Nu startar arbetet med att bygga den nya upplevelsearenan Wisdome Stockholm vid Tekniska museet. Tre arkitektkontor har bjudits in för att rita varsitt förslag på byggnaden – som har vetenskapskommunikation, högteknologi och hållbarhet i fokus. Den omslutande domteatern ska rymma hisnande, fascinerande och inspirerande upplevelser för hundratusentals besökare årligen.
Med hjälp av svensk visualiseringsteknik i framkant blir Wisdome en upplevelse där besökaren omsluten av projektioner tas med på en resa längre bort, närmare inpå och djupare ned än någonsin – upplevelser som hjälper besökaren att se samband som annars är svåra att förstå.
De tre arkitektkontor som bjudits in för att delta i ett parallellt uppdrag inför byggandet av Wisdome Stockholm är DorteMandrup, Elding Oscarson och White Arkitekter. En jury bestående av representanter från Stockholms Stad, Kungl. Djurgårdsförvaltningen, arkitektkontoret Our, Tekniska museet och skogsindustriföretaget Stora Enso kommer att bedöma arkitektkontorens lösningar. Processen leds av Sveriges Arkitekter. I mitten av juni står det klart vilket kontor som får uppdraget att rita Stockholms smartaste hus.
Det är inte bara innehållet i Wisdome, utan även byggnaden i sig som ska inspirera till hållbar uppfinningsrikedom. Tillsammans med Stora Enso som huvudpartner till Wisdome har Tekniska museet siktet inställt på att skapa en signaturbyggnad helt i trä, där konstruktionens innovativa lösningar är synliga.
– Trä är ett framtidsmaterial, säger Peter Skogh, museidirektör på Tekniska museet. Skogen växer och förädlas till hållbara och klimatsmarta träprodukter lokalt i Sverige. Trä är också en viktig del av vår historia, och byggnaden kommer på ett fint sätt knyta an till de gamla trähusen på Skansen, tvärs över Djurgårdsbrunnsviken.
De tre arkitektkontoren har noga valts ut av Tekniska museet för sina tidigare innovativa byggnader där det synliga trämaterialet har en central roll.
Wisdome ska bli en interaktiv, digital lär- och testmiljö för vetenskapskommunikation. Inom Wisdome samverkar Sveriges fem ledande science center – Science Center Malmö Museer, Universeum i Göteborg, Umevatoriet i Umeå, Tekniska museet i Stockholm med Visualiseringscenter C i Norrköping som nav i samarbetet. Till projektet är också ett 10-tal universitet och forskningsmiljöer kopplade med kunskap kring forskning, teknik, tillämpning och didaktik. Wisdome-projektet tillkom genom en jubileumsdonation från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse 2017.
Källa: Tekniska museet