Paviljong av 200 år gammalt återbrukat trä har hittat hem


2022-05-12

Paviljongen ritades av Elena Kanevsky, arkitekt på White Arkitekter, och Vladimir Ondejcik, arkitekt och specialist inom computational design på White Arkitekter, inför den arkitekturfestival som kontoret höll i Stockholm 2019.
Bild: Anders Bobert
Paviljongen ritades av Elena Kanevsky, arkitekt på White Arkitekter, och Vladimir Ondejcik, arkitekt och specialist inom computational design på White Arkitekter, inför den arkitekturfestival som kontoret höll i Stockholm 2019.

The 200-year Pavilion består av tvåhundra år gammalt trä, där virket räddades från en fallfärdig sågverksbyggnad i Järvsö.
Bild: Elena Kanevsky
The 200-year Pavilion består av tvåhundra år gammalt trä, där virket räddades från en fallfärdig sågverksbyggnad i Järvsö.

I The 200-year Pavilion kan du uppleva stillheten, lugnet och känslan av att sitta under en trädkrona, med ryggen mot stammen. Paviljongen besår av tvåhundra år gammalt trä, där virket räddades från en fallfärdig sågverksbyggnad i Järvsö, Hälsingland. Efter en turné runtom i landet har paviljongen nu återvänt till skogen i Järvsö och måndag den 16 maj invigs den för allmänheten.

The 200-year Pavilion består av tvåhundra år gammalt trä, där virket räddades från en fallfärdig sågverksbyggnad i Järvsö. Sågverket byggdes i slutet av 1800-talet, av virke från hundra år gamla träd. Virket hämtades från skogen runt omkring Järvsö och har sett årstider och årtionden passera. Tidens gång har satt sina spår i materialet och varje märke blir en del av paviljongens historia.

Paviljongen ritades av Elena Kanevsky, arkitekt på White Arkitekter, och Vladimir Ondejcik, arkitekt och specialist inom computational design på White Arkitekter, inför den arkitekturfestival som kontoret höll i Stockholm 2019. Under arkitekturfestivalen ljussattes den även av Isabel Villar, ljusdesigner på White Arkitekter, vilket resulterade i att projektet förra året nominerades till den internationella pristävlingen Darc Awards, som uppmärksammar världens främsta projekt inom ljusdesign.

Paviljongens triangelform leder tankarna till klassiska vindskydd, samtidigt som uppbyggnaden gör paviljongen möjlig att transportera, montera och flytta. Här kan du uppleva stillheten, lugnet och känslan av att sitta under en trädkrona, med ryggen mot stammen. Paviljongen visar upp de vackra årsringarna och berättelserna de bär med sig.

– Projektet var en studie i nydanande och cirkulär arkitektur i liten skala. Vi räddade material som annars hade förstörts och skapade små kapell för vila och andrum. Det är fantastiskt att paviljongen har hittat hela vägen tillbaka till Järvsö, säger Elena Kanevsky, arkitekt på White Arkitekter.

Arkitekterna utforskade vad som kunde skapas enbart av det material som fanns tillgängligt, på så sätt blev projektet en upptäcktsresa inom hållbar och cirkulär arkitektur. Genom att kombinera traditionellt arkitektoniskt hantverk och computational design, skapades en digital modell som visade vilken design som bäst tog vara på det virke som hade räddats från sågverket.

– Genom computational design kunde vi utforska materialets begränsningar på ett interaktivt sätt. Vi skapade ett designsystem som kopplade ett dynamiskt materialbibliotek av ekbjälkar till en parametrisk modell av paviljongen. Detta gjorde att vi kunde justera form, granska materialanvändningen och skapa produktionsunderlaget väldigt sent i designprocessen, något som krävdes då den exakta kvaliteten på bjälkarna inte var känd förrän i sista sekund, säger Vladimir Ondejcik, arkitekt och computational designer på White Arkitekter.

2020 var paviljongen på sommarbesök på Stora torget i Uppsala under ännu en arkitekturfestival som White Arkitekter arrangerade och året efter hittade den tillbaka till Kyrköns naturreservat i Järvsö – och skogen där virket en gång i tiden kom ifrån – genom ett samarbete med Länsstyrelsen Gävleborg. Nu erbjuder paviljongen en plats för vila, innan den om många år kommer att förmultna och sluta cirkeln.


Källa: White Arkitekter

Tipsa en vän     Skriv ut

White vinner parallellt uppdrag om Järvastadens nya närpark

Den nya stadsdelen Järvastaden växer fram på gränsen mellan Solna och Sundbyberg. Nu står det klart att White Arkitekter vinner det parallella uppdraget om Jä...

Läs mer
VOLA


Destination Falkenberg bygger arkitektritat vindskydd längs Hallandsleden

I ett brett samverkansprojekt bygger Destination Falkenberg ett arkitektritat vindskydd som ska...

Läs mer
Steni

LINK är arkitekten bakom Norges största stadsutvecklingsprojekt

Planförslaget om att utveckla kuststaden Lier-Drammen med 940 000 kvm bebyggd yta har nu...

Läs mer
Mälardalens universitet, campus Eskilstuna, vinner Sveriges Arkitekter Södermanlands arkitekturpris 2022.

Mälardalens universitets vinner arkitekturpris

Mälardalens universitets nya campus i Eskilstuna stod klart sommaren 2020. Nu vinner byggnaden...

Läs mer
Restaurerade fasader som bildar en attraktiv fond mot Stureplan och Birger Jarlsgatan i Stockholm (bilden är en illustration).

Sweco får fortsatt helhetsuppdrag – tar Sturekvarteret från ritbord till verklighet

Swecos uppdrag är att som huvudarkitekt och konstruktör förverkliga ombyggnationen...

Läs mer
Stigtomta skola och förskola.

Stigtomta skola vinner Sörmlands arkitekturpris 2021

Söndagen den 20 november delade Sveriges Arkitekter Södermanland ut Arkitekturpris 2021...

Läs mer


Peab bygger om Höglandssjukhuset i Eksjö

Peab har fått uppdraget att bygga om delar av Höglandssjukhuset i Eksjö. Bestä...

Läs mer
Ylva Åborg är kontorschef på FOJAB i Stockholm och ny ledamot i Sveriges Arkitekters styrelse.

FOJABs Ylva Åborg tar plats i Sveriges Arkitekters styrelse

Ylva Åborg, arkitekt och kontorschef på FOJAB i Stockholm, väljs in i Sveriges...

Läs mer
Brunnsparken från ovan.

Över 100 bidrag tävlar om att utforma Brunnsparkens nya cafébyggnad

Det har kommit in över 100 bidrag till arkitekttävlingen för Brunnsparkens nya...

Läs mer


Tävling om stadsrum vinns i Hamburg

C.F. Møller Architects har valts ut för att utforma stadsrummen runt den nya tå...

Läs mer


White och HPP Architekten får uppdraget att utforma den nya kliniken i Tübingen

På uppdrag av Amt Tübingen des Landesbetriebs Vermögen und Bau Baden-Wü...

Läs mer


Stora Enso lanserar en byggnadslösning med lägre koldioxidavtryck

För att möta efterfrågan på hållbara och innovativa byggnadslö...

Läs mer


Mest lästa
imex

Robota Pumpshoppen

Ketherm

aircoil

Streambim
Industrinät

asamuelsson

Dimtek

Fogfria ytor

Kamic

Lindinvent
Unica Media AB © 2022
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se