagement GmbH.

Mads Mandrup Hansen, Partner och arkitekt på C.F. Møller Architects.
Bild: C.F. Møller Architects
Mads Mandrup Hansen, Partner och arkitekt på C.F. Møller Architects.

R&S Immobilienmanagement GmbH väljer danska C.F. Møller Architects för att skapa en ny trähybridbyggnad vid iCampus Werksviertel i München. Det innovativa trähybridprojektet i8 är en symbol för hållbarhet i det cirka 110 000 kvadratmeter stora området ”iCampus Werksviertel”.

Med det nya kontorsprojektet i8 vid iCampus Werksviertel presenterar det Münchenbaserade fastighetsutvecklingsbolaget R&S Immobilienmanagement GmbH ett hållbart exempel på morgondagens arbetsplats. En 20 000 kvadratmeter stor trähybridbyggnad planeras på August-Everding-Straße, avsedd att bli en sydostlig port till iCampus Werksviertel.

Byggnaden ska framhäva både arvet från det tidigare industriområdet och den ungdomliga karaktären hos det framväxande nya distriktet Werksviertel, genom sitt industriella format och modernt tolkade arkitektoniska språk. Träkonstruktionen bidrar också till en bättre energibalans och ger en trivsam arbetsmiljö med ett mer naturligt inomhusklimat. För ritningen står en av Danmarks största och mest ansedda arkitektbyråer, C.F. Møller Architects. Byrån grundades 1924 och har bland annat specialiserat sig på byggnader med bärande konstruktioner av trä. 

Som ett perfekt komplement till träelementen, med en särskilt naturlig effekt, ska fasaden på i8 kläs i återvunnet aluminium med en lågmäld grön nyans. Dessutom finns öppna foajéer, svävande trappor och en park med uråldriga träd som bidrar till de framtida medarbetarnas produktivitet och välbefinnande, samt ett stort ljusinsläpp. Den invändiga rumsindelningen och strukturen bygger på en idé om att kombinera tre identiska kontorszoner med flexibla rum.

Dessa sammanförs av tre olika typer av fasader. Fasadsystemet fungerar både som energisparande solskydd och naturligt ventilationssystem. Genom den stora andelen trä på insidan ger trähybridkonstruktionen ett behagligt inomhusklimat. För att understryka ambitionen om en hållbar, energivänlig byggnad siktar R&S Immobilienmanagement GmbH också på en certifiering på den högsta nivån av LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) och DGNB (det tyska förbundet för hållbart byggande).

i8 är en mångsidig ”Green Building” som bidrar till bättre ekobalans. Men framför allt kan den anpassas efter användarnas växlande behov. Arkitekturen främjar samarbete och nätverkande. Detta återspeglas i namnet där vårt ”i” står för innovation", säger Stephan Georg Kahl, VD för R&S Immobilienmanagement GmbH. I utkanten av området Werksviertel, som en central del i ”iCampus Werksviertel” med dess tio byggnader, kommer i8 att dra blickarna till sig med sin markanta form och egna identitet.

Även på insidan bygger det arkitektoniska språket på innovativa grepp. Kontoren har en väl tilltagen takhöjd på tre meter och fackverk med perfekt anpassat djup för att släppa in så mycket dagsljus som möjligt. Ett atrium av varma trämaterial underlättar nätverkande, kunskapsutbyte och visuell kontakt mellan de olika våningarna och enheterna. I planritningen står flexibiliteten i centrum. Rummen kan omvandlas till enskilda kontor, kontorslandskap eller en kombination av båda koncepten.

– Projektet visar hur arkitekturen bryter ny mark vid iCampus Werksviertel, men också på hela Münchens kontorsmarknad. Med detta projekt uppmärksammar vi att hållbarheten och klimatförändringarna blir allt viktigare faktorer att ta hänsyn till. Det gör vi genom att välja en innovativ trähybridkonstruktion som drastiskt minskar byggnadens koldioxidutsläpp, förklarar Moritz Eulberg, projektledare på R&S Immobilienmanagement GmbH. Denna trähybridkonstruktion har en positiv effekt på byggnadens ekobalans och säkerställer ett bra inomhusklimat.

– Vi är stolta över att vara först med att uppföra en trähybridkonstruktion och en interiör med stor andel trä i detta historiska industriområde, och på så sätt förena tysk och skandinavisk tradition. Med i8 kombinerar vi principerna om ett hälsosamt liv med idén om rörligt och kreativt arbete, förklarar Mads Mandrup Hansen, partner och arkitekt på C.F. Møller Architects.

– Träbyggnader spelar enligt C.F. Møller Architects en viktig roll i att minimera byggsektorns miljöpåverkan. I nya byggnader är energi- och koldioxidutsläppen från produktion av byggmaterial (ofta kallat ”förkroppsligat kol”) ofta högre än de som uppstår vid uppvärmning av byggnaden under 50 år. "Om betong och stål ersätts av trä i den bärande konstruktionen går det att minska kolhalten i byggnader med 30 till 50 procent, fortsätter Mads Mandrup Hansen. Varje kubikmeter trä som byggs in i byggnaden binder 750 kilo kol från atmosfären.


Om ”iCampus Werksviertel”
iCampus Werksviertel är en del av industriområdet Werksviertel i München, som har utmärkta allmänna kommunikationer tack vare sitt läge mittemot järnvägsstationen München Ostbahnhof. I stadsdelen finns tio byggnader med en total golvyta på cirka 110 000 kvadratmeter, med en förstklassig design, funktionalitet och effektivitet.


Källa: C.F. Møller Architects


Skriv utBrf Viva, Guldheden, Göteborg.
Brf Viva, Guldheden, Göteborg.

Riksbyggens Brf Viva nominerad till Västra Götalands Arkitekturpris 2021

Prisbelönta Brf Viva i Göteborg, som uppförts av Riksbyggen, har nominerats till Sveriges Arkitekter Västra Götalands (SAVG) Arkitekturpris 2021. Brf Viva består av 132...

Läs mer
VOLA
Liselott Miranda framför det första bostadskvarteret i Kiruna.

Arktiskt drömprojekt i Kiruna

Kirunas nya centrum har expanderat i en rasande fart. Snart invigs det första...

Läs mer
Steni

House of Choice utses till Årets BREEAM-byggnad

Världens mest solcellstäta hotell House of Choice.

Världens mest solcellstäta hotell, House of Choice, utsågs igår till vinnare...

Läs mer


Vision för framtidens trygga och hållbara småstad får grönt ljus

Fortsatt uppdrag för C.F. Møller Architects förslag på framtidens små...

Läs mer
Andreas Stålberg blir ny kontorschef på Krook & Tjäder Östersund.

Andreas ny kontorschef på Krook & Tjäder Östersund

Andreas Stålberg arkitekt och byggnadsingenjör blir ny kontorschef på Krook &...

Läs mer
Brf Viva tog hem årets arkitekturpris från Sveriges Arkitekter Västra Götaland vid en ceremoni på tisdagskvällen.

Ännu en vinst för Viva

Fyra uppmärksammade kandidater tävlade om årets arkitekturpris från Sveriges...

Läs mer
Den rikt smyckade mittrisaliten har återfått sin forna glans, därmed är samtliga fasader mot yttre borggården helt färdigställda.

Yttre borggårdens fasader färdigställda

Fasadrestaureringen av Stockholms slott omfattar cirka 30.000 kvm fasad och beräknas på...

Läs mer
Danevirke.

Nytt upplevelselandskap för Danevirke fästning

C.F. Møller Architects har utformat ett koncept med öppna utrymmen för historiska...

Läs mer

De vann träbranschens pris för sitt arbete med utvecklingen av svenskt trä i världen

2021 års prismottagare är en ”timber man”, rakt igenom. Han har sedan...

Läs mer
I kvarteret Kryptan har LKF berikat Södra Sandby med bland annat 50 nya lägenheter med hyresrätt samt lokal för ett helt nytt bibliotek till byn – mitt i centrum.

Möller Arkitekter nominerade till Lunds stadsbyggnadspris för kvarteret Kryptan

För stadsbyggnadspriset 2021 har LKF nominerat Möller Arkitekter för nybyggnationen...

Läs mer


Sara Kulturhus vinner brons i Holcim Awards 2021

I helgen fick de ansvariga arkitekterna för klimatpositiva Sara Kulturhus ta emot brons ...

Läs mer
Visionsbild över nya Sølund i Köpenhamn (bilden är en illustration).

Första spadtaget för framtida House of Generations i Köpenhamn

Det första spadtaget har tagits för nya Sølund i Köpenhamn – en...

Läs mer


Mest lästaUnica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se