C.F. Møller Architects ger form åt visionen om en ny mediastad i Danmark


2022-06-28

Visionsbild över Media City Odense.
Bild: C.F. Møller Architects
Visionsbild över Media City Odense.

TV 2 Danmark, Jysk Fynske Medier, SDU, TV 2 Fyn och Media City Odense (MCO) har undertecknat en avsiktsförklaring med DSB Ejendomsutveckling om att skapa en mediastad i Odense. Den första fasen av den nya mediastaden, som enligt visionen för projektet ska vara klar i början av 2026, kommer att sätta nya standarder för innovation och samarbete, och utgöra ramen för världens bästa arbetsplats.

Partnerna bakom Media City Odense har under en längre tid undersökt möjligheterna att skapa ett fysiskt Media City Odense med en samling medie-, teknik- och utbildningsinstitutioner. I detta sammanhang har medieklustret en dialog med DSB Ejendomsutveckling (DSB EU), som äger marken intill Kvægtorvet, där TV 2 Danmark ligger, vid järnvägslinjen i Odense. Detta samarbete kulminerar nu i en avsiktsförklaring, vilket öppnar vägen för DSB EU att söka en investerare som kan bli partner i byggprocessen och föra projektet in i nästa fas.

– Vi har sett fram emot att presentera vår vision om ett fysiskt Media City Odense. Det kommer att ta klustersamarbetet till en helt ny nivå och ge alla deltagande företag och institutioner ett enormt försprång när det gäller rekrytering och utveckling, säger Anne Dyrehauge, CEO för Media City Odense.


Världens bästa mediekluster
Ambitionen är att bli Danmarks ledande mediekluster och skapa förutsättningar för världens bästa arbetsplats. Dessutom är målet att skapa en ny grön stadsdel som är förankrad i Odenses identitet. Byggnaden måste vara märkbart hållbar och inte minst framtidssäker, så att den är flexibel när företagen växer och förändras.

C.F. Møller Architects är knutna till projektet och har utvecklat en vision för det fysiska ramverket och de första preliminära skisserna för byggnaden, som kommer att rymma både traditionella medieföretag och det omgivande ekosystemet, till exempel teknikföretag, marknadsföring/kommunikation, film, spelutvecklare och utbildningsinstitutioner. Huset har potential att rymma mer än 40 000 m2 och det är en viktig parameter för partnerna i MCO att det kommer finnas utrymme för företag av alla storlekar, inklusive mindre nystartade företag.

– Media City Odense är en fantastisk vision som vi gärna bidrar till att förverkliga och ge fysisk form åt. Potentialen är verkligen stor, både för användare och besökare, och skapar helt nya och unika samhällen och yrkesmiljöer i nya gröna och hållbara miljöer. Projektet är lokalt och naturligt förankrat i stadens centrum. Vi har fokuserat på att skapa en ram för utvecklingen av en social, rumslig och yrkesmässig dynamik som ger en mycket speciell identitet med både nationell och internationell betydelse, säger Michael Kruse, partner och arkitekt på C.F. Møller Architects.

Projektet är inspirerat av Media City Bergen i Norge, där många av Norges viktigaste medieaktörer är samlade under samma tak. Erfarenheten från Bergen visar att synergieffekterna av att flytta ihop är stora, både när det gäller produktion och ökad rekrytering.


Källa: C.F. Møller Architects

Skriv utDet tilltänkta trähuset står som en infattad ädelsten mitt i kvarteret och blir det sociala navet för kvartersgemenskapen (bilden är en illustration).
Det tilltänkta trähuset står som en infattad ädelsten mitt i kvarteret och blir det sociala navet för kvartersgemenskapen (bilden är en illustration).

FOJAB vinner tävlingen om Masthusens sista kvarter

Efter parallella uppdrag har FOJAB utsetts att gestalta den sista pusselbiten i Masthusen i Malmö, Nordens första BREEAM-certifierade stadsdel. En del av kvarteret är tänkt att...

Läs mer
VOLA


C.F. Møller Architects utvecklar ny hållbar kuststad i Edinburgh

C.F. Møller Architects har i samarbete med Smith Scott Mullan utvecklat en ny hållbar...

Läs mer
Steni

Nu öppnar arkitekttävlingen för nya gestaltningen av Limhamns silor

De gamla silorna längs Övägen i Limhamn ägs sedan 2020 av Trianon och Lernacken...

Läs mer


Tengbom nomineras i WAF
för Bergs slussar

Tengbom har nominerats i den internationella arkitekturtävlingen World Architecture Festival...

Läs mer
House of Choice i Solna är Skandinaviens mest energieffektiva hotellbyggnad.

”Framtidens byggnader måste kunna ge
– inte bara ta”

För att möta nya hållbarhetskrav krävs smarta och effektiva energisystem som...

Läs mer
Sweco Architects går till final i WAF Awards med projektet Växjö station och kommunhus.

En av Sveriges största träbyggnader finalist i WAF Awards

Nyligen tillkännagavs årets finalister i en av världens mest prestigefyllda tä...

Läs mer
Cirkulär urbanisering med hållbart materialval i fokus. Petra Lindeqvist, Nyréns, tillsammans med Britt Berntsson, Exploateringskontoret, Stockholms stad, båda landskapsarkitekter som är nöjda med hur miljön har kunnat användas för många olika aktiviteter.

Årstabergsparken nomineras till Träskyddspriset 2022

När Årstabergsparken i Årstadal utformades var det cirkulära tänkandet...

Läs mer
Skiss på det vinnande förslaget för byggrätt B i Brunnshög.

Hållbarhet i fokus när Liljewall vinner i Brunnshögs största markanvisningstävling

Två kvartersbyggrätter om totalt 22 500 kvm låg i potten när Lunds kommun i...

Läs mer


Träbyggande ska bidra till att göra Amsterdams hamn till Europas cirkulära knutpunkt – “Svenska hamnar borde inspireras”

Amsterdams hamn ska bli Europas viktigaste och cirkulära knutpunkt. Nautiska...

Läs mer
Visionsbild över Media City Odense.

C.F. Møller Architects ger form åt visionen om en ny mediastad i Danmark

TV 2 Danmark, Jysk Fynske Medier, SDU, TV 2 Fyn och Media City Odense (MCO) har undertecknat en...

Läs mer


Nu tas nästa steg i Stockholms utveckling – multifunktionella kvarteret BAS Barkarby står klart

På ett gammalt flygfält i Järfälla pågår ett av norra Europas...

Läs mer
Nya partners C.F. Møller Architects: Rune Bjerno Nielsen, Ola Jonsson, Franz Ødum, Thue Borgen Hasløv & Jonas Toft Lehmann Toft.

C.F. Møller Architects utökar partnergruppen

C.F. Møller breddar sin partnergrupp med Ola Jonsson, som idag driver ett nyöppnat...

Läs mer


Mest lästa
Geggus

imex

nora-linde-frakt

piltorps

Ketherm

Rental Prop
Industrinät
Unica Media AB © 2022
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se